Ένας 32χρονος άντρας από το Ιράν έχασε ξαφνικά την όρασή του από το ένα του μάτι όταν πήρε βιάγκρα.
Ο άνδρας υπέστη ξαφνική απώλεια της όρασης τρεις ώρες μετά τη λήψη 100mg σιλδεναφίλης. Αυτή είναι η μέγιστη δόση που συνιστάται για τους περισσότερους άνδρες που λαμβάνουν το βιάγκρα.
Οι γιατροί δήλωσαν ότι ενώ έχουν αναφερθεί προβλήματα στα μάτια και την όραση από τη λήψη σιλδεναφίλης, η σχέση μεταξύ των δύο δεν έχει διευκρινιστεί. «Αρκετά σοβαρά αγγειακά ατυχήματα στον αμφιβληστροειδή έχουν αναφερθεί μετά τη χρήση σιλδεναφίλης, αλλά ο ακριβής ρόλος αυτού του φαρμάκου δεν είναι σαφής» έγραψαν.
Όπως τονίζουν: «δεδομένου ότι ο ασθενής ήταν κατά τα άλλα υγιής χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου για αγγειακή νόσο… και επιπλέον η στενή χρονική σχέση μεταξύ της πρόσληψης σιλδεναφίλης και της εμφάνισης της νόσου, υποθέσαμε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο»
Ωστόσο, αναγνώρισαν ότι ο ακριβής μηχανισμός για το πώς η σιλδεναφίλη μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στο μάτι είναι άγνωστος.
Μια θεωρία είναι ότι ενώ το βιάγκρα ενισχύει τη ροή του αίματος στο πέος μπορεί ακούσια να βλάψει τα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία στο μάτι.
Νωρίτερα φέτος Ινδοί γιατροί ανέφεραν μια περίπτωση όπου ένας 41χρονος άνδρας πέθανε όταν υπέστη εγκεφαλικό ενώ έπαιρνε συνδυασμό των χαπιών βιάγκρα και αλκοόλ.
Η σιλδεναφίλη μπορεί να αγοραστεί χωρίς ιατρική συνταγή. Η ξαφνική μείωση ή απώλεια της όρασης αναφέρεται ως πιθανή σπάνια παρενέργεια της σιλδεναφίλης. Το NHS αναφέρει ότι σοβαρές παρενέργειες από τη λήψη της σιλδεναφίλης εμφανίζονται μόνο σε ένα στα 1.000 άτομα που λαμβάνουν το φάρμακο.
Σημειώνεται ότι ενώ το “μικρό μπλε χάπι” είναι πιο γνωστό ως φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία, χορηγείται επίσης σε ασθενείς που πάσχουν από πνευμονική υπέρταση μια κατάσταση κατά την οποία η πίεση του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους πνεύμονες είναι επικίνδυνα υψηλή.