Την πρόθεσή της να ανοίξουν όλες οι σχολικές βαθμίδες στις 11 Ιανουαρίου εξέφρασε η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, όμως οι προϋποθέσεις αναμένεται να οριστούν σήμερα στη συνεδρίαση των ειδικών, στην οποία θα συμμετέχει και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Ηδη, από τις προηγούμενες εβδομάδες, αρκετοί ειδικοί έθιξαν την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας των σχολείων, υπενθυμίζοντας και το ευρωπαϊκό παράδειγμα, όπου παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε πολλές περιπτώσεις οι σχολικές μονάδες παραμένουν ανοιχτές, όμως ο αστάθμητος παράγοντας της πορείας της πανδημίας, ειδικά μετά το τέλος των εορτών. προβλημάτισε αρκετούς εξ αυτών που συμμετέχουν στην επιτροπή για την ακριβή ημερομηνία αλλά και για τους όρους επαναλειτουργίας.
Η 11η Ιανουαρίου φαίνεται να έχει κλειδώσει, με την κυβέρνηση να προχωράει νωρίτερα σε επαναφορά σκληρότερου lockdown για μία εβδομάδα, όμως η εισήγηση των ειδικών θα είναι κομβική για τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η λειτουργία όλων των δομών, όμως μέχρι και την περασμένη εβδομάδα οι ειδικοί είχαν προκρίνει σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, με τα πρώτα που θα ανοίξουν να είναι τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και στη συνέχεια η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Αν και η εισήγηση των ειδικών αναμένεται σήμερα, όπως όλα δείχνουν, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα γίνει τηλεκπαίδευση στα σχολεία.
Η υπουργός παρουσίασε κάποιες προτάσεις που αναμένεται να συζητηθούν και σήμερα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί στο σύνολό τους συμφωνούν στη βάση τους.
Ο προβληματισμός εντοπίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην παύση των αδειών ειδικού σκοπού.
Χιλιάδες γονείς που παρέμεναν σπίτι και δούλευαν με τηλεργασία θα πρέπει να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς για πιθανή αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ελήφθη η απόφαση της αναστολής λειτουργίας Δημοτικών και Νηπιαγωγείων με στόχο να περιοριστούν οι μετακινήσεις των γονέων.
Τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, αλλά και το υπουργείο Παιδείας, δεν κατέγραφαν υψηλά ποσοστά μεταδοτικότητας εντός του σχολικού χώρου, ιδίως στις μικρές ηλικίες.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που σε δεκάδες δηλώσεις της έχει ταχθεί υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, παρουσίασε ένα σχέδιο 3 σημείων στους ειδικούς, ως επιπλέον «μαξιλαράκι ασφαλείας» στα ήδη αυστηρά μέτρα που ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και ίσχυσαν από τον Σεπτέμβρη.
Rapid tests σε μαθητές και καθηγητές Λυκείου, διαφορετικές ώρες προσέλευσης στο σχολείο και αξιοποίηση όλων των εισόδων στο σχολικό συγκρότημα, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός στα σημεία εισόδου και εξόδου στα σχολεία περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό της υπουργού Παιδείας.
Οι διαφορετικές ώρες προσέλευσης και η αξιοποίηση των εισόδων στα σχολεία στοχεύουν στο να περιορίσουν το συνωστισμό των γονέων έξω από αυτά, ενώ τα τεστ, στα οποία μέσω μιας πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση θα μπορούν να γίνονται μέσω ενός απλού αιτήματος, στοχεύουν στο να λειτουργήσουν προληπτικά αλλά και συμπληρωματικά στο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κρουσμάτων εντός του σχολικού περιβάλλοντος.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, μιλώντας στον «Ε.Τ.» έθιξε το ζήτημα των εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προκριθούν και να είναι από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο. «Δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο, γιατί μετά θα τελειώσει η χρονιά.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις των ειδικών για το πώς θα γίνει η επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ αναρωτιόμαστε αν μια εβδομάδα (σ.σ.: μέχρι τις 11 Ιανουαρίου) αρκεί για να γίνουν όλες οι προετοιμασίες ώστε να υποδεχθούν τα σχολεία τους μαθητές», ανέφερε.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας, σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) χαρακτήρισε «πολύ καλό» το σχέδιο της υπουργού Παιδείας και σημείωσε ότι η απόφαση της επιτροπής θα στηριχτεί στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. «Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος», ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα φόβους για επιδημιολογική έκρηξη εντός του Ιανουαρίου.
Ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «κρίσιμη» και σημείωσε ότι οι ειδικοί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ήταν θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων, ιδίως των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων.
Πηγές: eleftherostypos.gr Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου