Χωρίς τέλος οι παραβάσεις εργασιακών δικαιωμάτων στην ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας που καταγγέλλει δεκάδες απολύσεις, ακόμη και ένα μήνα μετά τη λήξη του διδακτικού έτους.
Η ΟΙΕΛΕ αναφέρει πως εργοδότες απολύουν εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διεκδίκησαν διεκδικήσουν τις απλήρωτες υπερωρίες της χρονιάς ή τα χρήματα για την «υποχρεωτική» φύλαξη παιδιών χωρίς αμοιβή μετά το τέλος του σχολείου.
Και φέρνει στο φως δύο μαρτυρίες καθηγητών, η μία από ιδιωτικό σχολείο της Στερεάς Ελλάδας, όπου εκπαιδευτικός απολύθηκε, διότι ζήτησε να του καταβληθούν τα δεδουλευμένα για τις ώρες απογευματινής μελέτης, και η δεύτερη σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο στον Πειραιά.
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για τραγική κατάσταση λόγω του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος και εκφράζει την ελπίδα «η νέα πολιτική ηγεσία να αφουγκραστεί την οργή και την απόγνωση χιλιάδων συναδέλφων και να προχωρήσει σε γενναία βήματα για να αποκατασταθούν στοιχειώδεις συνθήκες εργασιακής νομιμότητας στα ιδιωτικά σχολεία και ιδιαίτερα στο χώρο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων που αποτελεί τη “μαύρη τρύπα” της εκπαίδευσης».
Όλη η ανακοίνωση έχει ως εξής
Δεν έχει τέλος η ασυδοσία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δεκάδες απολύσεις λαμβάνουν χώρα, ακόμη και ένα μήνα μετά τη λήξη του διδακτικού έτους. Γιατί θυμούνται τώρα, εν μέσω θέρους, οι εργοδότες να απολύσουν τους εκπαιδευτικούς; Διότι είχαν το «θράσος» να διεκδικήσουν τις απλήρωτες υπερωρίες της χρονιάς ή τα χρήματα για την «υποχρεωτική» φύλαξη παιδιών χωρίς αμοιβή μετά το τέλος του σχολείου.
Σήμερα φέρνουμε στο φως δύο περιπτώσεις εκπαιδευτικών, μετά από καταγγελίες τους (που θα ζητήσουμε να διερευνηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας). Η πρώτη αφορά σε ιδιωτικό σχολείο της Στερεάς Ελλάδας, όπου εκπαιδευτικός απολύθηκε, διότι ζήτησε να του καταβληθούν τα δεδουλευμένα για τις ώρες απογευματινής μελέτης που υποχρεώθηκε να παρέχει «εθελοντικά». Σε επικοινωνία του με το σχολείο, ενημερώθηκε από τον λογιστή (!!) ότι δεν του χρωστούν τίποτα και ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα! (Νομίζω ο καθένας αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο η κ. Κεραμέως έθεσε τις ώρες των προαιρετικών απογευματινών δράσεων εκτός εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας).
Η δεύτερη καταγγελία αφορά σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο στον Πειραιά, η οποία είναι μια ακόμη στη σειρά καταγγελιών που φιλοτεχνούν τη δραματική κατάσταση στο συγκεκριμένο τμήμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αφήνουμε να μιλήσει για τις δραματικές συνθήκες εργασίας η ίδια η συνάδελφος (πολύ κρίσιμο το σημείο της καταγγελίας για τις επικίνδυνες συνθήκες υγείας και ασφάλειας για παιδιά και εργαζόμενους):
«Ξεκίνησα να εργάζομαι στο Ιδιωτικό Συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο ………. στον Πειραιά από τον Ιανουάριο του 2023. Η κυρία …… μου ανακοίνωσε ότι πήρα την θέση με ένα μήνυμα χωρίς να μου πει λεπτομέρειες για την μισθοδοσία κλπ. Πριν ξεκινήσω την δουλεία μου στο σχολείο έκανα μια συζήτηση από το τηλέφωνο προκειμένου να διευθετήσω τυχόν προβλήματα στην συνεργασία μας για το αν θα είναι τυπική στην πληρωμή της, στις μισθοδοσίες κλπ. Με διαβεβαίωσε πως όλα θα είναι καθόλα νόμιμα.
