Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική κινητική διαταραχή που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Αν και το Πάρκινσον συνήθως σχετίζεται με τρόμο (τρέμουλο), δυσκαμψία και απώλεια ισορροπίας, αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί συχνά να συνοδεύονται από ένα ευρύ φάσμα άλλων ιδιαίτερων συμπτωμάτων.
Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει ένα ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα, που σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον και μπορεί να το παρατηρήσετε στο… σαγόνι σας.
Οι ειδικοί λένε ότι παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν άγνωστο ως σύμπτωμα, το ένα τρίτο των ατόμων με Πάρκινσον βιώνουν αυτό το περίεργο φαινόμενο.
Πάρκινσον: Πιθανώς πρώιμο σημάδι εάν παρατηρήσετε ακούσια κίνηση του στόματος ή της γνάθου
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Michael J. Fox, εάν εμφανίσετε ανεξέλεγκτη κίνηση στο στόμα ή στη γνάθο, θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον.
Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως στοματογναθική δυστονία (oromandibular dystonia), ή σύνδρομο Meige. Αυτός ο τύπος δυστονίας επηρεάζει τους μύες του κάτω προσώπου και της γνάθου, προκαλώντας ακούσιο άνοιγμα, κλείσιμο, ή στράβωμα της γνάθου. Μπορεί επίσης να εμπλέκεται και η γλώσσα.
Αν και το σύμπτωμα ξεκινά συχνά ως μια μικρή σύσπαση ή σφίξιμο στη γνάθο ή το πρόσωπο, μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές, παρατεταμένες συσπάσεις που μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην ομιλία και το μάσημα με την πάροδο του χρόνου.
Το Πάρκινσον προκαλεί βλάβη των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, πυροδοτώντας το σύμπτωμα σε έως και το ένα τρίτο των ασθενών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η δυστονία μάλλον προκύπτει από υπερβολικά σήματα που προέρχονται από τον εγκέφαλο και προκαλούν ακατάλληλη συστολή των μυών. Ωστόσο, ο ακριβής λόγος για τον οποίο ο εγκέφαλος δίνει αυτά τα υπερβολικά σήματα δεν είναι πλήρως κατανοητός.
Πάρκινσον: Η δυστονία μερικές φορές επηρεάζει αυτές τις άλλες περιοχές του σώματος
Αν και η στοματογναθική δυστονία σχετίζεται συγκεκριμένα με το πρόσωπο, τη γνάθο και τη γλώσσα, υπάρχουν αρκετοί άλλοι τύποι δυστονίας, που μπορούν να συσχετιστούν με το Πάρκινσον και μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά μέρη του σώματος.
Αυτοί οι άλλοι τύποι μπορεί να επηρεάσουν τον αυχένα και το κεφάλι (αυχενική δυστονία), τα άκρα (δυστονία των άκρων), τις φωνητικές χορδές (λαρυγγική δυστονία), ή τα μάτια (βλεφαροσπασμός).
Φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ακούσια κίνηση, ή παρατεταμένες μυϊκές συσπάσεις σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματός σας.
Η δυστονία πάντως μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς να συνδέεται με το Πάρκινσον
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι δυστονίας: πρωτοπαθής και δευτεροπαθής. Στην πρωτοπαθή δυστονία, η κινητική διαταραχή εμφανίζεται από μόνη της και είναι το μοναδικό κλινικό χαρακτηριστικό της νόσου. Στη δευτερογενή δυστονία, την μορφή που σχετίζεται με το Πάρκινσον, ο ασθενής θα παρουσιάσει επίσης και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό. Αυτά τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές περιλαμβάνουν τρόμο, ακαμψία και βραδύτητα στην κίνηση.
Υπάρχουν όμως και άλλες νευρολογικές διαταραχές που σχετίζονται επίσης με δευτερογενή δυστονία. Αυτές περιλαμβάνουν τη νόσο του Wilson, τη νόσο του Huntington, την μεθυλομαλονική οξέωση (methylmalonic acidonia) και τις σπονδυλοπαρεγκεφαλιδικές αταξίες.
Πηγή: iatropedia