To αποκαλούν «το πιο σκληρό φαγητό του κόσμου» και μοιάζει με μια παραδοσιακή κινεζική τηγανιά, με τη διαφορά ότι το βασικό συστατικό του είναι… πέτρες.
Πώς τρώγεται; Θα πρέπει να ρουφήξεις τις μικρές πέτρες για να απολαύσεις την πλούσια και πικάντικη γεύση του πιάτου, το οποίο προέρχεται από την ανατολική κινεζική επαρχία Χουμπέι. Στη συνέχεια τις φτύνεις – εξ ου και το όνομα του πιάτου: suodiu, που σημαίνει «ρούφα και πέτα».
Οι κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει τον τελευταίο καιρό με βίντεο από χρήστες που δοκιμάζουν το suodiu, ή δείχνουν πώς οι πωλητές του δρόμου μαγειρεύουν το ασυνήθιστο street food.
Οι πωλητές ρίχνουν λάδι πιπεριάς τσίλι πάνω σε βότσαλα που τσιγαρίζονται σε τηγάνι τεπανγιάκι, περιχύνουν σάλτσα σκόρδου και στη συνέχεια τα τηγανίζουν όλα μαζί με ένα μείγμα από σκελίδες σκόρδου και πιπεριές σε κύβους.
Καθώς προετοιμάζουν τα υλικά, αυτοί οι μάγειρες του πεζοδρομίου μερικές φορές αφηγούνται την κάθε τους κίνηση με ρίμες, σύμφωνα με βίντεο που ανεβαίνουν στο Xiaohongshu, το αντίστοιχο Instagram της Κίνας.
«Μια μερίδα μπαχαρικών ζωντανεύει το πάθος», λέει ο μάγειρας σε ένα βίντεο, προσθέτοντας ότι το πιάτο είναι τόσο δημοφιλές όσο και το αλκοόλ.
Οι αρωματισμένες πέτρες στη συνέχεια σερβίρονται σε κουτιά μεγέθους παλάμης. Κάθε μερίδα κοστίζει 16 γουάν, περίπου 2 ευρώ.
«Πρέπει να σας επιστρέψω τα βότσαλα αφού τελειώσω;» ρωτά ο πελάτης στο ίδιο βίντεο. «Πάρτε τα σπίτι σας για σουβενίρ», αστειεύεται ο μάγειρας. Το suodiu μαγειρεύεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η συνταγή πέρασε προφορικά από γενιά σε γενιά βαρκάρηδων.
Τον παλιό καιρό, οι βαρκάρηδες μπορούσαν να ξεμείνουν στη μέση ενός ποταμού ενώ παρέδιδαν αγαθά και να τους τελειώσει το φαγητό.
Για να «βρουν την ευτυχία μέσα στην πίκρα», όπως αναφέρει σχετικό κινεζικό δημοσίευμα, μάζευαν πέτρες και τις μαγείρευαν με καρυκεύματα για να φτιάξουν ένα πιάτο.