Δεν με ενημέρωσε ποτέ ότι πρέπει να εργάζομαι τις ημέρες που τα σχολεία είναι κλειστά π.χ Χριστούγεννα- Πάσχα Καλοκαίρι. Ούτε ότι δεν θα πληρώνομαι τον μήνα Αύγουστο επειδή το σχολείο θα είναι κλειστό. Επέμεινα και την ρώτησα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και μου είπε πως αν δεν έρθεις για δουλειά δεν θα πληρωθείς τον Ιούλιο και πως δεν θα πληρωθώ ούτε τον Αύγουστο καθότι το σχολείο όπως προανέφερα θα είναι κλειστό.
Οι μήνες στην δουλειά κυλούσαν δύσκολα με αίθουσας ακατάλληλες για παιδιά, με τοίχους που πέφτουν και θέρμανση ανύπαρκτη, με καθαριότητα στο χώρο κάθε 14 μέρες κι αν. Αντίστοιχα τους θερινούς μήνες μια κατάσταση με τους καύσωνες απελπιστική. Χωρίς κλιματισμό, με τα παιδιά να είναι γυμνά στο χώρο και να ρίχνουμε μικροί μεγάλοι νερό στο κεφάλι μας και να κάνουμε αέρα μεταξύ μας. Το κλίμα με την διευθύντρια ήταν από την αρχή βαρύ. Πολλές φορές με υποτιμούσε και μου μίλαγε σαν να έχω κάποιο πρόβλημα, δεν σε ενημέρωνε για τα βασικά: ότι πάμε εκδρομή, ας πούμε, ή ότι έχουμε κάποια δραστηριότητα στο χώρο του σχολείου. Ως προϊσταμένη νηπιαγωγός πολλές φορές δεν είχα την παραμικρή ιδέα για απλά πράγματα και όποτε τολμούσα να ρωτήσω κάτι η απάντηση ήταν τόσο απαξιωτική που ένιωθα ότι ενοχλώ.
Πολλές φορές καθυστερούσε η μισθοδοσία σε σημείο που κι εγώ καθυστερούσα τις δικές μου πληρωμές και τις δικές μου υποχρεώσεις χωρίς καν να έχω κάποια ενημέρωση. Καταλαβαίνω πως οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους οικονομικά και δεν κρίνω την καθυστέρηση της πληρωμής ως πράξη αλλά την συνολική συμπεριφορά της ιδιοκτήτριας. Πήγαινα στο σχολείο με πολλή αγάπη για τα παιδιά και την δουλεία μου. Προετοιμασμένη με βιβλία, κατασκευές παιχνίδια και πολλές φορές δεν μου έλεγε η ιδιοκτήτρια ούτε καλημέρα. Όταν της ζήτησα άδεια να λείψω προκειμένου να πάω να ψηφίσω την περίοδο των εκλογών στην αρχή μου αρνήθηκε, έπειτα μου είπε να πάω να ψηφίσω αρκεί να της προσκομίσω έγγραφα για το που ψηφίζω κλπ.
Η απάντηση μου ήταν πως τα σχολεία είναι κλειστά Παρασκευή και Δευτέρα και πως έχει βγει και σχετική ανακοίνωση οπότε για ποιο λόγο μου ζητά όλα αυτά τα έγγραφα;
Μου είπε πως δεν κάνει ότι κάνουν οι άλλοι και δεν την νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι. Της είπα πως η ψήφος είναι δικαίωμα κάθε Έλληνα.
Το Πάσχα εργάστηκα μία εβδομάδα στις διακοπές που τα σχολεία ήταν κλειστά και εργάστηκα και από τέλος Ιουνίου του 2023 και τον Ιούλιο του 2023. Τέλος, οι ώρες που εργαζόμουν ήταν 09:30 -17:30 και κάποιες φορές και Σαββατοκύριακα όταν είχαμε εκδηλώσεις ή κάποια γιορτή.
Μου ανακοινώθηκε η καταγγελία της συμβάσεως και θεωρώ αυτή την πράξη καθαρά εκδικητική καθώς δεν είχα πληρωθεί για 22 μέρες και ζήτησα τα χρήματα μου, εργαζόμουν τον Ιούλιο κανονικά και οχτάωρο μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες με τρομερή ζέστη στο σχολείο με παιδιά που είχαν ιδιαιτερότητες και δεν αντέχουν λόγω των συνθηκών ούτε τον καύσωνα αλλά και ούτε την λύση του «μπουγέλου» προκειμένου να δροσιστούν και έκλαιγαν όλη μέρα. Με παιδιά που έπεφταν για ύπνο στο πάτωμα και πολλά άλλα.
Τέλος, ζήτησα τα δεδουλευμένα μου και ακόμα δεν έχω λάβει τίποτα αλλά και ούτε έχω κάποια απάντηση.»
Πηγή: www.efsyn.gr