Αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ των διακριθέντων στις Ολυμπιάδες, τους Έλληνες εξωτερικού και τους Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, προβλέπει απόφαση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Ειδικότερα τα σημαντικότερα σημεία της απόφασης προβλέπουν:
Διακριθέντες στις Ολυμπιάδες
Κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.), οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο ΓΕ.Λ. έχουν διακριθεί
- στη Βαλκανική,
- την Ευρωπαϊκή ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών,
- Πληροφορικής ή Ρομποτικής,
- Φυσικής,
- Χημείας,
- Βιολογίας ή Οικονομικών
και τους έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο), εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων, τα οποία ανήκουν σε επιστημονικό πεδίο της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει, εφόσον το μάθημα στο οποίο έχουν διακριθεί στις Ολυμπιάδες περιλαμβάνεται είτε στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη Λυκείου είτε στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού της τελευταίας τάξης κατά τον χρόνο στον οποίο οι υποψήφιοι πέτυχαν τη διάκριση. Η βράβευση στη Ρομποτική, η οποία αναπτύσσει στοχευμένες εφαρμογές Πληροφορικής, λογίζεται ως βράβευση στην Πληροφορική.
Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους κατόχους απολυτηρίου ΓΕ.Λ., οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο έχουν διακριθεί στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες (EUCYS), στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO), με την απονομή σε αυτούς του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου, καθώς και για τις κατόχους απολυτηρίου ΓΕ.Λ., που κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο έχουν διακριθεί στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Μαθηματικών Κοριτσιών (EGMO) με την απονομή σε αυτές του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου.
Κάτοχοι απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.), οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο ΕΠΑ.Λ. έχουν διακριθεί στους προαναφερόμενους διαγωνισμούς και τους έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο) εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων, τα οποία περιλαμβάνονται στην ομάδα που αντιστοιχεί στον τομέα αποφοίτησής τους».
Τι ίσχυε:
Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο έχουν διακριθεί στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής ή Ρομποτικής, Φυσικής, Χημείας ή Βιολογίας και τους έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο). Οι ανωτέρω διακριθέντες εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων, εφόσον το μάθημα στο οποίο έχουν διακριθεί στις Ολυμπιάδες, περιλαμβάνεται στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη Λυκείου. Ειδικά η βράβευση στη Ρομποτική, η οποία αναπτύσσει στοχευμένες εφαρμογές Πληροφορικής, λογίζεται ως βράβευση στην Πληροφορική.
Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους στο Λύκειο έχουν διακριθεί στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες με την απονομή σε αυ- τούς του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου. Η ισχύς της παρούσας άρχεται από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 και αφορά στους κατόχους απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου του σχολικού έτους 2015-2016 κι εφεξής, καθώς και τους αποφοίτους του σχολικού έτους 2014- 2015.
Σχολές και Τμήματα Πρόσβασης – Αριθμός θέσεων εισακτέων
Οι υπαγόμενοι στην παραπάνω ειδική κατηγορία μπορούν να εισαχθούν καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων ως ακολούθως:
γα) Κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.), οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο ΓΕ.Λ. έχουν διακριθεί στους διαγωνισμούς προαναφερόμενους διαγωνισμούς εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων, τα οποία ανήκουν σε επιστημονικό πεδίο της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει, εφόσον το μάθημα στο οποίο έχουν διακριθεί στις Ολυμπιάδες περιλαμβάνεται είτε στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη Λυκείου είτε στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού της τελευταίας τάξης κατά τον χρόνο στον οποίο οι υποψήφιοι πέτυχαν τη διάκριση.
γβ) Κάτοχοι απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.), οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο ΕΠΑ.Λ. έχουν διακριθεί στους διαγωνισμούς στους διαγωνισμούς εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων, τα οποία περιλαμβάνονται στην ομάδα που αντιστοιχεί στον τομέα αποφοίτησής τους.
Επιπλέον, προϋπόθεση για τους υποψηφίους των περ. γα’ και γβ’ είναι να έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις έχοντας επιτύχει την ελάχιστη βάση εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, καθώς και την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, σύμφωνα με τον ν. 4186/2013 (Α’ 193).»
Τι ίσχυε:
γ. Οι υπαγόμενοι στην ειδική κατηγορία της παραγράφου 7 της παρούσας, όπως ισχύει, μπορούν να εισαχθούν καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων ως ακολούθως:
α) Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου σε Σχολές,
Τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων με την προϋπόθεση το μάθημα, στο οποίο έχουν διακριθεί στις παραπάνω επιστημονικές Ολυμπιάδες ή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες να περιλαμβάνεται στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη του Λυκείου
β) «Οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ σε Σχολές, Τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, με την προϋπόθεση το μάθημα, στο οποίο έχουν διακριθεί στις παραπάνω επιστημονικές Ολυμπιάδες, να περιλαμβάνεται στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη του Λυκείου.» (16)
Επιπλέον προϋπόθεση για τους υποψηφίους και των δύο περιπτώσεων (α) και (β) είναι να έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις έχοντας επιτύχει στα μαθήματα που εξετάστηκαν μέσο όρο βαθμών ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού.
«Ειδικά για τους αποφοίτους του σχολικού έτους 2014- 2015, κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, θα πρέπει το μάθημα στο οποίο έχουν διακριθεί στις Ολυμπιάδες, να περιλαμβάνεται στα μαθήματα της Κατεύθυνσης που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη Λυκείου και να έχουν επιτύχει στα μαθήματα που εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μέσο όρο βαθμών τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού. Για τους αποφοίτους σχολικού έτους 2014-2015, κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ, θα πρέπει το μάθημα στο οποίο έχουν δια- κριθεί στις Ολυμπιάδες, να περιλαμβάνεται στα μαθήματα της ειδικότητας, την οποία έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη Λυκείου και να έχουν επιτύχει στα μαθήματα που εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μέσο όρο βαθμών τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού.
Δικαιολογητικά
Σχετικά με τα δικαιολογητικά γίνονται οι ακόλουθες αλλαγές:
- Βεβαίωση της διάκρισης από τον αντίστοιχο επιστημονικό φορέα ή ένωση για κάθε επιμέρους διαγωνισμό, ο οποίος πρέπει να έχει λάβει την προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας, κατά τις κείμενες διατάξεις, Διεύθυνσης ή Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διενέργεια των Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών, από την οποία και προκύπτουν κάθε φορά οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στις Εθνικές Μαθητικές Ομάδες αντιπροσώπευσης της Χώρας. Η έγκριση χορηγείται ύστερα από γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), με βασικό κριτήριο το αποδεδειγμένο επιστημονικό κύρος των σχετικών φο- ρέων ή ενώσεων και των διαγωνισμών που ο καθένας από αυτούς διενεργεί»
Τι ίσχυε:
Βεβαίωση του επιστημονικού φορέα ή ένωσης, ή οργανισμού ή αρμόδιας υπηρεσίας κατά περίπτωση, της Μαθηματικής, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας ή Ρομποτικής από την οποία να προκύπτει η βράβευση τους και το βραβείο που τους απονεμή- θηκε. Στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού για Νέους Επιστήμονες κατατίθεται και αντίγραφο της διάκρισης.
- Βεβαίωση της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, από την οποία να προκύπτει ότι i) το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν περιλαμβάνεται είτε στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που είχαν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη του Γενικού Λυκείου είτε στα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού της τελευταίας τάξης κατά τον χρόνο στον οποίο οι υποψήφιοι πέτυχαν την διάκριση και ότι ii) κατά τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις έχουν επιτύχει την ελάχιστη βάση εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, καθώς και την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, σύμφωνα με τον ν. 4186/2013 (Α’ 193)».
Τι ίσχυε:
ε) Βεβαίωση της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, από την οποία να προκύπτει ότι
i) το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν είναι συναφές
με μάθημα ειδικότητας της Ομάδας Προσανατολισμού που είχαν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη του ΕΠΑΛ και ότι
ii) στα μαθήματα που εξετάστηκαν στις Πανελλαδι- κές εξετάσεις έχουν λάβει μέσο όρο βαθμών τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού.
- Η Βεβαίωση της διάκρισης από τον αντίστοιχο επιστημονικό φορέα ή ένωση για κάθε επιμέρους διαγωνισμό, ο οποίος πρέπει να έχει λάβει την προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας, κατά τις κείμενες διατάξεις, Διεύθυνσης ή Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διενέργεια των Πανελλήνιων Μα- θητικών Διαγωνισμών, από την οποία και προκύπτουν κάθε φορά οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στις Εθνικές Μαθητικές Ομάδες αντιπροσώπευσης της Χώρας. Η έγκριση χορηγείται ύστερα από γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), με βασικό κριτήριο το αποδεδειγμένο επιστημονικό κύρος των σχετικών φορέων ή ενώσεων και των διαγωνισμών που ο καθένας από αυτούς διενεργεί»
Τι ίσχυε:
Βεβαίωση του επιστημονικού φορέα ή ένωσης, ή οργανισμού κατά περίπτωση, της Μαθηματικής, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, ή Ρομποτικής, από την οποία να προκύπτει η βράβευση τους και το βραβείο που τους απονεμήθηκε
- Βεβαίωση της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, από την οποία να προκύπτει ότι i) το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν είναι συναφές με μάθημα του τομέα σπουδών που είχαν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη του ΕΠΑ.Λ. και ότι ii κατά τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις έχουν επιτύχει την ελάχιστη βάση εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, καθώς και την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, σύμφωνα με τον ν. 4186/2013 (Α’ 193).
