Διπλασιασμό των κρουσμάτων στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου «βλέπει» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Τα σενάρια για δύσκολο Φθινόπωρο φαίνεται να επιβεβαιώνουν και οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μοντέλα δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης προς το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, με 7.000 έως και 8.000 κρούσματα την ημέρα.
Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «έδειξε» ως υπαίτια τη χαλάρωση των μέτρων στις διακοπές, την ώρα που τα παραπάνω νούμερα αντανακλούν την πίεση που θα δεχθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, ερωτηθείς σχετικά, εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, γύρω στις 17 Οκτωβρίου θα έχουμε 730 διασωληνωμένους, πολύ κοντά στο όριο που είχαμε πάνω από 800 διασωληνωμένους.
«Το ΕΣΥ θα αντέξει» εκτίμησε ο ίδιος, ενώ σε ερώτηση για το αν θα χρειαστούν νέα μέτρα αν φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις απάντησε: «Εγώ νομίζω ότι δεν θα χρειαστούν».
«Ελπίζω να αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού» σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σημειώνοντας ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε κάποιους κλάδους βοηθάει.
Ο Χειμώνας αναμένεται να φέρει δύσκολες αποφάσεις για νέα μέτρα με πολύ πιθανά μίνι lockdown, αφού η μετάλλαξη Δέλτα έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων και έχει αυξήσει την πίεση στο ΕΣΥ. Ήδη, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει την αναστολή όλων των κανονικών αδειών των υγειονομικών από την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι νεωτέρας, απόφαση που δείχνει την ανησυχία που επικρατεί.