Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Κεραμέως έφερε μεγάλη αναταραχή στο χώρο της Παιδείας αλλά κυρίως σε ελληνικές οικογένειες που είδαν τα παιδιά τους να γράφουν καλά στις εξετάσεις αλλά δεν μπόρεσαν λόγω του νόμου να εισαχθούν στις σχολές επιλογής τους.
Τεράστιο θέμα δημιούργησε σε κάποιες σχολές που δεν έχουν εισακτέους και σε άλλες που έμειναν κενές πολλές θέσεις! Πρώτη και καλύτερη η ιστορική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Να απαντήσουμε πρώτα απ΄ όλα σ΄ όσους χθες έσπευσαν με μεγάλη “κομματική” ευκολία να προσπαθήσουν με υποτιμητικά σχόλια να δημιουργήσουν κλίμα στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ότι τα παιδιά δεν μπήκαν στις σχολές “γιατί δεν έγραψαν καλά και τι θέλετε και γκρινιάζετε” . Είναι ψέμα και η καλή και έμπειρη στο εκπαιδευτικό ρεπορτάζ Ελένη Κατσαμπέκη το αποδομεί μ΄ ένα κείμενο της στη σελίδα της στo facebook:
“Η συζήτηση δεν γίνεται για τον υποψήφιο που δεν μπαίνει με βαθμό 1, 2 ή 3 στο πανεπιστήμιο.
Το θέμα είναι οτι υποψήφιοι που έγραψαν, για παράδειγμα, μ.ο 17 στις πανελλαδικές, μένουν εκτός αρχιτεκτονικής σχολής ή στέλνονται (αν μπορούν οικονομικά) σε άλλες πόλεις, γιατί έγραψαν 14 στο σχέδιο ενώ η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι 14 και κάτι. Αυτό είναι το θέμα.
Δεν τον θέλεις αυτόν τον φοιτητή; Θεωρείς ότι θα μειώσει την ποιότητα της σχολής;
Κρίνεις ότι επειδή δεν έπιασε το μηδέν κόμμα κάτι στο σχέδιο δεν θα γίνει καλός αρχιτέκτονας; Θεωρείς ότι μια θέση στο πανεπιστήμιο θα τον εγκλωβίσει στη ζωή του; Αυτό θα του συμβεί; Εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από ατάκες τύπου “μα, με βαθμό 1 να μπαίνει κάποιος σε ΑΕΙ;”.
Ας αναγνωριστεί το στρεβλό του νέου συστήματος (καλόπιστα μιλώντας) ώστε τουλάχιστον να μην ισχύσει τις επόμενες χρονιές και ας βρουν μια λύση για τις οφθαλμοφανείς φετινές αδικίες”.
Αυτά για να τελειώνουμε με τις δήθεν …αριστείες που επιδιώκει δήθεν η κυβέρνηση.
Σ΄ ότι αφορά στη ΣΣΕ: Αυτό που συνέβη με τη μη κάλυψη 103 θέσεων είναι ανήκουστο και απαράδεκτο.
Από το υπουργείο Παιδείας κάποιοι λένε ότι “δεν έπρεπε να μπει στη ΣΣΕ συντελεστής 1,2”, ρίχνοντας έτσι την ευθύνη στη Σχολή, από την οποία λένε ότι “εμείς είχαμε βάλει συντελεστή 1 αλλά από το ΓΕΕΘΑ ήθελαν 1,2” και άλλα πολλά. Όλα είναι αδιάφορα!
Το θέμα είναι ότι η ΣΣΕ έμεινε με 103 θέσεις κενές! Αυτό είναι το θέμα και η υπουργός Παιδείας που δήλωσε πολύ άνετα στη δημόσια τηλεόραση, ότι , “τα ιδρύματα μπορούν την επόμενη χρονιά να αναπροσαρμόσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής”, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Η ΣΣΕ είναι μία και δεν υπάρχει ούτε …ΙΕΚ ,ούτε οτιδήποτε άλλο να την αντικαταστήσει. Από αυτή τη Σχολή παράγονται τα στελέχη του Στρατού και όσο κι αν δεν μπορεί να το καταλάβει είναι μέγα θέμα να μένουν 103 θέσει κενές, επειδή στο υπουργείο Παιδείας έκαναν “μεταρρύθμιση” όπως τους βολεύει.
Αυτά προς το παρόν γιατί θα υπάρξει και συνέχεια.
Κατά τ΄ άλλα το ΑΠΕ γράφει για την κατάσταση που διαμορφώθηκε:
Η άνοδος των βάσεων στις ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές καθώς και η αδυναμία αρκετών σχολών να καλύψουν τις θέσεις τους ήταν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.
Άνοδος της βάσης, κατά 100 και πλέον, μόρια καταγράφηκε και στη Νομική Αθηνών αντίθετα από τις νομικές σχολές της Περιφέρειας όπου σημειώθηκε πτώση. Αυξημένες, ακόμη, ήταν οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα με την άνοδο να αγγίζει ως και τα 700 μόρια.
Γενικά, σε όλα τα πεδία καταγράφηκε άνοδος πλην του 1ου όπου παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις. Ωστόσο, και σε αυτό το πεδίο καταγράφηκε άνοδος των βάσεων στις χαμηλότερες σχολές λόγω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Μεγάλη ήταν η άνοδος στο 2ο πεδίο τόσο στις υψηλότερες όσο και στις χαμηλότερες σχολές, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος και στο 3ο επιστημονικό πεδίο και ειδικότερα στις περιζήτητες σχολές με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιατρική Αθήνας όπου η βάση εισαγωγής ανέβηκε στα 18.826 από τα 18.250 μόρια. Διακριτή ήταν η άνοδος και στο 4ο πεδίο όπου οι οικονομικές σχολές συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Άνοδο σε αυτό το πεδίο κατέγραψαν και οι μικρότερες σχολές.
Προβληματισμό, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι περί τις 50 σχολές δεν κατάφεραν να καλύψουν τις θέσεις (είχαν έως 30 εισακτέους), ενώ 16 τμήματα δεν είχαν καθόλου εισακτέους, μεταξύ των οποίων το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης. Στο τμήμα αυτό οι θέσεις ήταν 108, αλλά κανένας από τους υποψήφιους δεν έπιασε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία είχε οριστεί από τις αρχές του τμήματος στο 14,45.
Οι περισσότερες από τις σχολές με μηδέν εισακτέους είναι ιερατικές. Χωρίς νέους φοιτητές έμεινε και η σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος που εδρεύει στη Δράμα. Από το πανεπιστήμιο Αθηνών η μοναδική σχολή που δεν κάλυψε τις θέσεις της (81 θέσεις, 26 επιτυχόντες) είναι η σχολή Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που εδρεύει στα Ψαχνά Ευβοίας. Τέσσερις, αντιστοίχως, είναι οι σχολές στο ΑΠΘ: Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (105 θέσεις, 17 εισακτέοι), Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (80 θέσεις, 21 εισακτέοι), Θεολογίας – Μουσουλμανικών Σπουδών (97 θέσεις, 13 εισακτέοι) και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (94 θέσεις, 20 εισακτέοι).
Πηγή: Militaire.gr