Μια καινοτόμα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που συμβάλλει στον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών με τη βοήθεια των πολιτών αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Child Rescue στο οποίο συμμετέχουν δέκα φορείς και πανεπιστήμια από όλη την Ευρώπη.
Κάθε χρόνο περισσότερα από 250.000 παιδιά αναφέρθηκαν αγνοούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Οι πρώτες ώρες μετά την εξαφάνιση είναι ζωτικής σημασίας για τη διερεύνηση περιπτώσεων αγνοουμένων παιδιών.
Τα τελευταία 3 χρόνια, επιστήμονες και κοινωνικοί λειτουργοί από την ΕΕ συνεργάστηκαν για να εφαρμόσουν μια ιδέα που αποσκοπούσε στη συμβολή στην ταχύτερη ανίχνευση αγνοουμένων παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων.
Η ιδέα ότι οι πολίτες και οι χρήστες ενός smartphone μπορούν να γίνουν ένας πραγματικός αισθητήρας και ένας πολύτιμος συνεργάτης για τον ταχύτερο εντοπισμό περιπτώσεων αγνοουμένων παιδιών, έχει αποτυπωθεί με επιτυχία μέσω της εφαρμογής ChildRescue, η οποία χρησιμοποιείται από τον Ιούλιο στην Ελλάδα και το Βέλγιο .
Το πρόγραμμα ChildRescue, μέσω της δημιουργίας της σχετικής εφαρμογής, στοχεύει στην αποτελεσματική και έγκαιρη παρέμβαση από αρχές και φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη διερεύνηση περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών.
Η χρήση της εφαρμογής ChildRescue και της διαδραστικής επικοινωνίας επιδιώκει να αυξήσει τη συλλογική ευαισθητοποίηση και να ενθαρρύνει την άμεση συμμετοχή και δράση σε κοινωνικό επίπεδο.
Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ3:
Στην Ελλάδα οι κύριοι διαχειριστές της εφαρμογής είναι το «Χαμόγελο του Παιδιού» και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, και στο Βέλγιο ο οργανισμός Child Focus.
Ο διεθνής οργανισμός Missing Children Europe, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και οι εταιρείες Singular Logic, Suite5, Ubitech και MADE, συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ « Ορίζοντας 2020 » για έρευνα και καινοτομία.
Σύμφωνα με τον Μηχανικό Η.Υ. και Πληροφορικής του ΕΜΠ Δρ. Χρήστο Ντάνο για τον συντονισμό των πληροφοριών μεταξύ των ομάδων έρευνας και διάσωσης χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές μηχανικής μάθησης.
Η εφαρμογή για ευρύ κοινό είναι απλή, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις και λειτουργεί ως ένα «amber alert»: κάθε φορά που ένα παιδί εξαφανίζεται φεύγει ένα μήνυμα προς όλους όσοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή, όμως το μήνυμα λαμβάνουν μόνο όσοι βρίσκονται στην ακτίνα κοντά στην περιοχή που βρισκόταν το παιδί.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος τόνισε ότι η εφαρμογή θα λειτουργήσει ως ένα είδος κοινωνικού αισθητήρα κάνοντας τον κόσμο συμμέτοχο στις προσπάθειες των αρχών.
Ουσιαστικά ο κόσμος γίνεται τα αυτιά και τα μάτια των αρχών στην περίπτωση μιας εξαφάνισης.
Πηγές: ert.gr, ΕΡΤ3 Συνέντευξη: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