Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 προκάλεσε η ατάκα του Άγγελου Συρίγου περί «πολιτικής μυθολογίας» του Πολυτεχνείου. Μόνο η Ελληνική Λύση δεν τοποθετήθηκε.
Κρεσέντο προκλητικότητας εντός της Ολομέλειας από τον Άγγελο Συρίγο, ο οποίος αμφισβήτησε από το βήμα της Βουλής τη μαζική αντίσταση του λαού και του φοιτητικού κινήματος την περίοδο της Χούντας, κάνοντας λόγο για «πολιτική μυθολογία» που έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Στον ίδιο προκλητικό τόνο ο υφυπουργός Παιδείας μίλησε για τις εθιμικές πορείες του Πολυτεχνείου «που καταλήγουν σε ταβέρνες με παιδάκια».
Ο Υφυπουργός λοιπόν είπε πως η χούντα δεν έπεσε από την εξέγερση των φοιτητών, αλλά από τα γεγονότα της Κύπρου, αναφέροντας: «Το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η χούντα κατέρρευσε το 74 υπό το βάρος των ανομημάτων της και κυρίως της κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως, δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής, είχε τεράστια σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής ζωής. Δεν υπήρχαν ογκώδης διαδηλώσεις και πορείες επί χούντας. Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία», είπε αρχικά.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Οργισμένος αντέδρασε ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος κατήγγειλε πως η προσπάθεια του υφυπουργού Παιδείας να ξαναγράψει την ιστορία συνιστά ύβρη χαρακτηρίζοντας ως άκρως «απαράδεκτη» και «απολύτως ανιστόρητη» την τοποθέτηση Συρίγου.
«Ανακαλέστε, δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτόν τον θώκο» τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Σφοδρή ήταν η αντίδραση και από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ δεν τοποθετήθηκε η Ελληνική Λύση.
Ενδεικτικό της σύσσωμης αντίδρασης της αντιπολίτευσης στα όσα υποστήριξε ο υφυπουργός Παιδείας στάθηκε το γεγονός πως εναλλάσσονταν τα χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Παίρνοντας τον λόγο ξανά ο Άγγελος Συρίγος επέμεινε, απαντώντας στις μαζικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «δεν έπεσε η Χούντα υπό το βάρος της εθνικής αντιστάσεως, αλλά λόγω ης τραγωδίας της Κύπρου», ενώ μίλησε εκ νέου για «πολιτική λειτουργία του Πολυτεχνείου ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια».