Επισήμως, η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και η εγκατάσταση των «ακαδημαϊκών αστυνομικών» στα ακαδημαϊκά ιδρύματα απλώς πήρε μερικούς μήνες παράταση, έως ότου εκπαιδευθούν επαρκώς και λήξει το θέμα με τις προσφυγές για τις προσλήψεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας παραπέμπεται από τον διάδοχό του, Τάκη Θεοδωρικάκο καθώς …δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είναι σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.
Από την άλλη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ παραδέχθηκε ότι το μέτρο πάει πίσω.
«Ως προς τα ειδικά σώματα φύλαξης των πανεπιστημίων, έχουμε πει ότι αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν είμαστε τελείως έτοιμοι. Χρειάζεται χρόνος, χρόνος εκπαίδευσης, καταλαβαίνετε ότι είναι μία σύνθετη διαδικασία αυτή, δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει τον Οκτωβρίου, θα χρειαστούμε κάποιους μήνες ακόμα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ακυρώνεται η κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια με την έννοια της αποτροπής των βίαιων φαινομένων, τουλάχιστον στα μεγάλα πανεπιστήμια που είχαμε τέτοια ζητήματα. Και θα χρειαστούμε και την βοήθεια των πρυτάνεων, ζητήματα όπως η ελεγχόμενη είσοδος είναι περισσότερο στο δικό τους χέρι. Το Αριστοτέλειο έχει κάνει πάρα πολύ δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου.
Η επιλογή της κυβέρνησης να κάνει πίσω για την πανεπιστημιακή αστυνομία έχει να κάνει ουσιαστικά με το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις νεαρότερες ηλικίες. Κάτι που κατέστησε σαφές και από την ομιλία του στην ΔΕΘ.