Είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν παρότι το ένα περιστατικό διαδέχεται το άλλο και χάνονται συνεχώς ανθρώπινες ζωής χωρίς κανέναν απολύτως λόγο ή πραγματικά η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά…
Αμέσως μετά τη σφαγή σε δημοτικό σχολείο του Τέξας οι συντηρητικοί πολιτικοί της πολιτείας αντέδρασαν, ζητώντας για μία ακόμη φορά να οπλοφορούν οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολείων προκειμένου να προστατεύσουν τους μαθητές από αντίστοιχα περιστατικά, μια πρόταση στην οποία αντιτίθενται έντονα δάσκαλοι, ερευνητές και ακτιβιστές υπέρ του ελέγχου των όπλων.
«Μπορούμε να δώσουμε όπλα και να προετοιμάσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους δασκάλους και άλλο διοικητικό προσωπικό ώστε να αντιδρούν γρήγορα, διότι στην πραγματικότητα δεν έχουμε τους πόρους για να έχουμε μέλη των δυνάμεων της τάξης σε κάθε σχολείο», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Κεν Πάξτον, μιλώντας στο Fox News την Τρίτη.
Το Τέξας ήδη έχει ξεκινήσει αυτού του είδους την εκπαίδευση, ένα πρόγραμμα σχολικού σερίφη με την ονομασία School Marshal Program, το οποίο επιτρέπει σε δασκάλους και διοικητικό προσωπικό να φέρουν όπλα αφού λάβουν εκπαίδευση 80 ωρών σε ακαδημίες που επιβλέπει η Επιτροπή Επιβολής Νόμου του Τέξας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 και επεκτάθηκε υπό την ηγεσία του κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ, ενός Ρεπουμπλικάνου. Πλέον στο Τέξας υπάρχουν 256 δάσκαλοι και μέλη διοικητικού προσωπικού που έχουν περάσει την εκπαίδευση αυτή, σε σχέση με 34 πριν το μακελειό σε σχολείο της Σάντα Φε το 2018.
Ο Κρεγκ Μπεσέντ, αναπληρωτής επιστάτης στη σχολική περιφέρεια Wylie Independent, έλαβε πρώτη φορά εκπαίδευση το 2014 και, αν και συνήθως δεν αποκαλύπτονται οι ταυτότητες των σχολικών σερίφηδων, ενεργεί σαν ένα είδος εκπροσώπου τους.
«Έχουμε σχολικούς σερίφηδες σε κάθε σχολείο στην περιφέρειά μας, ακόμη και στους παιδικούς σταθμούς», δήλωσε ο Μπεσέντ. «Έχω το όπλο μου πάνω μου, κρυμμένο. Αν πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, όπως στο περιστατικό που σημειώθηκε χθες (σ.σ. την Τρίτη), είμαστε πάντα έτοιμοι», τόνισε.
Στο μακελειό της Τρίτη ένας 18χρονος ένοπλος σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες σε δημοτικό σχολείο στην μικρή πόλη Ουβάλντε του Τέξας.
«Λανθασμένη πολιτική»
Για τους ακτιβιστές υπέρ του ελέγχου της οπλοκατοχής το πρόγραμμα αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση στις ΗΠΑ, τη χώρα με τα περισσότερα όπλα παγκοσμίως, όπου παρατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από πυροβόλα όπλα.
«Τα σχόλια του γενικού εισαγγελέα είναι ακόμη μία ένδειξη ότι οι δουλικοί υποστηρικτές του λόμπι των όπλων που ‘ηγούνται’ του Τέξας θα κάνουν στην κυριολεξία τα πάντα για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βίας όπλων», εκτίμησε η Σάνον Γουάτς ιδρύτρια της ομάδας ελέγχου της οπλοκατοχής Moms Demand Action.
Η Ένωση Δασκάλων της πολιτείας του Τέξας έχει αντιταχθεί στο πρόγραμμα σχολικών σερίφηδων, το οποίο θεσμοθετήθηκε σε απάντηση στη σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ το 2012.
«Αντί να προσθέτουμε και άλλα όπλα στα σχολεία, πρέπει να λάβουν μέτρα για να κρατήσουν τα όπλα έξω από τα σχολείο», τόνισε ο Κλέι Ρόμπινσον εκπρόσωπος της Ένωσης.
Το να δοθούν όπλα στους δασκάλους «είναι λάθος», εκτίμησε η Ντενίζ Γκότφερσον εγκληματολόγος στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, εξηγώντας ότι η ύπαρξη περισσότερων όπλων είναι πιθανό να οδηγήσει και σε αύξηση της βίας.
