Τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας στηλίτευσε από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας. Τι είπε για την Palantir.
Επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθετεί εν μέσω πανδημίας εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα την συμφωνία που υπεγράφη την άνοιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρείας Palantir.
“Τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την Αμερικανική εταιρεία που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικτυακή χειραγώγηση της ψήφου των Αμερικανών πολιτών υπέρ του Τραμπ, στις προηγούμενες εκλογές.
Μια εταιρεία που έπαιξε κεντρικό ρόλο στο Cambridge Analytica. Τι ακριβώς πάτε να κάνετε ;
Πάτε να εκμεταλλευτείτε την αναστάτωση της πανδημίας για να παίξετε ένα βρώμικο παιχνίδι με τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών και τον έλεγχο του διαδικτύου“, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την κυβέρνηση να παρουσιάσει την σύμβαση με την εταιρεία:
“Τι δουλειά έχει η Palantir στην Ελλάδα. Πού είναι η σύμβαση που έχει συναφθεί με το ελληνικό δημόσιο και ποιο είναι το αντικείμενο της. Για ποιο λόγο η χώρα κάνει δουλειές με μια εταιρεία που συνεργάζεται με μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την καμπάνια Trump και πριν λίγους μήνες πρωταγωνίστησε σε ένα τεράστιο σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας;
Εκεί όπου εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα ασθενών συλλέγονταν από μια ιδιωτική εταιρία, ανάμεσά τους το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, οι αριθμοί των τηλεφώνων τους, τα επαγγέλματά τους και ειδικότερα οι θέσεις εργασίας τους αλλά και η καταγωγή τους, οι θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, τα ποινικά μητρώα τους και η κατάσταση της ψυχικής και πνευματικής τους υγείας“, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι θα καταθέσει αίτημα στη Βουλή για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα θέματα της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και λογοδοσίας.
“Αυτό που συμβαίνει με τη κοινοβουλευτική διαδικασία, νομίζω ότι υπερβαίνει τα όρια. Και δεν αναφέρομαι στο παρόν νομοσχέδιο με τις λεγόμενες Χριστουγεννιάτικες τροπολογίες. Αναφέρομαι στον τρόπο και στη μέθοδο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να νομοθετεί, όχι μόνο παραμονές Χριστουγέννων, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, σαν τον κλέφτη. Αλλά το πράγμα έχει ξεφύγει και είναι γενικευμένο“, είπε νωρίτερα, στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.
Σφοδρή ήταν η επίθεση που συνολικά εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για ζητήματα “διαφάνειας”, όπως σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία αποτελεί “ευκαιρία για διασπάθιση δημόσιου χρήματος”.
“Αρνείστε έλεγχο δαπανών για την πανδημία. Αρνείστε να δώσετε στοιχεία για το ύψος και το είδος των δωρεών προς το ελληνικό Δημόσιο, την περίοδο της πανδημίας καθώς και για τον τρόπο αξιοποίησης αυτών”, είπε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε “όργιο” που έχει στήσει η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Νικολάου, “η οποία έχει μοιράσει με σειρά απευθείας αναθέσεων στο σύνολο μέχρι τώρα 1,7 εκατομμύρια, με ανατιμήσεις σε προϊόντα ακόμη που φτάνουν το 450%, σε νεοσύστατες εταιρείες ή σε άλλες που αλλάζουν το καταστατικό τους λίγες ημέρες προτού υπογράψουν σύμβαση“.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι “εκμεταλλεύεται” την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, ότι “η Βουλή λειτουργεί υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών”, για να ψηφίζει “δίχως διαβούλευση, δίχως δημοσιότητα εξυπηρετήσεις σε συμφέροντα, που σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσα αντιδράσεις ακόμα και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία”.
Τροπολογία για τα Πτυχία των Κολεγίων
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τροπολογία “τελευταίας στιγμής” του υπουργείου Παιδείας που «εξισώνει τα πτυχία ΑΕΙ» με «απόφοιτους κολλεγίων». «Έχουμε βρει μια “φάμπρικά” και περνάνε νομοσχέδια “χωρίς να ανοίξει μύτη”», είπε, ενώ διερωτήθηκε αν αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης για την αριστεία.
“Θα καταθέσω τις αμέσως επόμενες μέρες λοιπόν προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και λογοδοσίας ιδιαίτερα στην περίπτωση της καραντίνας”, προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι “η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα”.
Όσον αφορά τα επιμέρους ζητήματα της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε εκτενή αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Δυτική Αττική, υπογραμμίζοντας ότι οι περιοχές που βρίσκονται σε “κόκκινο” είναι περιοχές όπου υπάρχουν εργαζόμενοι σε βιομηχανικές μονάδες, οι οποίοι ενδέχεται να κυκλοφορούν ακόμα και με κορονοϊό για να μην χάσουν τις θέσεις εργασίας τους και να μην δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για αυτές τις περιπτώσεις και ότι “έχει χάσει τον έλεγχο”.
Στην ίδια λογική, άσκησε κριτική για το σύστημα δειγματοληπτικών τεστ μέσω “λοταρίας” που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και προέβλεψε ότι τα συμπεράσματα θα είναι “στρεβλά” γιατί δεν θα συμπεριλάβει όσους δεν θα έκαναν αίτηση συμμετοχής, όπως Ρομά, άστεγους, πρόσφυγες, ηλικιωμένους σε δομές, εργαζόμενους σε εργοστάσια ή αρνητές του ιού.
Ως προς το εμβόλιο, προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος να έχει τα αποτελέσματα του “εφησυχασμού” του καλοκαιριού, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση το έχει “ανάγει σε πανάκεια”, την ώρα που πρέπει να υπάρξουν “συνδυαστικές πολιτικές”.
Σχετικά με τα ζητήματα της οικονομίας, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση, ότι άφησε να περάσουν 18 μήνες, μέχρι να λύσει το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, παραθέτοντας ταυτόχρονα στοιχεία για το ότι η πρώην κυβέρνηση είχε μειώσει το ύψος των εκκρεμών συντάξεων και τώρα έχουν και πάλι τριπλασιαστεί.
“Πουλήσατε ότι είστε κυβέρνηση των αρίστων και αποδεικνύεστε κυβέρνηση των αχρήστων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι τίθεται ζήτημα “διαχειριστικής ανικανότητας” της κυβέρνησης η οποία “με ό,τι έχει καταπιαστεί, τα έχει κάνει θάλασσα”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέχισε επικρίνοντας την κυβέρνηση για τη μη παροχή κοινωνικού μερίσματος φέτος, καθώς, όπως σημείωσε, διπλασίασε μόνο το επίδομα αλληλεγγύης για 250.000 νοικοκυριά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι δικαιούχοι τους μερίσματος κυμαίνονταν από 1,6 εκατ. το 2016 σε 2,7 εκατ. το 2018.
Κλείνοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να παράσχει καν το δώρο Χριστουγέννων, προκειμένου να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις που “στενάζουν” και προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει “διαγραφή μέρους του χρέους” τους, “θα πάμε σε μια κόλαση με χιλιάδες λουκέτα”.