Την… μπέρδεψαν με άλλη και την υπέβαλλαν σε άμβλωση – «Ανθρώπινη αστοχία»
Στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας, ένα νοσοκομειακό ίδρυμα προχώρησε σε δημόσια συγγνώμη σήμερα, 4 Απριλίου 2024, απευθυνόμενο σε μία ασθενή που υπέστη ακούσια διακοπή κύησης την προηγούμενη εβδομάδα, εξαιτίας σύγχυσης με άλλη ασθενή.
Η εν λόγω γυναίκα, βρίσκοντας σε εγκυμοσύνη, είχε επισκεφτεί το εν λόγω νοσοκομείο για τον προγραμματισμένο ιατρικό έλεγχο, την ίδια χρονική στιγμή που μια άλλη γυναίκα είχε προσέλθει για να υποβληθεί σε επέμβαση απόξεσης μήτρας, δηλαδή σε αφαίρεση ιστών, μία διαδικασία που αποτελεί επίσης μέθοδο διακοπής κύησης.
Κατά την αναφορά τοπικών ΜΜΕ, και οι δύο ασθενείς είχαν ασιατική καταγωγή και κατείχαν άδεια μόνιμης παραμονής στην Τσεχία. Λόγω σύγχυσης από πλευράς του νοσοκομειακού προσωπικού, η έγκυος υποβλήθηκε σε απόξεση μήτρας, χάνοντας το έμβρυο που φέρει.
«Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε ένα περιστατικό ανθρώπινου λάθους, μιας ανθρώπινης παρεκτροπής», ανέφερε ο Γιαν Κβάτσεκ, διευθυντής του νοσοκομείου Bulovka, κατά την επικοινωνία του με τον Τύπο. Περαιτέρω, τόνισε τη βαθιά λύπη του ιδρύματος για το συμβάν, το οποίο περιέγραψε ως «τραγικό» λάθος, και ανακοίνωσε την παροχή ψυχολογικής και δικαστικής συνδρομής στην παθούσα.
«Η ασθενής έχει αδιαμφισβήτητα το δικαίωμα σε αποζημίωση», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως το γλωσσικό φράγμα ενδέχεται να έπαιξε ρόλο στην παρανόηση.
Ο Μίκαλ Ζίκαν, υπεύθυνος του τμήματος γυναικολογίας, κατέστησε γνωστό ότι η ασθενής είχε υπογράψει έγγραφο συναίνεσης στην τσεχική γλώσσα, το οποίο ωστόσο αφορούσε την άλλη ασθενή. «Τρεις ημέρες πριν από το περιστατικό, η ασθενής είχε ενημερωθεί ενδελεχώς για την προγραμματισμένη διαδικασία, παρουσία διερμηνέα, η οποία αφορούσε απλώς έναν ιατρικό έλεγχο», δήλωσε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι χειρουργοί δεν είχαν κανένα λόγο να υποπτευθούν πως επρόκειτο για διαφορετική ασθενή.
Ως απάντηση στο περιστατικό, το νοσοκομείο αποφάσισε την αναστολή καθηκόντων ενός υπαλλήλου και έδωσε εντολή σε άλλον να εργαστεί υπό την επίβλεψη ειδικού.
Παρόμοια ιστορία
Το συμβάν αυτό φέρνει στη μνήμη μια παρόμοια υπόθεση της Τι-Νχο Βο, μιας Γαλλίδας με καταγωγή από το Βιετνάμ, η οποία έχασε το μωρό της το 1991 μετά από ένα παρόμοιο λάθος στη Λιόν. Η Τι-Νχο είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγορώντας το νοσοκομείο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Ωστόσο, το Δικαστήριο, το 2003, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ακούσια διακοπή κύησης ενός εμβρύου δεν ισοδυναμεί με ανθρωποκτονία εξ αμελείας, θέτοντας ένα σημαντικό δικαστικό προηγούμενο. Το περιστατικό αυτό, εκτός από την ανθρώπινη τραγωδία που συνεπάγεται, αναδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση των προτύπων ασφαλείας και επικοινωνίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα όταν αφορά ασθενείς με γλωσσικά ή πολιτισμικά εμπόδια.
Πηγή: alldaynews.gr