Κορυφώνεται εντός και εκτός Βουλής, ενόψει της ψηφοφορίας απόψε, η μάχη για το νέο νομοσχέδιο της Νίκη Κεραμέως που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων κυρίως για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Γύρω στις 6 το απόγευμα ξεκίνησε το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλ. Συντάγματος με κυρίαρχο σύνθημα: «Δεν θα περάσει το σχολείο-επιχείρηση των ταξικών φραγμών. Σύγχρονη δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους».
Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, εκπαιδευτικά Σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Ενώσεις Γονέων, μαθητές και φοιτητές, o Εκπαιδευτικός Όμιλος, τα Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης, η Φοιτητική Πορεία και άλλες συλλογικότητες.
Στο μεταξύ, με τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο προβλέπεται πως οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στις σχολικές τους μονάδες με βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού rapid test ή PCR, διαφορετικά θα μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων και δεν θα τους καταβάλλονται αποδοχές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγγέλει σχετικά ότι με την τροπολογία αυτή θεσπίζονται διατάξεις που δημιουργούν τετελεσμένα στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών με αφορμή την πανδημία. Ειδικά για το κίνητρο στους αναπληρωτές να δηλώσουν ότι επιθυμούν την πρόσληψη με 3μηνη σύμβαση, τονίζει ότι αποτελεί κατάφωρη αδικία και διάκριση κατά των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν με συμβάσεις πλήρους ωραρίου.
«Στόχος είναι η ενδυνάμωση και καθιέρωση των πλέον ελαστικών μορφών εργασίας» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και συμπληρώνει: «η αυταρχική επιβολή διατάξεων η οποία δημιουργεί διχαστικό κλίμα συνεχίζεται».
Η Νίκη Κεραμέως βρίσκεται έκθετη στα πυρά των κομμάτων, τα οποία θέτουν στο επίκεντρο τον φετινό αποκλεισμό των χιλιάδων υποψηφίων από τα ΑΕΙ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την οποία υπερασπίστηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη.
Οι πολιτικοί αρχηγοί στηλίτευσαν το νέο πολυνομοσχέδιο κατήγγειλαν το σχέδιο νόμου λόγω του αναχρονιστικού και τιμωρητικού πυρήνα του κειμένου εστιάζοντας την κριτική τους στην αξιολόγηση των καθηγητών.
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, με ξεχωριστά αιτήματα που κατέθεσαν, ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επιπλέον ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 56 που αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και το άρθρο 185 για τη διαδικασία ίδρυσης, κατάργησης συγχώνευσης και μετονομασίας ΑΕΙ. Η ονομαστική ψηφοφορία θα ξεκινήσει, όπως ανακοινώθηκε περίπου στις 7.00 μ.μ.