Πολλαπλές ανατροπές στο σχεδιασμό για τη λειτουργία των σχολείων έχει προκαλέσει η μαινόμενη πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με την ανακοίνωση της παράτασης του lockdown, υποστήριξε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και τις 6 Ιανουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι τα μαθήματα που θα γίνουν μέχρι εκείνο το διάστημα θα πραγματοποιούνται με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης.
Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε χθες την ημερομηνία κατά την οποία θα σταματήσουν τα μαθήματα στα σχολεία (με τηλεκπαίδευση) για τα Χριστούγεννα.
Σε ενημέρωση που εξέδωσε, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει αρχικά ότι «παρατείνεται η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων έως την 7η Ιανουαρίου 2021» και επισημαίνει ότι οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020.
«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (σ.σ. τηλεκπαίδευση) συνεχίζεται στα σχολεία μας από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020» ανέφερε καταλήγοντας το υπ. Παιδείας.
Σχολεία: Τι ισχύει για τις άδειες ειδικού σκοπού γονέων
Ενα άλλο σημαντικό ερώτημα που απασχολεί τους γονείς παιδιών που φοιτούν στα -υπό αναστολή λειτουργίας- σχολεία της χώρας αφορά τις άδειες ειδικού σκοπού.
Ερωτηθείς αν δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού οι εργαζόμενοι γονείς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων o δικηγόρος – εργατολόγος Γιάνης Καρούζος δήλωσε στο iefimerida:
«Η άδεια ειδικού σκοπού ως διευκόλυνση για τους εργαζόμενους γονείς, που έχουν τέκνα που φοιτούν έως τη Γ’ τάξη Γυμνασίου των σχολείων, έχει παραταθεί και εξακολουθεί να υφίσταται για όσο χρονικό διάστημα, οι σχολικές δομές θα αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.
Ωστόσο, για το διάστημα των εορτών, κατά το οποίο έτσι και αλλιώς οι σχολικές μονάδες ακόμα και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων θα παρέμεναν κλειστές, οι εργαζόμενοι φαίνεται να μη δικαιούνται τη σχετική άδεια.
Όμοια αντιμετώπιση είχε υιοθετηθεί άλλωστε και για το διάστημα εορτών του Πάσχα, με το ίδιο σκεπτικό από το οικείο Υπουργείο.»
Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων
Το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» είναι το άνοιγμα των σχολείων, με το σχεδιασμό να προβλέπει επαναλειτουργία μετά τα Φώτα.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε τα παιδιά να γυρίσουν στην τάξη το συντομότερο δυνατόν και αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός είναι στις 7 Ιανουαρίου».
Το υπουργείο Παιδείας, σε αυτή τη φάση, εστιάζει στο άνοιγμα των σχολείων σε αυτή την ημερομηνία, έχοντας κάνει όμως την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα και αναμένοντας τις οδηγίες των ειδικών.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα το σύστημα της τηλεκπαίδευσης λειτουργεί απρόσκοπτα για όλες τις βαθμίδες των σχολείων, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο.
Τι μπορεί να ανατρέψει τον σχεδιασμό για τα σχολεία
Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο της περαιτέρω παράτασης της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, καθώς ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας είναι ένας: η πανδημία του κορωνοϊού.
Τα τελευταία στοιχεία, μάλιστα, δείχνουν ότι η πίεση στη χώρα παραμένει μεγάλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός θανάτων από τις 20 Νοεμβρίου και μετά κινείται σταθερά γύρω στους 100, ενώ την Τρίτη ανέρχονταν σε 102.
Αυτή την ανησυχία των ειδικών έρχεται να εντείνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου καθώς και η αύξηση των κοινωνικών επαφών κατά τα Χριστούγεννα.
Χθες, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι ειδικά για συγκεκριμένες ζώνες της χώρας «δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου και δεν ξέρω και πόσο καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα».
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού τόνισε ότι «είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».
Επιπλέον, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «η χαλάρωση των μέτρων σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να φέρει έντονη πίεση στο σύστημα υγείας. Η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή».