Στα μέσα καλοκαιριού παρέπεμψαν οι ειδικοί το ενδεχόμενο λήψης απόφασης για το «τέλος» της μάσκας για τους εμβολιασμένους πολίτες, συζήτηση που άνοιξε η πρόσφατη επικαιροποιημένη σύσταση του CDC στις ΗΠΑ.
Για ακόμη μία φορά τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που δίνουν το «παρών» στην ενημέρωση του Υπ. Υγείας της Παρασκευής παρέπεμψαν τις όποιες συζητήσεις για το «τέλος» της μάσκας – όπως συνέβη για τους εμβολιασμένους πολίτες στις ΗΠΑ – στο μέλλον.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποσοστό εμβολιασμού που ενδεχομένως θα επέτρεπε μία τέτοια «ανάσα» η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε απόψε πως «δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο. Μην περιμένετε να σας πούμε ένα νούμερο για το πόσο τοις εκατό.
Μιλάμε για την κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο. Δεν υπάρχει ένα ακριβές ποσοστό και πάλι έχουμε αρχίσει να μετακινούμαστε από τα προνόμια των εμβολιασθέντων. Το βασικότερο προνόμιο των εμβολιασθέντων είναι ότι έχουν προστατεύσει τον εαυτό τους», ανέφερε.
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε η καθηγήτρια, «δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για κάποιες παραπάνω ελευθερίες. Νομίζω ότι το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. οι εμβολιασμένοι) δεν θα χρειάζεται να κάνουν τόσο συχνά self-test. Γιατί οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερη πιθανότητα σαφώς να μολυνθούν και να μολύνουν τους γύρω τους».
«Από εκεί και πέρα, οι συζητήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει χαλαρά μέσα στην Επιτροπή μας, τα συζητάμε». Όμως, «πρέπει πρώτα να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν και μετά να αρχίσουμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα», η οποία, άλλωστε, εξαρτάται από το «πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι εμβολιασμοί». Τοποθέτησε την εξέταση του ζητήματος «στα μέσα καλοκαιριού ίσως», όπως είπε, με δεδομένο πως η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 πάει «πολύ καλά».
«Σχετικά με τη μάσκα, το είδαμε στο Ισραήλ όταν έφτασε σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού. Τώρα αυτή τη στιγμή δεν είμαστε κοντά σε αυτό το ποσοστό», είπε από την πλευρά του ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. «Όταν φτάσουμε, όταν πλησιάσουμε, λογικά εγώ πιστεύω στα μέσα καλοκαιριού ίσως και να έχουμε. Αλλά θα είναι μία συζήτηση που θα γίνει πρώτα στην Επιτροπή. Δεν είναι κάτι το οποίο θα πούμε τώρα, ένα ποσοστό μαγικό, όπως είπε και η κυρία καθηγήτρια, και μετά από αυτό το ποσοστό θα αλλάξει η κατάσταση», κατέληξε ο επιδημιολόγος.
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
2.020 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, μετά τη διενέργεια 52.694 τεστ (15.979 μοριακά και 36.715 rapid) και τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 3,83% έναντι 3,39% χθες. Από τα κρούσματα αυτά, τα 994 είναι από την Αττική και τα 158 από τη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως: «Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.697 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 617 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.327 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 260 (ημερήσια μεταβολή -11.86%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».
- Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.