Στα χέρια της δικαιοσύνης η υπόθεση
Ακόμη ένα περιστατικό βίας ανάμεσα σε ανήλικους εκτυλίχθηκε πριν από λίγες ημέρες, αυτήν την φορά στην Σκύδρα Πέλλας όπου μαθητής της Γ’ Γυμνασίου έσβησε αναμμένο τσιγάρο σε συμμαθητή του μικρότερης τάξης.
Η καταγγελία έγινε πριν από δύο εβδομάδες στο Α.Τ. Σκύδρας, στην Πέλλα, ενώ το περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από τοπική ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, όλα συνέβησαν μπροστά σε στάση λεωφορείου σε περιοχή του δήμου Σκύδρας, ενώ οι δύο ανήλικοι φαίνεται πως φοιτούν στο ίδιο σχολείο.
Αναλυτικότερα , μαθητής της Β’ τάξης γυμνασίου του δήμου Σκύδρας κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από έναν άλλο μαθητή, της Γ’ Τάξης, ο οποίος επιχείρησε να βάλει μέσα στο μάτι του συμμαθητή του αναμμένο τσιγάρο!
Το θύμα αντιστάθηκε και τελικά ο καταγγελλόμενος έσβησε το τσιγάρο στο πρόσωπο του συμμαθητή του προκαλώντας του εγκαύματα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Το θύμα κατήγγειλε αμέσως το παραπάνω γεγονός στην αστυνομία, η οποία παρέπεμψε τον καταγγελλόμενο στον ανακριτή προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία.
Από την Αστυνομία συνελήφθη ο 15χρονος, όπως επίσης οι γονείς του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.
Μέτρα κατά του bullying: Τι αλλάζει σε αποβολές, απουσίες και κινητά τηλέφωνα στα σχολεία
Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει ένα οριστικό τέλος στα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και κακοποίσης, τα οποία έχουν γίνει ένα σύνηθες και θλιβερό φαινόμενο, ανακοινώθηκαν χθες (9/4) ορισμένα μέτρα μέσω της νέας πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr.
Η πλατφόρμα παρουσιάστηκε επίσημα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η βία στο σχολικό περιβάλλον δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή και είπε πως οφείλουμε να σπάσουμε τη σιωπή μπροστά στα φαινόμενα bullying, αλλάκαι ότι «η βία δεν είναι μαγκιά».
Αναφέρθηκε, επίσης, σε παρόμοια περιστατικά που έζησε ο ίδιος ως έφηβος, ενώ αναγνώρισε ότι τα φαινόμενα αυτά είναι σε μία πολύ μεγαλύτερη έξαρση.
Ο Νέος Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολείων ξεκινά από τη νέα σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο, με σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα.
Οι γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών τα οποία προκαλούν φθορές στο σχολείο είναι υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν τις ζημιές ενώ ξεχωριστή πρόβλεψη υπάρχει και για τα κινητά τηλέφωνα. Συγκεκριμένα:
Επιστρέφει η πενθήμερη αποβολή και οι 114 απουσίες
Μεταξύ των μέτρων που παρουσίασε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, περιλαμβάνεται η επιστροφή της πενθήμερης αποβολής για τους μαθητές, που ασκούν bullying.
Από τον Σεπτέμβριο μέσω της νέας πλατφόρμας «e-parents» ψηφιοποιείται η καταγραφή των απουσιών, που έχει στόχο «η οικογένεια του μαθητή να παρακολουθεί τους βαθμούς, τις απουσίες του μαθητή, να υπάρχει μία άμεση ψηφιακή ενημέρωση της οικογένειας».
Αυστηροποιείται η δυνατότητα διαγραφής απουσιών στο τέλος της σχολικής χρονιάς ενώ θα γίνει επαναφορά στο παλαιότερο καθεστώς και οι 114 απουσίες δεν θα είναι πλέον αδικαιολόγητες.
Θα επανέλθουν και οι δικαιολογημένες απουσίες, και η προσμέτρηση για καθυστέρηση, ενώ οι γονείς θα μπορούν να δικαιολογούν έως δύο ημέρες απουσιών και μετά θα χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.
Ο σύλλογος διδασκόντων θα μπορεί να κάνει αλλαγή τμήματος σε ένα παιδί και παράλληλα θα γίνει πολύ πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Τι θα απογίνουν τα κινητά τηλέφωνα
Αναφορικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι στα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού «σηκώνονται ξαφνικά πολλά κινητά τηλέφωνα», και ο σύλλογος μπορεί να επιβάλλει αποβολή έως πέντε ημέρες ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.
Σε περιστατικά καταγραφής ευαίσθητων προσωπικών στιγμών παιδιών που δεν θα έπρεπε ποτέ να αναπαράγονται στα social media «αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων παιδιών σε ευαίσθητες στιγμές, τότε υποχρεωτικώς θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην υπουργική απόφαση».
Σχετικά με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν στο σχολείο, από τον Σεπτέμβριο οι γονείς όλων των μαθητών θα πρέπει να υπογράψουν τους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου. Ο κανονισμός θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι πριν από την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς.
«Δράσεις του ενεργού πολίτη» και σχολικές εκδρομές
Όσον αναφορά την πολιτική πρόληψης ο υπουργός είπε πως θα γίνουν δράσεις εντός του σχολείου με αλλαγές στα μαθήματα και στα προγράμματα σπουδών και ένα νέο πλαίσιο κανόνων και συνηθειών για «να καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο μια κουλτούρα κοινωνικού κεφαλαίου, σεβασμού, αποδοχής και αλληλεγγύης μέσα στα σχολεία».
Από τον Σεπτέμβριο θα ενταχθούν στα σχολεία οι λεγόμενες «δράσεις ενεργού πολίτη», από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Α’ Λυκείου, που θα αφορούν σε θέματα που έχουν να κάνουν με το πώς δουλεύουμε σε ομάδες, με το πώς αναπτύσσουμε εθελοντικές δράσεις..
Οι εν λόγω δράσεις θα ενταχθούν στη σχολική καθημερινότητα και θα συνδεθούν ακόμη και με τις σχολικές εκδρομές, όπως τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Πλατφόρμα stop bullying
Στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν.
Στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί (stop-bullying.gov.gr) παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες προς τους γονείς, τους μαθητές, αλλά και προς τους εκπαιδευτικούς για το πώς θα διαχειριστούν ένα περιστατικό κακοποιητικές συμπεριφοράς μέσα στο περιβάλλον του σχολείου.
Ειδικότερα, όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, από την πλατφόρμα παρέχεται υλικό με εγκεκριμένα προγράμματα, εκπαιδευτικά εργαλεία και εργαστήρια για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.