Τι ίσχυε
Βεβαίωση της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, από την οποία να προκύπτει ότι
i) το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν είναι συναφές
με μάθημα ειδικότητας της Ομάδας Προσανατολισμού που είχαν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη του ΕΠΑΛ και ότι
ii) στα μαθήματα που εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις έχουν λάβει μέσο όρο βαθμών τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού.
Έλληνες εξωτερικού
Η εισαγωγή στο Α’ εξάμηνο των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες
- ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ
- ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Ή ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ
- ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΞΕΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
γίνεται με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις και με κριτήριο επιλογής το σύνολο των μορίων που προκύπτουν .
Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών
- ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ
- ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Ή ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ
εξετάζονται στα μαθήματα μίας από τις παρακάτω ομάδες προσανατολισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 100 του ν. 4610/2019 (Α’ 70) και του άρθρο 165 του ν. 4635/2019 (Α’ 167):
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι σχολές, τα τμήματα και οι εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων του άρθρου 2 της παρούσας κατατάσσονται σε τέσσερα (4) Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:
1o Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2o Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική.
Με το άρθρο 1 της υπό στοιχεία Φ.253/11812/Α5/ 28-1-2020 (Β’ 345) απόφασης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Φ.253/99129/Α5/24-7-2020 (Β’ 3209) απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζε- ται η κατάταξη των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων στα Επιστημονικά Πεδία του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 με τον περιορισμό του άρθρου 2 της παρούσας.
Ειδικά οι υποψήφιοι που επιλέγουν την Ομάδα Προ σανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, δηλώνουν υποχρεωτικά, αν θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών ή της Βιολογίας.
3. Οι υποψήφιοι των παραπάνω ειδικών κατηγοριών καταθέτουν δήλωση προτίμησης (Μηχανογραφικό Δελτίο) για ένα (1) μόνο Επιστημονικό Πεδίο και εξετάζονται στα τέσσερα (4) μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει. Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, θα υπολογίζονται τα τέσσερα (4) μαθήματα με τους αντίστοιχους ισοβαρείς συντελεστές για κάθε μάθημα, που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, ως ακολούθως:
i) Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4):
α) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
β) Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
γ) Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
δ) Κοινωνιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25).
ii) Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ και ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, μπορούν να έχουν πρόσβαση στις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις είτε του 2ου Επιστημονικού Πεδίου είτε του 3ου Επιστημονικού Πεδίου.
Οι υποψήφιοι/ες για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες εξετάζονται υποχρεωτικά στα εξής τέσσερα (4) μαθήματα:
α) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
β) Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
γ) Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
δ) Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
Οι υποψήφιοι/ες για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής εξετάζονται υποχρεωτικά στα εξής τέσσερα (4) μαθήματα:
α) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
β) Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
γ) Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
δ) Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25).
iii) Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4):
α) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
β) Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
γ) Πληροφορική Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
δ) Οικονομία Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25).»
Τι ίσχυε:
1. Η εισαγωγή στο Α’ εξάμηνο σπουδών των σχολών ή τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των παραγράφων 1−3 του άρθρου 1 της π ρούσας γίνεται με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις στα μαθήματα των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου αυτού, κατά περίπτωση και με κριτήριο επιλογής το σύνολο των μορίων που προκύπτουν σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4, 5, 6 και 7 του παρόντος άρθρου.
2. «α) Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας εξετάζονται στα μαθήματα μιας από τις παρακάτω τρεις ομάδες προσανατολισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 3 του ν. 4327/2015 (ΦΕΚ 50 Α’) όπως τροποποιήθηκε με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 74 του ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114/Α’):
¡) Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ- ΔΩΝ
ii) Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
iii) Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων του άρθρου 2 της παρούσας κατατάσσονται σε τέσσερα (4) Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:
- 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
- 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
- 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
- 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική
Με το άρθρο 1 της αριθμ. Φ.253/142542/Α5/30-8-2017 (ΦΕΚ 2995/ Β’) υπουργικής απόφασης όπως ισχύει, καθορίζεται η κατάταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία του άρθρου 74 του ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114 Α’) με τον περιορισμό του άρθρου 2 της παρούσας.
Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας καταθέτουν δήλωση προτίμησης (Μηχανογραφικό Δελτίο) για δύο (2) κατά ανώτατο όριο Επιστημονικά Πεδία.
Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα (1) μόνο Επιστημονικό Πεδίο, εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο (2) Επιστημονικά Πεδία, εξετάζονται και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα Ομάδας Προσανατολισμού ή Γενικής Παιδείας.
Οι ως άνω υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους παρακάτω εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας όπως αυτοί καθορίζονται στην περίπτωση (α) της παραγράφου 4 του άρθρου 4 της παρούσας.
Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, θα υπολογίζονται τα τέσσερα (4) μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.
Συγκεκριμένα:
i) Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3):
Αρχαία Ελληνικά (Ομάδας Προσανατολισμού), Ιστορία (Ομάδας Προσανατολισμού), Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).
Οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν:
α) στα Λατινικά (Ομάδας Προσανατολισμού), για να έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο,
β) στη Βιολογία (Γενικής Παιδείας), για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.
ii) Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
iii) Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3):
Φυσική (Ομάδας Προσανατολισμού) Χημεία (Ομάδας Προσανατολισμού) Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας)
Οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν:
α) στα Μαθηματικά (Ομάδας Προσανατολισμού), για να έχουν πρόσβαση στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο,
β) στη Βιολογία (Ομάδας Προσανατολισμού), για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.
Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3):
Μαθηματικά (Ομάδας Προσανατολισμού), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) (Ομάδας Προσανατολισμού), Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).
Οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν:
α) στη Βιολογία (Γενικής Παιδείας), για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο
β) στις Αρχές Οικονομικής θεωρίας (ΑΟΘ) (Ομάδας Προσανατολισμού) για να έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο β) Οι υποψήφιοι της ειδικής κατηγορίας της παραγράφου 3 του άρθρου 1 της παρούσας εξετάζονται:
i) μόνο στο μάθημα γενικής παιδείας της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου «Νεοελληνική Γλώσσα», για να εισαχθούν στις σχολές, στα τμήματα και στις εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης.
ii) σε όλα τα μαθήματα μιας από τις τρεις ομάδες του εδαφίου α της παρούσας παραγράφου, προκειμένου να εισαχθούν στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας.
γ) Οι εξετάσεις των μαθημάτων της παρούσας παραγράφου διενεργούνται το Σεπτέμβριο και στην εξεταστέα ύλη που εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές της Γ τάξης Γενικού Λυκείου της ημεδαπής στα αντίστοιχα μαθήματα.
3. Οι υποψήφιοι των κατηγοριών των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1 της παρούσας οι οποίοι δηλώνουν προτίμηση:
α) για τμήματα ή σχολές ή εισαγωγικές κατευθύνσεις για τις οποίες απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ει- δικά μαθήματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, για την πρόσβαση αποφοίτων Γενικού Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξετάζονται και στα προβλεπόμενα ειδικά μαθήματα πέρα από τα μαθήματα της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, κατά περίπτωση.
β) για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), εκτός από την εξέταση τους στα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού μαθήματα, κατά περίπτωση, υπόκεινται σε υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία σε μία (1) από τις επιτροπές του άρθρου 15 της παρούσας απόφασης. Για τα νοσήματα και τις σωματικές βλάβες που αποκλείουν τον υποψήφιο από το δικαίωμα επιλογής στα ΤΕΦΑΑ, καθώς και τα εξεταζόμενα αγωνίσματα με τη βαθμολογική κλίμακα των αντίστοιχων επιδόσεων, ισχύουν κά- θε φορά οι αντίστοιχες διατάξεις για τους υποψηφίους των ΤΕΦΑΑ αποφοίτων Γενικών Λυκείων της ημεδαπής.
γ) για τις Στρατιωτικές σχολές και τις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, εκτός από τις εξετάσεις στα μαθήματα του εδαφίου α της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού, υποβάλλονται και σε προκαταρκτικές εξετάσεις (αθλητικές, υγειονομικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες), που γίνονται με μέριμνα των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αντίστοιχα, και σύμφωνα με τα εκάστοτε καθοριζόμενα από τους οργανισμούς των οικείων σχολών. Στις εξετάσεις αυτές ο υποψήφιος πρέπει να κριθεί ικανός κατά το έτος υποβολής της υποψηφιότητας, για να είναι υποψήφιος για επιλογή στις σχολές αυτές.
δ) Οι εξετάσεις των μαθημάτων, η υγειονομική εξέταση, οι πρακτικές δοκιμασίες και οι προκαταρκτικές εξετάσεις της παρούσας παραγράφου διενεργούνται κατά το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή τις οικείες, κατά περίπτωση, προκηρύξεις.
ε) Για τα προγράμματα σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών οι υποψήφιοι εξετάζονται στα μαθήματα του εδαφίου Α’ ή Β’ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
Η περ. α’ της παρ. 7 του Κεφαλαίου I του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:
Οι υποψήφιοι των κατηγοριών των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1 της παρούσας οι οποίοι δηλώνουν προτίμη- ση:
«α) για τμήματα ή σχολές ή εισαγωγικές κατευθύνσεις για τις οποίες απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευ- ση, εξετάζονται και στα προβλεπόμενα ειδικά μαθήματα πέρα από τα μαθήματα της παρ. 1 του παρόντος, κατά περίπτωση, και απαιτείται να επιτύχουν σε κάθε ένα από αυτά βαθμολογική επίδοση τουλάχιστον ίση με το μισό της προβλεπόμενης μέγιστης δυνατής».
Τι ίσχυε:
Οι υποψήφιοι των κατηγοριών των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1 της παρούσας οι οποίοι δηλώνουν προτίμη-ση:
α) για τμήματα ή σχολές ή εισαγωγικές κατευθύνσεις για τις οποίες απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ει- δικά μαθήματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, για την πρόσβαση αποφοίτων Γενικού Λυκεί- ου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξετάζονται και στα προβλεπόμενα ειδικά μαθήματα πέρα από τα μαθήμα- τα της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, κατά πε- ρίπτωση.
Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης
α) Με την επιφύλαξη των ειδικών ρυθμίσεων της παρούσας, οι υποψήφιοι της ειδικής κατηγορίας Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με βάση τους όρους συμμετοχής των υποψηφίων του Γενικού Λυκείου ή Επαγγελματικού Λυκείου, κατά περίπτωση. Προκειμένου για σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, η εισαγωγή στα οποία προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα, οι υποψήφιοι της ειδικής κατηγορίας της παρούσας απαιτείται να έχουν επιτύχει σε κάθε ειδικό μάθημα βαθμολογική επίδοση τουλάχιστον ίση με το μισό της προβλεπόμενης μέγιστης δυνατής. Προκειμένου για σχολή ή τμήμα, η εισαγωγή στα οποία απαιτεί την συμμετοχή σε υγειονομικές εξετάσεις και την εξέταση σε πρακτικές δοκιμασίες, οι υποψήφιοι της ειδικής κατηγορίας της παρούσας απαιτείται να συμμετάσχουν στις υγειονομικές εξετάσεις και να εξεταστούν στις πρακτικές δοκιμασίες με βάση τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Στις περιπτώσεις της παρούσας δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4Β του ν. 4186/2013.
β) Κατά τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, κάθε υποψήφιος κρίνεται για επιλογή, στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις που δηλώνει στο μηχανογραφικό δελτίο κατά σειρά: βα) ως υποψήφιος της γενικής σειράς και ββ) ως υποψήφιος της ειδικής κατηγορίας. Κατά την αξιολόγηση της αίτησης, σύμφωνα με την περ. βα’, ισχύουν οι όροι εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και υποβολής μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων του Γενικού Λυκείου ή του Επαγγελματικού Λυκείου, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τον ν. 4186/2013, με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 4777/2021 (Α’ 25). Κατά την αξιολόγηση της αίτησης, σύμφωνα με την περ. ββ’ η επιλογή γίνεται με μόνο κριτήριο το σύνολο των μορίων, κατά φθίνουσα σειρά, που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι της ειδικής κατηγορίας κατά την συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, με την επιφύλαξη των εδαφίων δεύτερο και τρίτο της περ. α’ της παρούσας, και χωρίς περιορισμό στον αριθμό των δηλούμενων σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων του οικείου επιστημονικού πεδίου ή του τομέα σπουδών/ειδικότητάς και της κοινής ομάδας, κατά περίπτωση. Σε περίπτωση ισοβαθμίας περισσότερων υποψηφίων στην τελευταία θέση εισαγομένων σε συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, σύμφωνα με την υποπερ. ββ’, κατά την επιλογή εισάγονται, ως υπεράριθμοι, όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν.
Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις δηλωθείσες επιλογές τους, σύμφωνα με τις υποπερ. βα’ και ββ’, μπορούν να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου (μηχανογραφικό δελτίο δεύτερης φάσης), μόνο ως υποψήφιοι της γενικής σειράς σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4Γ του ν. 4186/2013.».
Δείτε το σχετικό ΦΕΚ εδώ: