Ποιοι δείκτες θα καθορίσουν τις βάσεις εισαγωγής – Χιλιάδες θέσεις κενές σε περιφερειακά ΑΕΙ, δεν θα μπαίνουν με 2, 3, και 4 – Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας και οι προτάσεις των πανεπιστημίων
Άνοδο των φετινών βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, τουλάχιστον στα χαμηλόβαθμα και μεσαία τμήματα, προοιωνίζεται το νέο τοπίο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που διαμορφώνει η επαναφορά της βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που θα ισχύσει από εφέτος.
Τις προτάσεις τους για τον καθορισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής μεταξύ των ορίων 0,8 έως 1,2, που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας, μπορούν να στείλουν τα πανεπιστήμια μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ανταποκριθεί τα περισσότερα Πανεπιστήμια, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες κινούνται στα δύο άκρα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας.
Δηλαδή, οι υψηλόβαθμες σχολές έχουν θέσει βάση στο 1,2 και οι χαμηλόβαθμες έστειλαν ελάχιστη βάση εισαγωγής στο 0,8. Στην περίπτωση που κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα δεν στείλει τις απαντήσεις του, θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας την ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και κυρίως στα τμήματα που δέχονταν φοιτητές με 2, 3 και 4, κάτι που εφέτος δεν θα επαναληφθεί.
Οι υποψήφιοι που έμπαιναν με «λευκή κόλλα» αποφοιτούσαν από τα Πανεπιστήμια σε μονοψήφιο ποσοστό ενώ στόχος είναι τώρα όσοι μπαίνουν στα ΑΕΙ και «πιάνουν» μία θέση ύστερα από συστηματική μελέτη να έχουν τη δυνατότητα να αποφοιτούν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ), καθηγητή Γιάννη Βαφειαδάκη «οι φετινές βάσεις δεν φαίνεται να επηρεάζονται στα τμήματα από μία μέση βαθμολογία και επάνω ενώ άνοδος αναμένεται στις βάσεις των χαμηλόβαθμων σχολών».
Ο καθηγητής εκτιμά ότι θα μείνουν τουλάχιστον 10.000 κενές θέσεις αι αυτές θα αφορούν στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια.
Όπως λέει ο κ. Βαφειαδάκης δεν έχει να κάνει μόνο με το επίπεδο σπουδών του τμήματος αλλά με την απόσταση του Πανεπιστημίου από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γενικότερα τις μεγάλες πόλεις.