«Αυτά τα όπλα ενδέχεται να εκπυρσοκροτήσουν από λάθος, οι δάσκαλοι που τα έχουν ίσως τα χρησιμοποιήσουν σκοπίμως για άλλους λόγους και, ακόμη πιο πιθανό, τα όπλα ενδέχεται να φτάσουν στα χέρια μαθητών», υπογράμμισε.
Περισσότερα από τους πολίτες τα όπλα στις ΗΠΑ
Είκοσι τρία χρόνια από το αιματοκύλισμα στο σχολείο του Κολουμπάιν και μία δεκαετία μετά τη σφαγή του Σάντι Χουκ, ένα έθνος βιώνει ξανά τον ίδιο εφιάλτη του θανάτου παιδιών από όπλα που δεν έπρεπε ποτέ να κρατήσουν οι θύτες. Είναι το ίδιο, βαθιά διαιρεμένο, έθνος που αδυνατεί να ελέγξει τη διαχρονική μάστιγα της οπλοκατοχής και το πανίσχυρο λόμπι της. Χρονική σύμπτωση, η ετήσια πανηγυρική συνέλευση της Εθνικής Ένωσης Όπλων (ΝRA) στο Χιούστον του Τέξας βρίσκεται προ των πυλών -και το οξύμωρο είναι πως εκεί δεν θα επιτραπούν τα όπλα…
Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το Κολυμπάιν έως το Ουβάλντε του Τέξας, νομοθετικές πρωτοβουλίες για αποτελεσματικό έλεγχο των όπλων, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι σε νέες τραγωδίες, έχουν πέσει στο κενό. Τα βήματα είναι μικρά· η συζήτηση «παγώνει», και επανέρχεται έπειτα από κάθε τραγωδία, για να προσκρούσει ξανά και ξανά στο «τείχος» που υψώνουν οι Ρεπουμπλικανοί και η NRA.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες δε ο αριθμός των όπλων στα χέρια πολιτών έχει φθάσει να ξεπερνά τον ίδιο τον αριθμό των κατοίκων της χώρας.
Βάσει έρευνας που διενήργησε το 2018 η ανεξάρτητη οργάνωση Small Arms Survey, κατά προσέγγιση 400 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα αντιστοιχούν στα 331 εκατομμύρια κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εδώ και μία δεκαετία, τα ημιαυτόματα όπλα που αγοράζονται για προσωπική προστασία ξεπερνούν σε πωλήσεις τα τυφέκια που τυπικά προορίζονται για κυνήγι.
Και η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη φρενίτιδα αγοράς όπλων.
Η ετήσια εγχώρια παραγωγή όπλων αυξήθηκε από 3,9 εκατομμύρια το 2000 σε 11,3 εκατομμύρια το 2020, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα εντός του Μαΐου από το Γραφείο Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF) που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Στην πλειονότητά τους τα όπλα αυτά παρέμειναν σε αμερικανικά χέρια.
Ο φόρος αίματος, ιδίως για τα παιδιά, έχει αυξηθεί δραματικά, με τα στατιστικά στοιχεία να υποδεικνύουν αύξηση σχεδόν της τάξεως του 50% στο ποσοστό των ανηλίκων έως 14 ετών που έχασαν τη ζωή τους από όπλα από τα τέλη του 2019 έως τα τέλη του 2020.
Το 2021 περισσότερα από 1.500 παιδιά και έφηβοι σκοτώθηκαν σε ανθρωποκτονίες και πυροβολισμούς κατά λάθος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Νήπια βρίσκουν όπλα κάτω από στοίβες ρούχων και ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ, έφηβοι αποκτούν πρόσβαση σε μη ανιχνεύσιμα, συναρμολογούμενα όπλα-«φαντάσματα» που αγοράζουν μέσω Διαδικτύου, μαθητές γυμνασίου φέρουν όπλα για προστασία.
«Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να ζούμε με αυτό το μακελειό; Γιατί το αφήνουμε να συμβαίνει;» ήταν η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για τα παιδιά που ξεψύχησαν από τις σφαίρες του 18χρονου Σαλβαδόρ Ράμος στο δημοτικό σχολείο Ρομπ της μικρής κοινότητας ισπανόφωνων Ουβάλντε στο Τέξας.
Είναι αμέτρητες πλέον οι φορές στην πολιτική του διαδρομή από γερουσιαστής σε αντιπρόεδρος και σήμερα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που ο Τζο Μπάιντεν έχει πιέσει για αυστηρότερο πλαίσιο στην οπλοκατοχή.
Εμφανώς ταραγμένος, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στο ισχυρό λόμπι των όπλων, λέγοντας ότι πλέον έχει κουραστεί και απαυδήσει από την απραξία.