Οι πιο γνωστές τσίχλες που περιέχουν ασπαρτάμη. Η γλυκαντική ουσία φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ανησυχήσει μετά την αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters», σύμφωνα με την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναμένεται σύντομα να προσθέσει την ασπαρτάμη στη λίστα των «πιθανώς καρκινογόνων» ουσιών.
Εξάλλου, όπως αναφέρει η ιατρική ιστοσελίδα «Healthstat.gr», δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δήλωση της Frances Hunt-Wood, γενικής γραμματέως της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών, η οποία τόνισε ότι «η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διεξοδικά ερευνημένα συστατικά στην ιστορία, με πάνω από 90 φορείς ασφάλειας τροφίμων σε όλο τον κόσμο να δηλώνουν ότι είναι ασφαλής, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία διεξήγαγε την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση ασφάλειας της ασπαρτάμης μέχρι σήμερα».
Σημειώνουμε πως η ασπαρτάμη ως ένα γλυκαντικό με χαμηλές θερμίδες θεωρείτο μέχρι πρότινος από πολλούς ότι ήταν μια πιο «υγιεινή» εναλλακτική της ζάχαρης και περιέχεται στα πολλά αναψυκτικά και γλυκά διαίτης, καθώς και σε τσίχλες που διαφημίζονται ως προϊόντα «χωρίς ζάχαρη».
Ως εκ τούτου, όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ μέσα στον Ιούλιο, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής θα χαρακτηρίσει για πρώτη φορά την ασπαρτάμη ως «πιθανόν καρκινογόνο ουσία για τους ανθρώπους».
Η ασπαρτάμη έχει εγκριθεί για χρήση από ρυθμιστικές αρχές σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και του Καναδά – καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός αποδεκτών ορίων ημερήσιας πρόσληψης.
Τι έδειξε μελέτη στη Γαλλία για την ασπαρτάμη
Στο μεταξύ, πέρυσι, μια μεγάλη μελέτη στη Γαλλία επισήμανε μια πιθανή σχέση μεταξύ τεχνητών γλυκαντικών και αυξημένου κινδύνου καρκίνου. Και οι εθνικοί οργανισμοί υγείας, όπως ο Καναδάς, έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης με μηδενικές ή χαμηλές θερμίδες δεν είναι ούτε απαραίτητα ούτε βοηθητικά.
Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ τόνισε ότι η προειδοποίηση ήταν «υπό όρους» λόγω της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων στις μελέτες που αποτέλεσαν τη βάση για τα συμπεράσματα καθώς και των πολύ περίπλοκων καταναλωτικών συνηθειών των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη.
Ποια προϊόντα στην Ευρώπη περιέχουν ασπαρτάμη
Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται ευρέως από τη δεκαετία του 1980 και πλέον αποτελεί συστατικό σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα παγκοσμίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορείτε να βρείτε την ασπαρτάμη αναγραφόμενη στις ετικέτες των προϊόντων ή εναλλακτικά με τον E-951 αριθμό της.
Γιατί χρησιμοποιείται η ασπαρτάμη τόσο πολύ στα τρόφιμα
Το τεχνητό γλυκαντικό είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκό από την κανονική ζάχαρη. Και λόγω της έντονης γλυκύτητάς του, χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα για να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο γλυκύτητας στα τρόφιμα και τα ποτά. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τη ζάχαρη.
Τσίχλες, καραμέλες και μέντες χωρίς ζάχαρη
Τα brands με τσίχλες όπως τα Extra, Orbit, Trident, Hollywood, Mentos, Freedent και Airwaves χρησιμοποιούν την ασπαρτάμη είτε ως τον κύριο είτε ως έναν από τους κύριους γλυκαντικούς παράγοντες.
Ως καταναλωτές, λοιπόν, και μέχρι να ανακοινωθούν οι αποφάσεις του ΠΟΥ ελέγξτε τον αναγραφόμενο αριθμό (E-951) που βρίσκεται στην συσκευασία.
Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr