Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα κορονοϊού έχουν ξεκινήσει να σταθεροποιούνται, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (17.03.2022) στον ΑΝΤ1. Σημείωσε δε πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Εξηγώντας την έξαρση του τελευταίου διαστήματος, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως αυτή οφείλεται στην κατάρτηση των περιορισμών στη διασκέδαση και στην μετάλλαξη Όμικρον 2, η οποία είναι πιο μεταδοτική. Ωστόσο, μέχρι στιγμής εν φαίνεται να υπάρχει επίπτωση στο σύστημα Υγείας. «Όσο δεν υπάρχει πίεση, μπορούμε να αποκλιμακώνουμε τα μέτρα», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.
Όσον αφορά τη μείωση των self tests στα σχολεία, για το ζήτημα – όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας – συνεδριάζουν σήμερα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. «Αυτό για το οποίο συνεδριάζουν οι ειδικοί στην Επιτροπή είναι, ακριβώς λόγω αυτής της μετάλλαξης, να παραμείνουν τα τεστ στα σχολεία αλλά μπορούμε να γυρίσουμε από τα δύο στα ένα self test την εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ότι το testing πρέπει να παραμείνει. Εμείς είμαστε από τις χώρες που έχουμε μείνει πολύ ψηλά στο testing και απλώς έχουμε αποφασίσει να το κάνουμε πιο στοχευμένο. Αλλά είμαστε σε υψηλό νούμερο» σημείωσε επίσης ο υπουργός Υγείας.
Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε και στον αριθμό των θανάτων ασθενών εκτός ΜΕΘ, το οποίο συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή και στη Βουλή. Σχετικά με έγγραφο του ΕΟΔΥ, που παρουσιάστηκε στη συγκεκριμένη συζήτηση και στο οποίο αναφέρεται πως 16.000 ασθενείς με κορονοϊό έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, εξήγησε τα εξής:
Από την αρχή της πανδημίας, 9.500 ασθενείς με Covid έχασαν τη ζωή τους σε ΜΕΘ, 16.000 εκτός ΜΕΘ και 125 εκτός νοσοκομείων. Οι 16.000 – είπε – ήταν εκτός ΜΕΘ, διότι δεν υπήρχε ένδειξη εισαγωγής. Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως για ένα διάστημα υπήρχε έλλειψη κλινών ΜΕΘ και αναμονή 30 ωρών μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι στην εντατική.
«Στο βίντεο της ομιλίας μου στη Βουλή- όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να μην έχει ομιλητή στην επερώτησή του τον κύριο Πολάκη, δηλαδή ο κύριος Ξανθός, ως Τομεάρχης, δεν τον επέλεξε να είναι στους ομιλητές- αναφέρθηκα ακριβώς σε αυτά τα στοιχεία. Δηλαδή πόσοι άνθρωποι πέθαναν σε κλίνες ΜΕΘ και πόσοι πέθαναν σε απλές κλίνες, αναφέροντας ότι το αντίστοιχο ποσοστό ισχύει και στις άλλες ασθένειες» είπε ο υπουργός.
Και πρόσθεσε: «Τα στοιχεία, τα οποία έδωσα, είναι ότι περίπου 9.500 άνθρωποι κατέληξαν σε κλίνες ΜΕΘ, και περίπου 16.000 εκτός κλινών ΜΕΘ. Από αυτούς, οι 125 πέθαναν εκτός νοσοκομείου, ενώ πρόσβαση στο νοσοκομείο είχαν όλοι. Εξετάζουμε γιατί αυτοί οι 125 δεν ήρθαν στο νοσοκομείο και καταλήγουμε ότι δεν το έκαναν από δική τους επιλογή».
«Ο χρόνος αναμονής για ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, ήταν 30 ώρες, δηλαδή, έως 2 μέρες» σημείωσε επίσης.
«Από αυτούς τους 16.000, η συντριπτική πλειονότητα δεν διασωληνώθηκε καθόλου, καθώς ήταν ασθενείς που είχε κριθεί ιατρικά ότι υπήρχαν λόγοι για τους οποίους δεν συνίστατο η διασωλήνωση» ανέφερε.
Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: