Ποια είναι τα νέα εργασιακά κριτήρια που «γεννήθηκαν» εν μέσω πανδημίας – Ο κορωνοϊός άλλαξε τις επαγγελματικές ισσοροπίες επαναπροσδιορίζοντας τα «θέλω» των εργαζομένων
Αναμφίβολα η περυσινή χρονιά άλλαξε ραγδαία την καθημερινότητα εκατομμύριων ανθρώπων ανά τον κόσμο, βάζοντας στον «πάγο» απλές καθημερινές δραστηριότητες, ενώ αρκετοί άλλαξαν τις συνήθειές και τις προτεραιότητές τους.
Μία εξ αυτών είναι η επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων, καθώς πολλοί δεν αποκλείεται να επαναπροσδιορίσουν την εργασιακή τους πορεία, ύστερα από την αλλαγή των ισσοροπιών που αναπόφευκτα ήλθε με την επέλαση της πανδημίας.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2021, μπορεί τα χειρότερα να μοιάζουν σαν ένα κακό όνειρο, αλλά ακόμη οι αλλαγές που ήρθαν έλεω κορωνοϊου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Μια νέα έρευνα που διενήργησε ο Harris Poll αποκλειστικά για την Fast Company διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία (52%) των εργαζομένων στις Η.Π.Α. σκέφτεται να αλλάξει δουλειά φέτος, ενώ το 44% έχει μπει ήδη στη διαδικασία να κάνει το μεγάλο άλμα.
Φυσικά, αυτή η αλλαγή πορείας δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους. Πιθανοί είναι οι υποψήφιοι, των οποίων το ετήσιο εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 50.000 και 75.000 δολάρια (το μεσαίο εισόδημα) το χρόνο.
Από αυτούς, σχεδόν το 59% δήλωσαν ότι σκέφτονται σοβαρά να ακολουθήσουν διαφορετική επαγγελματική καριέρα από αυτήν όπου ξεκίμνησαν.
Σύμφωνα με στοιχεία της Statista, ήδη πριν από την επέλαση της πανδημίας, το 2018, το 51% των εργαζομένων σχεδίαζε να αλλάξει εργασία εκείνο το έτος.
Ωστόσο, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ακόμη και εργαζόμενοι σε επιτελικές θέσεις, αλλά και εργαζόμενοι με υψηλή ειδίκευση προτίθενται να αλλάξουν εργασιακό κλάδο.
Σχεδόν οι μισοί (48%) μισθωτοί σχεδιάζουν την έξοδο και το 66% από αυτούς αισθάνονται πιο σίγουροι για την απόφασή τους να αλλάξουν θέσεις εργασίας από ό, τι πριν από έξι μήνες.
Σε όλο το διοικητικό συμβούλιο, το 21% των εργαζομένων που ερωτήθηκαν αισθάνθηκαν ότι υπήρχαν «καλύτερες ευκαιρίες [σε] σε άλλες εταιρείες».
Και αυτές οι ευκαιρίες δεν εντοπίζονται μόνο στα βήματα της εταιρικής κλίμακας.
Καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να ανακάμπτει, είναι ασφαλές να πούμε ότι το μεγάλο πείραμα της τηλεργασίας, στο οποίο τέθηκαν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο έχει αλλάξει την αντίληψη για το πού θέλουν να εργαστούν.
Κατά συνέπεια, ένα ακόμη επαγγελματικό κριτήριο, το οποίο γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας, είναι η ευελιξία των εργαζομένων που αναζητούν νέες θέσεις.
Οι επιλογές απομακρυσμένης εργασίας και τηλεργασίας από το σπίτι εκτιμώνται από το 68% των εργαζομένων που εργάζονται σήμερα και το 43% των γυναικών ισχυρίστηκε ότι αυτές οι επιλογές είναι «πολύ σημαντικές» έναντι του 33% των ανδρών.
Τέλος, 18% των εργαζομένων δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να έχουν πιο ευέλικτες ώρες σε μια νέα δουλειά.