Μαθήματα γίνονται και σε τμήμα του γηπέδου μπάσκετ, του αμφιθεάτρου, αλλά και του εστιατορίου των καθηγητών, προκειμένου να αποσυμφοριστούν οι ήδη γεμάτες αίθουσες.
Εξ αποστάσεως παρακολουθούν τα πρώτα μαθήματα της χρονιάς εμβολιασμένοι και νοσήσαντες φοιτητές του ΠΑΜΑΚ, παρότι το Πανεπιστήμιο άνοιξε σήμερα (11/10) τις πύλες του για δια ζώσης εκπαίδευση, έπειτα από ενάμιση χρόνο.
Συγκεκριμένα, αρκετοί φοιτητές, οι οποίοι από νωρίς το πρωί στήθηκαν σε ουρές προκειμένου να επιδείξουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης, ή και του αρνητικού rapid test, ώστε να παρακολουθήσουν διά ζώσης τα μαθήματά τους, έμειναν εκτός του κτιρίου λόγω έλλειψης… αιθουσών, σε συνδυασμό με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, αρκούμενοι και πάλι στην παρακολούθηση των παραδόσεων μέσω τηλεκπαίδευσης.
Το παραπάνω μεταφέρει μιλώντας στο GRTimes και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Στυλιανός Κατρανίδης, σημειώνοντας επιπλέον ότι «αυτό συνέβαινε και παλαιότερα, καθώς οι φοιτητές είναι τριπλάσιοι από το δυναμικό των αιθουσών».
Εικόνες ντροπής με μαθήματα στην αίθουσα μπάσκετ και το εστιατόριο
Υπενθυμίζεται πως, πριν από μερικές ημέρες, ένα γήπεδο μπάσκετ της πόλης μετατράπηκε σε αίθουσα διδασκαλίας, με τις καρέκλες και το σύστημα αερισμού να τοποθετούνται στο εσωτερικό!
Ταυτόχρονα, ίδιες εικόνες παρουσιάζονται και στο τμήμα του εστιατορίου για το προσωπικό του ΠΑΜΑΚ και ένα κομμάτι από το εστιατόριο των φοιτητών, όπου και εκεί έχουν τοποθετηθεί καρέκλες. Η διεύθυνση του Πανεπιστημίου προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της covid εποχής για την αποφυγή συνωστισμού, γκρέμισε τοίχο δίπλα από το αμφιθέατρο τελετών, κατασκευάζοντας ξεχωριστή είσοδο για τους διοικητικούς υπαλλήλους – εκπαιδευτικούς, ενώ, οι φοιτητές θα εισέρχονται από την κεντρική είσοδο, επί της οδού Εγνατίας.
Τα νέα μέτρα έχουν προκαλέσει την ταλαιπωρία δεκάδων φοιτητών που προσπαθούν να φτάσουν στη φοιτητική Λέσχη για να προμηθευτούν φαγητό.
«Δεχόμαστε δύο χρονιές φοιτητών: τους περυσινούς πρωτοετείς, αλλά και τους φετινούς», λέει συγκεκριμένα ο κ. Κατρανίδης, προσθέτοντας ότι οι ιθύνοντες του πανεπιστημίου αποφεύγουν να κρατήσουν όρθιους φοιτητές στις αίθουσες, όπως συνέβαινε παλαιότερα, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Όπως μάλιστα αναφέρει ο ίδιος, μαθήματα γίνονται και σε τμήμα του γηπέδου μπάσκετ, του αμφιθεάτρου, αλλά και του εστιατορίου των καθηγητών, προκειμένου να αποσυμφοριστούν οι ήδη γεμάτες αίθουσες. «Οι συνάδελφοί μου θα έχουν λιγότερο χώρο αν θέλουν να φάνε, αλλά αυτό γίνεται για την καλύτερη λειτουργία του πανεπιστημίου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Αναμέναμε ότι φέτος θα έχουμε προβλήματα συνωστισμού και αυξημένη επισκεψιμότητα, γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο ήμασταν κλειστά και ο κάθε άνθρωπος θέλει να έρθει στο πανεπιστήμιό του και να κάνει δια ζώσης μαθήματα, είναι μεγάλη η διάθεση των φοιτητών», λέει ακόμη ο κ. Καστανίδης, ο οποίος τονίζει ότι «εμείς, είμαστε εδώ για να δούμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε έτσι ώστε οι έλεγχοι στον προαύλιο χώρο να γίνονται πιο τακτικά, αλλά και να δούμε τι μπορεί να γίνει σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ γνωστοποιεί ότι στο τέλος της ημέρας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα σε προέδρους και υπηρεσίες, προκειμένου, όπως λέει, «να δούμε και να βελτιώσουμε ότι μπορούμε».
Όπως, ωστόσο, υπογραμμίζει ο ίδιος ο κ. Κατρανίδης, «οι αριθμοί των φοιτητών αυξάνονται, ενώ οι υποδομές παραμένουν ίδιες».
Μέτρα και προϋποθέσεις
Στην τελευταία υπουργική απόφαση προβλέπεται, ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, όταν προσέρχονται στα Πανεπιστήμια, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:
-να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή
-να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
-να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.
Επίσης, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ.
Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ήμερες.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα σύμβασης παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο της διασφάλισης τήρησης των μέτρων.
Το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων προβλέπει ότι κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης Covid-19 και τον αναπληρωτή του, μέτρο για το οποίο αντιδρούν πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Πηγές: GRtimes, Thestival