Το άνοιγμα των πανεπιστημίων, οι εμβολιασμοί και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης
Μήνυμα στις πρυτανικές αρχές ότι τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν φέτος με τους φοιτητές παρόντες σπεύδει να στείλει η κυβέρνηση, ώρες πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση των Πρυτάνεων. «Τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν οπωσδήποτε τον Οκτώβριο. Υπάρχουν φοιτητές που πέρασαν κατά την πρώτο χρόνο της πανδημίας στα πανεπιστήμια και δεν έχουν δει ακόμα τα αμφιθέατρα και τις διδακτικές αίθουσες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» διαμηνύουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Η σπουδή αυτή του κυβερνητικού επιτελείου είναι απόρροια του κλίματος άρνησης για δια ζώσης διδασκαλία που εκπέμπεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τις πρυτανικές αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, δεν συντρέχει κανένας λόγος να μην ανοίξουν τα πανεπιστήμια, αφού τα στοιχεία από τον εμβολιασμό φοιτητών αλλά και εκπαιδευτικών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε προ ημερών το Υπουργείο Παιδείας:
- Άνω του 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει.
- Άνω του 87% διοικητικού προσωπικού έχει πλήρως εμβολιαστεί.
- Άνω του 91% των μελών ΔΕΠ έχει πλήρως εμβολιαστεί.
Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι σύμφωνα με το Πρωτόκολλο που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, οι μεν εμβολιασμένοι φοιτητές θα εισέρχονται στον χώρο με πιστοποιητικά εμβολίων (ή νόσησης), οι δε ανεμβολίαστοι φοιτητές με αρνητικό τεστ, μοριακό ή rapid, το οποίο θα πληρώνουν από την τσέπη τους και θα πρέπει να προσκομίζουν δύο φορές την εβδομάδα.
Παράλληλα προγραμματίζεται και η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ή αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στα ΑΕΙ ή σε συνεργασία με τα ΑΕΙ για τον άμεσο εμβολιασμό τόσο του προσωπικού, όσο και των φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα.
Για την κυβέρνηση φαίνεται ότι το άνοιγμα των πανεπιστημίων αποτελεί κρίσιμο στοίχημα. Τόσο που χθες υπεγράφη και υπουργική απόφαση, με την οποία εγκρίνεται έκτακτη επιχορήγηση, ώστε τα ανώτατα ιδρύματα να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλειστική αρμοδιότητα τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης των φοιτητών. Η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού ακυρώνει την ουσία του βασικού επιχειρήματος των πανεπιστημιακών ότι θα πρέπει να συνεχιστεί και φέτος η τηλεκπαίδευση, λόγω έλλειψης ελεγκτικού μηχανισμού για τα πιστοποιητικά νόσησης.
Όπως προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση, τα πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις, προκειμένου να προχωρήσουν σε προσλήψεις εξπρές και τα πανεπιστήμια να ανοίξουν στην ώρα τους, τον επόμενο μήνα.
Επιπλέον οι Πρυτάνεις θέτουν και θέμα συνωστισμού στα αμφιθέατρα, εκφράζοντας ανησυχία για την τήρηση των μέτρων προστασίας όταν θα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο δεκάδες φοιτητές.