Την τελική πρόταση για το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια πρόκειται να παρουσιάσει η Υπουργός Παιδείας στην σημερινή σύνοδο των πρυτάνεων. Πέρα από το ζήτημα φύλαξης των AEI και το νέο σύστημα εισαγωγής θα τεθεί σε συζήτηση.
Ποιες είναι οι αλλαγές:
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι αλλαγές που προβλέπεται να ισχύσουν από τις φετινές πανελλαδικές είναι οι εξής:
Η βάση για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα είναι διαφορετική και θα προκύπτει από τον συμψηφισμό δύο βαθμών:
- από τον μέσο όρο της πανελλαδικής επίδοσης των υποψηφίων κάθε επιστημονικής κατεύθυνσης Κάθε χρονιά
- από ένα επιπλέον ποσοστό επαύξησης της βάσης που θα καθορίζουν τα ίδια τα ΑΕΙ ανά τμήμα και επιστήμη, μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών όμως που θα καθοριστεί από το υπουργείο
Για παράδειγμα εάν ο μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων στις ανθρωπιστικές επιστήμες είναι 12.000 μόρια, θα δίνεται η δυνατότητα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα να καθορίζει σε συγκεκριμένο εύρος τιμών πάνω από αυτό το μέσο όρο τη δική του βάση προκειμένου ένας υποψήφιος να μπορεί να εισαχθεί σε αυτό.
Το Χ τμήμα λοιπόν ας υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να ζητήσει minimum 14.000 μορίων για την εισαγωγή σε αυτό.
Στην περίπτωση αυτή, προκειμένου να μπορέσει κάποιος να είναι υποψήφιος για το συγκεκριμένο τμήμα θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 13.000 μόρια που είναι ο μέσος όρος της πανελλαδικής επίδοσης των υποψηφίων στις ανθρωπιστικές επιστήμες και της απαίτησης του συγκεκριμένου τμήματος.
Οι εισακτέοι σε ένα τμήμα θα επιλέγονται τελικά με βάση εκείνον ή εκείνη που έχει τα υψηλότερα μόρια, όπως γίνεται και σήμερα.
Τα παραπάνω θα οδηγήσουν στη δημιουργία βάσεων εισαγωγής που θα είναι πιο αυστηρές και θα διαμορφώνονται από τα βαθμολογικά δεδομένα της κάθε χρονιάς, ενώ θα αποτρέψουν την εμφάνιση φαινομένων εισαγωγής εισακτέων στα ΑΕΙ με χαμηλότατες βαθμολογίες.
Η αλλαγή αυτή θα θεσμοθετηθεί άμεσα ώστε να εφαρμοστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις 2021.