Βασίλης Διγαλάκης: “Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια είναι η ατμομηχανή για τον μετασχηματισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη μετα-COVID εποχή”
Στην 3η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Εκπαίδευσης με θέμα τον Μετασχηματισμό της Ψηφιακής Εκπαίδευσης που διοργάνωσε διαδικτυακά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσώπησε τη χώρα μας ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου.
O Υφυπουργός συμμετείχε σε πάνελ με θέμα το ρόλο των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στο μετασχηματισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη στη μετά COVID εποχή.
Στο πάνελ συμμετείχε η κα Mariya Gabriel, Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Παιδεία και τη Νεολαία, οι Υπουργοί Παιδείας της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ERUA.
Τη συζήτηση διαχειρίστηκαν η κα Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Πολιτισμού (DGEAC) και ο κος Jean-Eric Paquet, Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας (DGRTD) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στο όραμα για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, λέγοντας ότι αφορά ένα περιβάλλον στο οποίο τα πανεπιστήμια θα προσφέρουν προγράμματα σπουδών δια ζώσης αλλά και με μεικτές μορφές ή και αποκλειστικά διαδικτυακά, ενώ θα υποστηρίζουν όλες τις μορφές κινητικότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας.
O Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης οφείλει να διέπεται από τις αρχές της καινοτομίας και της συμπερίληψης και να υπηρετεί την αποστολή των πανεπιστημίων ως προς την εκπαίδευση και την έρευνα, συνδέοντας την καινοτομία και την προσφορά στην κοινωνία.
Ο κος Διγαλάκης χαιρέτησε την πρόταση της Επιτρόπου κας Γκάμπριελ για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού χώρου καινοτομίας, παράλληλα και σε συνεργασία με το όραμα για τους Ευρωπαϊκούς χώρους Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, υπογραμμίζοντας ότι τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια διαδραματίζουν ρόλο καταλύτη στο πλαίσιο αυτό, οδηγώντας στο όραμα για τα Πανεπιστήμια του Μέλλοντος.
Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια συνδέονται στενά με την έννοια της Ψηφιακής Πανεπιστημιούπολης (Digital Campus), σημείωσε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι «ο ταχύτατος ψηφιακός μετασχηματισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λόγω της πανδημικής κρίσης έχει γεννήσει μια δυναμική που πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί».
Στην κατεύθυνση αυτή, ο κος Διγαλάκης ανέφερε ότι πρέπει να εισαχθούν βαθιές θεσμικές αλλαγές, προκειμένου να επιτευχθεί ο Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης, και τόνισε την ανάγκη να επιτευχθούν συνέργειες στις δράσεις χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα επενδύσουν στην ανάπτυξή του, επισημαίνοντας ότι αυτές θα πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα – επεκτεινόμενες πέρα από την παρούσα τριετή διάρκεια των έργων των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.
Ο Υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα πανεπιστήμια στη διαμόρφωση του κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Καινοτομίας, δια μέσου και της ανάπτυξης συνεργατικών δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας, όπως ήδη δρομολογεί η Ελλάδα.