Θα μπορούσε να είναι η ευχάριστη είδηση της ημέρας αφού η ιδέα και η υλοποίηση της διαπνέεται από ευαισθησία και αγάπη για τα παιδιά.
Πρόκειται για τα «παγκάκια φιλίας» τα οποία τοποθετούνται σε δημοτικά σχολεία του Αλίμου και έχουν στόχο να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να προσεγγίσουν νέους φίλους όταν νοιώθουν μοναξιά ή δεν μπορούν να ενταχθούν σε παρέες συμμαθητών τους.
Κάθε παγκάκι αποτελείται από μεγάλες χρωματιστές «ξυλομπογιές» και όπως λέει ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης «τα παραγγείλαμε και φτιάχτηκαν ειδικά για το δήμο μας.
Όταν ένα παιδί νιώθει μόνο του στο διάλειμμα, χωρίς παρέα και φίλους να παίζουν μαζί του, ή όταν είναι στενοχωρημένο από κάτι που του έχει συμβεί, κάθεται στο παγκάκι αυτό. Με τον τρόπο αυτό, ειδοποιεί τα άλλα παιδιά να παίξουν μαζί του, ειδοποιεί ότι θέλει παρέα.
Έτσι, το «παγκάκι της φιλίας» βοηθάει τα πιο συνεσταλμένα παιδιά να γνωριστούν με τα υπόλοιπα, να αλληλεπιδράσουν και να ξεκινήσουν νέες φιλίες, ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στα παιδιά και λειτουργεί ως μέσο πρόληψης κατά της μοναξιάς, της απομόνωσης, ακόμα και του bullying. Με το σύνθημα «Νοιάζομαι – Εκφράζομαι – Επικοινωνώ», δημιουργήσαμε αυτές τις πολύχρωμες γωνιές στα 2ο & 7ο, 5ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία, ενώ συνεχίζουμε και στα υπόλοιπα Δημοτικά της πόλης μας, μέχρι το καθένα να αποκτήσει το δικό του, πολύχρωμο και πρωτότυπο, «παγκάκι της φιλίας»! Τα παιδιά εκφράζονται, επικοινωνούν, νοιάζονται, γίνονται μια παρέα! Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς απομόνωση και πάντα υπό το άγρυπνο, στοργικό βλέμμα των δασκάλων τους».
Πότε ένα παιδί μπορεί να αισθανθεί μοναξιά;
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Παιδιού και Εφήβου (www.childinstitute.gr) μερικοί από τους λόγους τους οποίους ένα παιδί μπορεί να αισθανθεί μοναξιά είναι οι εξής:
Όταν τα παιδιά γίνονται θύματα εκφοβισμού.
Όταν αλλάζουν σχολείο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν καινούριες φιλίες.
Όταν δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες. Καμιά φορά τα παιδιά δεν μπορούν, είτε για οικονομικούς λόγους είτε από έλλειψη χρόνου από την πλευρά των γονιών, να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες αθλητικές και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απομονώνονται ακόμα περισσότερο.
Όταν βιώνουν ένα διαζύγιο.
Όταν χάνουν ένα φίλο.
Η απόρριψη από τους συνομηλίκους.
Έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων και γνώσεων για τον τρόπο που μπορεί να προσεγγίσει ένα άλλο παιδί.
Όταν τα παιδιά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Συνέπειες της μοναξιάς
Τα παιδιά που αισθάνονται μοναξιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι επιβλαβείς για την αυτοεκτίμησή τους Μπορεί να εμφανίσουν συναισθήματα θλίψης και αποξένωσης. Επιπλέον, τα παιδιά που αισθάνονται μοναξιά από την πρώιμη παιδική ηλικία συμβάλει στην πιθανότητα να νιώθουν μοναξιά και στην ενήλικη ζωή τους.
Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί όταν αισθάνεται μοναξιά;
Να μάθει μερικές δεξιότητες για την φιλία.
Να κάνει κάποιες αλλαγές στον εαυτό του.
Να ενταχθεί σε μια ομάδα, όπως σε κάποιο θεατρικό, στους προσκόπους κα.
Να προσπαθήσει να μιλήσει για τα συναισθήματά του/της στους γονείς.
Να μιλήσει στο δάσκαλο ή σε κάποιο έμπιστο ενήλικα για το πρόβλημα του/της.
Να γραφτεί σε μια αθλητική ομάδα.
Να πάρει κάποιο αγαπημένο παιχνίδι στο σχολείο το οποίο θα μπορούσε να προσελκύσει και άλλα παιδιά να παίξουν.