Διαφήμιση
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
  • Σύνδεση
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά: Παράλυτος κουνιέται και αισθάνεται ξανά με βοήθεια τεχνολογίας

1 Αυγούστου, 2023
Σε Κόσμος, Τεχνολογία, Υγεία
Για πρώτη φορά: Παράλυτος κουνιέται και αισθάνεται ξανά με βοήθεια τεχνολογίας
0
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Ο 45χρονος είναι καθηλωμένος τα τελευταία 3 χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι. Το ατύχημα που του συνέβη τον Ιούλιο 2020, κατά το οποίο ο ίδιος έκανε μια απότομη βουτιά στην πισίνα του σπιτιού του. Από τότε έμεινε παράλυτος από το στήθος και κάτω.

Τώρα, ο Keith Thomas είναι σε θέση να κινήσει ξανά το χέρι του, χάρη σε μια πρωτοποριακή κλινική δοκιμή με επικεφαλής ερευνητές από τα Ινστιτούτα Ιατρικών Ερευνών Feinstein του Northwell Health στη Νέα Υόρκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6 οικονομικά χόμπι για όλη την οικογένεια

«Χρυσό» μετάλλιο για τον Μίλτο Τεντόγλου – Περήφανοι όλοι οι Έλληνες!

Ο Chad Bouton, βιομηχανικός στα Ινστιτούτα Feinstein που ηγείται της δοκιμής, λέει ότι πιστεύει πως ο Thomas είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που λαμβάνει αυτή τη νέα τεχνολογία, που συνδέει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και το σώμα του, με την ελπίδα να αποκαταστήσει τόσο την ικανότητά του να κινείται, όσο και την αίσθηση της αφής – ακόμη και όταν βρίσκεται εκτός εργαστηρίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ομάδα ερευνητών περιβάλλει τον Thomas, με τα μάτια τους καρφωμένα στο δεξί του χέρι. «Ανοίξτε, ανοίξτε, ανοίξτε», προτρέπουν, ζητωκραυγάζοντας όταν τα δάχτυλά του φτερουγίζουν για να καθρεφτίσουν μια εικόνα στην οθόνη ενός υπολογιστή και ξανά όταν αρχίζουν να συστρέφονται προς τα μέσα.

Μέχρι στιγμής, η θεραπεία φαίνεται να αποδίδει. Ο Thomas μπορεί πλέον να σηκώσει τα χέρια του και να αισθάνεται αισθήσεις στο δέρμα του, συμπεριλαμβανομένου του αγγίγματος του χεριού της αδελφής του. «Είναι απερίγραπτο», λέει ο Τόμας, «να μπορείς να αισθάνεσαι κάτι».

Όταν ο Thomas άρχισε να συνεργάζεται με το εργαστήριο του Bouton το 2021, δεν μπορούσε να σηκώσει τα χέρια του από το αναπηρικό του αμαξίδιο. Για περίπου ένα χρόνο, για να βοηθήσει τον Bouton και την ομάδα του να αποκτήσουν μια αίσθηση της βασικής λειτουργίας του μετά το ατύχημα, το κύριο καθήκον του Thomas ήταν να παρακολουθεί τα χέρια να κινούνται σε μια οθόνη υπολογιστή και να προσπαθεί να αντιγράψει τις κινήσεις τους. Προς μεγάλη απογοήτευσή του, το σώμα του δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις εντολές του μυαλού του.

Αυτό άλλαξε μετά από μια χειρουργική επέμβαση 15 ωρών τον Μάρτιο του 2023, κατά την οποία ο νευροχειρουργός, Dr. Ashesh Mehta, τοποθέτησε πέντε μικροσκοπικές, εύθραυστες συστοιχίες ηλεκτροδίων στις ειδικές περιοχές του εγκεφάλου του Thomas που ελέγχουν την κίνηση και την αίσθηση του δεξιού χεριού και των δακτύλων του.

Για να επιβεβαιώσει ότι είχε βρει τα σωστά σημεία, ο Mehta ξύπνησε τον Thomas κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και διέγειρε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου. Αμέσως, σύμφωνα με τον νευροχειρουργό, ο Thomas μπόρεσε να αισθανθεί κάποια από τα δάχτυλά του για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια. «Ήταν ένα πολύ ωραίο συναίσθημα», λέει ο Mehta.

Τώρα, όταν ο Thomas σκέφτεται να κινηθεί, φαντάζεται τον εαυτό του να σφίγγει, για παράδειγμα, ένα μπουκάλι, και οι συστοιχίες μεταδίδουν τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλό του σε έναν ενισχυτή στο κρανίο του, ο οποίος μέσω ενός καλωδίου HDMI μεταφέρει τα σήματα σε έναν υπολογιστή παιχνιδιών που κάθεται λίγα μέτρα μακριά.

Ο υπολογιστής αποκωδικοποιεί αυτά τα μηνύματα και στέλνει ένα σήμα σε ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο δέρμα του Thomas, τα οποία διεγείρουν τους μύες που χρειάζεται για να εκτελέσει την κίνηση που οραματίζεται. Το όλο πράγμα συμβαίνει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, αν και χρειάζεται προσπάθεια από την πλευρά του Thomas για να φανταστεί και να επιχειρήσει την κίνηση.

Μαζί με την κίνηση, ο Τόμας ανακτά και την αίσθηση της αφής. Όταν αγγίζει ένα αντικείμενο ή ένα άτομο, οι αισθητήρες στο δέρμα του στέλνουν ένα σήμα στον υπολογιστή, ο οποίος στη συνέχεια επικοινωνεί με τις συστοιχίες στον εγκέφαλό του.

Τώρα, μπορεί να αισθανθεί ένα χέρι στο δικό του ή ένα φτερό να χαϊδεύει τους αισθητήρες στα ακροδάχτυλά του. Το άγγιγμα δεν το αισθάνεται ακριβώς όπως πριν από το ατύχημα, αλλά ο Thomas το περιγράφει ως μια έκρηξη ενέργειας. Αυτό είναι μια πρόοδος.

Η περίπτωση του Thomas δείχνει πόσο έχει προχωρήσει η έρευνα για την παράλυση τις τελευταίες δεκαετίες. Πριν από περίπου 20 χρόνια, οι ερευνητές άρχισαν να αποδεικνύουν ότι οι επαφές μεταξύ εγκεφάλου – υπολογιστή (BCI), όπως αυτή που χρησιμοποιεί τώρα ο Thomas, μπορούν να βοηθήσουν τα παράλυτα άτομα να εκτελούν εργασίες χρησιμοποιώντας τις σκέψεις τους.

Περίπου μια δεκαετία αργότερα, βασιζόμενοι σε έρευνες που έδειξαν ότι άνθρωποι με παράλυση μπορούσαν να χρησιμοποιούν τις σκέψεις τους για να ελέγχουν ρομποτικά άκρα, ο Bouton και η ομάδα του χρησιμοποίησαν μια νευρική παράκαμψη για να αποκαταστήσουν την κίνηση, αλλά όχι την αίσθηση, στο χέρι ενός ανθρώπου που είχε παραλύσει σε ατύχημα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ερευνητικές ομάδες χρησιμοποίησαν τη διέγερση του νωτιαίου μυελού για να αποκαταστήσουν την κινητικότητα σε άτομα που αναρρώνουν από ατυχήματα ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Και νωρίτερα φέτος, μια επιστημονική ομάδα ανέφερε ότι βοήθησε έναν άνθρωπο με παράλυση να αρχίσει να περπατά ξανά με φυσικό τρόπο, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του.

«Θα ανοίξουμε την πόρτα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο»

Η νέα δοκιμή με τον Thomas ωθεί τον τομέα προς τα εμπρός, καθώς «συνδυάζει όλα τα στοιχεία – εγκέφαλο, σώμα και σπονδυλική στήλη – αλλά και την κίνηση με την αίσθηση της αφής», λέει ο Bouton. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εργασίες, προσθέτει ο Bouton, ο Thomas μαθαίνει αργά αλλά σταθερά να κινείται και να αισθάνεται ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένος με το υπολογιστικό σύστημα στο εργαστήριο.

Αυτό, πέρα από τη γέφυρα μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματός του, οφείλεται και στην επιπλέον σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του. Κάθε φορά που ο Thomas εκτελεί μια κίνηση όταν είναι συνδεδεμένος με τον υπολογιστή, το σύστημα διεγείρει το τμήμα του νωτιαίου μυελού του που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον τραυματισμό του – ουσιαστικά, αποκαθιστώντας την επαφή μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και βοηθώντας το σώμα του να εκπαιδευτεί να κινείται και να αισθάνεται μόνο του και πάλι. «Αυτή η ηλεκτρική διέγερση, πιστεύουμε ότι αφυπνίζει κυκλώματα που είχαν υποστεί βλάβη και ήταν αδρανή για τρία χρόνια», λέει ο Bouton, σύμφωνα με το time.com.

Μόλις λίγους μήνες μετά την επέμβαση, ο Thomas είναι σε θέση να κινεί τα χέρια του όταν δεν είναι συνδεδεμένος με τον υπολογιστή και μπορεί να περιγράψει πού τον αγγίζουν στο χέρι του, ακόμη και με κλειστά μάτια. Η ομάδα έχει, επίσης, παρατηρήσει μικρές φυσικές κινήσεις στα δάχτυλά του, το οποίο είναι ένα ακόμη καλό σημάδι.

Ελπίζοντας να ωφελήσει μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων, ο Bouton εργάζεται επίσης σε ένα ξεχωριστό, μη επεμβατικό σύστημα που θα διεγείρει την κίνηση μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο δέρμα, για το οποίο δεν θα απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Ο Bouton λέει ότι ένα τέτοιο προϊόν θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για άτομα με λιγότερο εκτεταμένη παράλυση, όπως εκείνα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή που δεν θέλουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου. Εάν το σύστημα λειτουργεί για αυτούς τους πληθυσμούς, λέει ο Bouton, «τότε θα έχουμε ανοίξει την πόρτα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: newsbeast.gr

Ετικέτες: Η καλή είδηση
ShareTweet
Προηγούμενο άρθρο

Ληστεία και πυροβολισμοί στον Κολωνό: Διασωληνωμένος βρίσκεται ο δράστης – Το χρονικό της συμπλοκής

Επόμενο άρθρο

Πολύτεκνη μητέρα νίκησε τον καρκίνο και πέρασε στο Πανεπιστήμιο: Η συνάντηση της με τον Μητσοτάκη

Σχετικά Άρθρα

Το Β3 συγκίνησε τον αγαπημένο του καθηγητή – Το βίντεο που έκανε όλο το TikTok να κλαίει!

Το Β3 συγκίνησε τον αγαπημένο του καθηγητή – Το βίντεο που έκανε όλο το TikTok να κλαίει!

9 Απριλίου, 2024

Η έκπληξη της τάξης που έκανε τον καθηγητή να λυγίσει Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ειδήσεις που διαβάζουμε από σχολεία...

Θεσσαλονίκη: Μαθητές δημοτικού έφτιαξαν ρομπότ που βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης να ψωνίζουν

Θεσσαλονίκη: Μαθητές δημοτικού έφτιαξαν ρομπότ που βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης να ψωνίζουν

7 Απριλίου, 2024

Μια σημαντική κατασκευή, ένα ρομπότ, που βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης να κάνουν τις αγορές τους στο σούπερ μάρκετ σχεδίασαν...

«Το παιδί μου έφυγε άδικα…»: Ρίγη συγκίνησης για την κα Ειρήνη, πέθανε ο γιος της και δώρισε ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ

«Το παιδί μου έφυγε άδικα…»: Ρίγη συγκίνησης για την κα Ειρήνη, πέθανε ο γιος της και δώρισε ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ

20 Μαρτίου, 2024

Ένα ασθενοφόρο, πλήρως εξοπλισμένο, έγινε δωρεά στο ΕΚΑΒ Κατερίνης, από μία ηλικιωμένη, η οποία “έχασε” τον γιο της. Στη μνήμη...

Ριο

Πάτρα: Αποσωληνώθnκε το 35 ημερών βpέφος – «Η καρδıά του μıκρού ήρωα χτuπάει πλέον μόνο για ζωή»

15 Μαρτίου, 2024

Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Πάτρα, όπου και νοσηλεύεται...

Τι λέει ο μαθητής που διέκοψε το διάβασμα για τις Πανελλήνιες για να κυνηγήσει τσαντάκια στον Βόλο

Τι λέει ο μαθητής που διέκοψε το διάβασμα για τις Πανελλήνιες για να κυνηγήσει τσαντάκια στον Βόλο

8 Μαρτίου, 2024

Ο Βόλος συζητάει τα όσα έγιναν μετά το χτύπημα του τσαντάκια σε γυναίκα. Μαθητής που προετοιμάζεται για τις Πανελλήνιες, πετάχτηκε...

Επόμενο άρθρο
Για πρώτη φορά: Παράλυτος κουνιέται και αισθάνεται ξανά με βοήθεια τεχνολογίας

Πολύτεκνη μητέρα νίκησε τον καρκίνο και πέρασε στο Πανεπιστήμιο: Η συνάντηση της με τον Μητσοτάκη

Κολωνός: «Ο αστυνομικός τού έλεγε να σταματήσει, αλλά δεν το έκανε» – Μαρτυρία από τους πυροβολισμούς (vid)

Κολωνός: «Ο αστυνομικός τού έλεγε να σταματήσει, αλλά δεν το έκανε» – Μαρτυρία από τους πυροβολισμούς (vid)

Παρακαλώ συνδεθείτε για συμμετοχή στην συζήτηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Alfavita (24.290)
  • Esos (4.554)
  • Fresh Education (1.528)
  • ipaidia (10.690)
  • Lifestyle (981)
  • Viral (454)
  • Webex (12)
  • Αθλητικά (121)
  • Αναπληρωτές – Ωρομίσθιοι (285)
  • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών (126)
  • Αποσπάσεις – Μεταθέσεις (20)
  • Απόψεις (133)
  • Βάσεις (84)
  • Γλωσσομάθεια (16)
  • Γονείς (739)
  • Γυμνάσιο (7)
  • Δευτεροβάθμια (788)
  • Δημοτικό (16)
  • Δια Βίου Μάθηση (25)
  • Διορισμοί (40)
  • Ειδήσεις (144)
  • Ειδήσεις (723)
  • Ειδική Αγωγή (51)
  • Εκπαίδευση (2.137)
  • Εκπαιδευτική πολιτική (988)
  • Εκπαιδευτικό Υλικό (12)
  • Εκπαιδευτικοί (1.088)
  • Ελλάδα (6.123)
  • ΕΠΑΛ (8)
  • Επιμόρφωση (64)
  • Εργασία (96)
  • Θέματα Εξετάσεων (36)
  • Θρησκεία (51)
  • Ιδιωτικά (15)
  • Ιδιωτικά (61)
  • Ιδιωτική Εκπαίδευση (23)
  • ΙΕΚ (43)
  • ΙΕΠ (12)
  • Κόσμος (1.166)
  • Λύκειο (6)
  • Μαθητές (685)
  • Μεταθέσεις (35)
  • Μεταπτυχιακά (8)
  • Μηχανογραφικό (38)
  • Νηπιαγωγείο (10)
  • Νομοθεσία (38)
  • Οικονομία (324)
  • Πανελλαδικές (441)
  • Περιβάλλον (145)
  • Πολιτική (469)
  • Πολιτισμός (181)
  • Προβολή (3)
  • Πρωτοβάθμια (552)
  • Ροή (40.980)
  • Σεμινάρια – MOOC (33)
  • Στελέχη Εκπαίδευσης (31)
  • Σύλλογοι – Ομοσπονδίες (228)
  • Συνέδρια – Ημερίδες (57)
  • Συνταξιοδοτικό (41)
  • Συντονιστές (11)
  • Τεχνολογία (218)
  • Τράπεζα θεμάτων (7)
  • Τριτοβάθμια (546)
  • Υγεία (848)
  • Ύλη Εξετάσεων (12)
  • Υπ. Παιδείας (976)
  • Φοιτητές (417)
  • Χρήσιμα (7)
Newspedia.gr

Νέα Ανεξάρτητη σελίδα ειδήσεων για την Εκπαίδευση. Όλα τα νέα για εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές και μαθητές. Νομοθεσία, Αποσπάσεις, Μεταθέσεις, Συνταξιοδοτικό και όλες οι κατηγορίες της Παιδείας που σας ενδιαφέρουν.

© 2023 Newspedia.gr.

  • Newspedia.gr
  • Πολιτική cookies
  • Όροι χρήσης
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Home 2
  • Newsletter
  • Newspedia.gr – Ειδήσεις για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, την παιδεία
  • Sample Page
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης – Πολιτική απορρήτου
  • Πολιτική σχετικά με Cookies
  • Πουλιόπουλος Άκης – Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

© 2023 Newspedia.gr.