Η τεχνολογία που “διαβάζει” ανθρώπινα πρόσωπα, αναγνωρίζει εκφράσεις και με βάση αυτές κατατάσσει κάθε άτομο σε ασφαλές ή επικίνδυνο, είναι ήδη σε εφαρμογή στην Κίνα. Πόσο επικίνδυνη θα είναι η εξάπλωση της στο δυτικό κόσμο;
“Οι απλοί άνθρωποι εδώ στην Κίνα δεν είναι χαρούμενοι με αυτή την τεχνολογία, δεν έχουν όμως και επιλογή. Αν η αστυνομία λέει πως πρέπει να εγκατασταθούν κάμερες σε μια κοινότητα, οι πολίτες θα πρέπει να ζήσουν με αυτή την εντολή.
Όσο υπάρχει ζήτηση για τέτοιες κάμερες, εμείς είμαστε εδώ να την καλύπτουμε” δηλώνει στον Guardian ο Chen Wei, γενικός διευθυντής της Taigusys, εταιρείας που ειδικεύεται στην ανάπτυξη εφαρμογών αναγνώρισης εκφράσεων προσώπου, κάτι που αποτελεί την τελευταία καινοτομία στον κόσμο των συστημάτων μαζικής επίβλεψης πολιτών, που παίζουν ζωτικό ρόλο σε κάθε πτυχή της κινεζικής. κοινωνίας.
Τι είναι η τεχνολογία αναγνώρισης εκφράσεων
Οι συγκρίσεις και η αναγνώριση προσώπων έχουν ήδη ξεπεραστεί.
Σήμερα, οι εφαρμογές αναγνώρισης συναισθημάτων μπορούν μέσω της ανάλυσης βιομετρικών δεδομένων και εκφράσεων προσώπου που παραπέμπουν σε λύπη, βαρεμάρα, χαρά, άγχος, να προσδιορίσουν τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου, ώστε στη συνέχεια οι αστυνομικές αρχές να κρίνουν αν αποτελεί απειλή για την κοινωνία ή όχι.
Αν και τα κριτήρια για τον συναισθηματικό προσδιορισμό του ανθρώπινου προσώπου βασίζονται κυρίως σε ψευδεπιστημονικά στερεότυπα, η βιομηχανία εφαρμογών μαζικής επίβλεψης σύμφωνα πληροφορίες του Guardian, αναπτύσσεται εδώ και εννέα χρόνια με ρυθμούς που αγγίζουν το 30% κατά έτος και υπολογίζεται πως το 2023, η παγκόσμια αξία της θα ανέρχεται στα 36 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κατάργηση της ελεύθερης έκφρασης ή πρόληψη εγκλημάτων;
Στον δρόμο που χάραξαν οι “απαρχαιωμένες” συσκευές αναγνώρισης προσώπου, οι νέες αυτές τεχνολογίες προβλέπουν την πλήρη συλλογή προσωπικών δεδομένων που αφορούν την έκφραση του ατόμου αλλά και πολλά ακόμα στοιχεία που αφορούν την σωματική και πνευματική του υπόσταση.
Η κυβέρνηση της Κίνας έχοντας περιγράψει συγκεκριμένες εκφράσεις προσώπου ως “ύποπτες”, ωθεί τμήματα της κοινωνίας στο περιθώριο και προκαλεί τρόμο στην μάζα.
Για τον διευθυντή της Taigusys Chen Wei, στην αντίπερα όχθη του τρόμου και της λογοκρισίας, υπάρχει η πρόληψη της εγκληματικότητας, την οποία ευαγγελίζεται η εταιρεία του.
Σύμφωνα με τον Chen, οι περίπου 60.000 κάμερες αναγνώρισης έκφρασης προσώπου που θα τοποθετηθούν σε φυλακές, οίκους ευγηρίας και σχολεία μέσα στη χρονιά, θα συνδράμουν την αστυνομία στο έργο της πρόληψης εγκλημάτων, παραβατικών συμπεριφορών και πιθανών ατυχημάτων.