Για την τρίτη δόση του εμβολίου μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Τι ισχύει για AstraZeneca και ποιες ομάδες είναι απαραίτητο να τους χορηγηθεί.
Να ξεκινήσει ο προγραμματισμός για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους και ευάλωτες ομάδες ζήτησε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη μετάλλαξη Δέλτα και τη νέα έξαρση της πανδημίας, εξήγησε ότι το νέο κύμα αφορά πολίτες χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια, ενώ η δεύτερη φάση είναι οι ανεμβολίαστοι.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ένα πολύ μικρό ποσοστό των εμβολιασμένων στις πολύ ευάλωτες ομάδες θα βρεθεί θετικό στην COVID, για αυτό τόνισε πως «πρέπει να κάνει τους προγραμματισμούς της η ελληνική κυβέρνηση να γίνει τρίτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους και τους πολύ ευάλωτους».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει AstraZeneca αφού πλέον θα χρησιμοποιούνται μόνο εμβόλια mRNA, ο καθηγητής απάντησε ότι θα κάνει Pfizer και Moderna και αποσαφήνισε πως «δεν υπάρχει αντένδειξη για να γίνει η μίξη των εμβολίων».
«Δεν θα πρέπει να έχουμε ανησυχίες για αυτό και θα πρέπει να προχωρήσουμε με τους προγραμματισμούς της μίξης» πρόσθεσε.
Για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Μόσιαλος σχολίασε ότι :
«Μπορεί να δούμε μεγάλη διασπορά του ιού» στις μικρές ηλικιακές ομάδες, επισήμανε όμως πως «αν εμβολιαστούν όμως οι μεγαλύτεροι θα προστατεύσουν τα παιδιά».
Η μείωση του αριθμού των θανάτων και των νοσηλειών έχει συμβεί «χάρη στο εμβόλιο όχι επειδή εξασθένισε ο ιός» ξεκαθάρισε επίσης ο καθηγητής.
Πότε θα τελειώσει ο κορονοϊός;
Αρχές του 2022, εκτιμά ο καθηγητής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν δεν υπάρξει μετάλλαξη που μεταδίδεται περισσότερο από τη Δ’ και σπάει σε μεγαλύτερο ποσοστό το τείχος ανοσίας, οι ανεπτυγμένες χώρες θα τελειώσουν με τον ιό στις αρχές του νέου έτους. Πρέπει να φροντίσουν να στείλουν εμβόλια σε κράτη με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες».
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: