Απομονωμένη η κυβέρνηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο το υπουργείου Παιδείας. Κριτική για διευθυντές – αφέντες και χορηγούς στα σχολεία…
Για μία ακόμη φορά σε νομοσχέδιο που εισηγείται η Νίκη Κεραμέως, η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της το σύνολο της αντιπολίτευσης. Αυτό προέκυψε από την σημερινή πρώτη ημέρα συζήτηση του νομοσχεδίου για το «νέο σχολείο» η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
Κατά του νομοθετήματος τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής το ΚΚΕ και το Μέρα 25. Επισήμαναν μάλιστα ότι η κυβέρνηση προωθεί αντιδραστικές αλλαγές, ενώ δεν έχει προνοήσει για το αν και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη.
Ο βουλευτής της Ν.Δ Γιώργος Κωτσός ήταν ο μόνος από τους εισηγητές των κομμάτων που στήριξε το νομοσχέδιο. Υποστήριξε πως με το νομοθέτημα «θεσπίζουμε μηχανισμό αξιολόγησης και ελέγχουν των εκπαιδευτικών για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα». Ανέφερε ότι «ιδρύουμε θέσεις στελεχών με αμιγώς παιδαγωγικό χαρακτήρα» και ότι «αυξάνονται σε 800 οι σύμβουλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Πρόσθεσε παράλληλα ότι προωθείται η «εισαγωγή ενός οργανωμένου συστήματος εκκλησιαστικής εκπαίδευσης πάντα όμως υπό την εποπτεία της πολιτείας».
ΣΥΡΙΖΑ: Αποψίλωση του Συλλόγου Διδασκόντων – Η Παιδεία 40 χρόνια πίσω
Αντίθετα σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Φίλης επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο ξηλώνεται ένας νόμος των πρώτων χρόνων της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (1985) που καθόρισε τον σημαντικό ρόλο του συλλόγου διδασκόντων σε κάθε σχολική μονάδα.
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως το νομοθέτημα «οδηγεί την παιδεία 40 χρόνια πίσω» μια και «δεν γίνεται αποκέντρωση αλλά αποψιλώνεται ο σύλλογος διδασκόντων και περνάμε στην εποχή πριν το 1981». Με τις διατάξεις επισήμανε «ο διευθυντής καθίσταται αφέντης του σχολείου».
Παράλληλα του αποδίδεται η δυνατότητα «αποδέχεται χορηγίες και να επιτρέπει συμμετοχή ιδιωτικών φορέων στο μάθημα». Έτσι σημείωσε ο Νίκος Φίλης οδηγούμαστε από «το δημόσιο σχολείο της γειτονιάς στο σχολείο της αγοράς».
Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της περικοπής των εισακτέων από τα ΑΕΙ λόγω της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής. Επισήμανε ότι είναι συνολική τάση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Ανέφερε πως με τα όσα έχει νομοθετήσει «μπαίνουν κόφτες από την 3 γυμνασίου για να κατευθυνθούν τα παιδιά στην ανασφάλιστη εργασία ανηλίκων» σημειώνοντας πως η ειδική βάση εισαγωγής «θα κόψει 20.000 περισσότερους εισακτέους» αυτή την χρονιά ώστε να «κατευθυνθούν στα ιδιωτικά κολλέγια».
Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα περί εισακτέων με χαμηλή βαθμολογία είπε πως «με λευκή κόλλα θα μπαίνουν στα κολλέγια γιατί εκεί δεν υπάρχουν εξετάσεις».
ΚΙΝ.ΑΛ: Αξιολόγηση εκπαιδευτικών με τιμωρητικό τρόπο
Αρνητικός για το νομοσχέδιο και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος . Είπε πως προβλέπει «αξιολόγηση που εφαρμόζεται με τιμωρητικό τρόπο» ενώ «οι ρυθμίσεις για τις επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης είναι καθαρά γραφειοκρατικές». Πρότεινε «να προσμετρηθεί η διδακτική υπηρεσία» στα προσόντα των στελεχών της εκπαίδευσης, τονίζοντας πως «δεν βλέπουμε καμία μα καμία αποκέντρωση».
ΚΚΕ: Νομοσχέδιο για ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών
Κατά τάχθηκε και το ΚΚΕ με τον Γιάννη Δελλή να σημειώνει ότι αν και μένουν 5 εβδομάδες για να ανοίξουν τα σχολεία η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα για επάρκεια εκπαιδευτικών και προστασία από την πανδημία. Παρόλα αυτά σχολίασε πως «φέρνετε νομοσχέδιο για τον ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών».
Ο Γιάννης Δελλής επισήμανε πως το νομοσχέδιο είναι «μια αντιδραστική τομή στον πυρήνα της εκπαίδευσης» και περιέγραψε ένα σχολικό περιβάλλον «με ορθάνοιχτες πόρτες για ιδιώτες χορηγούς και επιχειρήσεις».
ΜέΡΑ25: Νοσηρή παράδοση το υπουργείο Παιδείας να καταθέτει νομοσχέδια καλοκαίρι
Για «νοσηρή παράδοση του υπουργείου Παιδείας να καταθέτει νομοσχέδια καλοκαίρι με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας απόντες» μίλησε η Σοφία Σακοράφα από την πλευρά του Μέρα 25. Εκτίμησε πως «η εξουσία έχει φόβο απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία» σημειώνοντας πως «νόμοι που φτιάχνονται από Μανδαρίνους έχουν την τάση να μην έχουν πολύ ζωή».