Υποχρεωτική θα είναι μια φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές η αυτοδιάγνωση με selft-testing, ενώ για άλλες δραστηριότητες θα είναι προαιρετική, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Αναμένεται επίσης να είναι υποχρεωτικού για εργαζόμενους σε τομείς όπου χρίζουν επανεκκίνησης όπως ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, δικαστήρια, επιχειρήσεις.
Προαναγγέλλοντας την λειτουργία της πλατφόρμας self testing.gov.gr, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι εκεί θα γίνεται και η δήλωση θετικού αποτελέσματος.
Η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη.
Το τεστ αυτοδιάγνωσης από αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία και σε κάθε πολίτη θα αναλογεί ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα 2 μηνών.
Τις πρώτες ημέρες εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, γιατί είναι εργασιακά ενεργή ηλικιακή ομάδα. Περισσότερες οδηγίες θα δοθούν τις επόμενες μέρες.
Τα self-test θα είναι ένα βασικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό ο υφυπουργός Υγείας.
Ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε πως η στρατηγική αυτή αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης ως μέτρο καθολικού χαρακτήρα που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις δράσεις .
Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα self test στοχεύουν κυρίως στον έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, δεδομένου πως ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Yale έδειξε ότι η εβδομαδιαία διάθεση των self test θα απέτρεπε 2.8 εκατ. μολύνσεις και 15.800 θανάτους.
Επιπλέον, στη Σλοβακία τα self test μείωσαν τον επιπολασμό κατά 50% και βοήθησαν στην ασφαλή λειτουργία σχολείων.
Η εκστρατεία του διαγνωστικού ελέγχου υλοποιείται μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. «Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Η κα Παπαευαγγέλου νωρίτερα αναφέρθηκε επίσης στα ατομικά τεστ ως όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αναλυτικά η διαδικασία:
Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.
Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.
Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.
Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό.
Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον αμκα τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο απο τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγειας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νοσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.
Προσοχή
Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.