Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει τις δηλώσεις του Αλέξανδρου Πατέλη, συμβούλου του πρωθυπουργού και επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου
Με τις σοφίες του συμβούλου του πρωθυπουργού περί διδακτορικών, τα οποία «δείχνουν ότι μάλλον οι κάτοχοί τους δεν είχαν όρεξη για δουλειά», δεν αποκαλύπτεται απλώς η ωμότητα των κυβερνώντων, που χρόνια τώρα παραπλανούν τον κόσμο με τα περί «αριστείας» (γνωστό ότι ποτέ δεν τα πίστευαν).
Ξεγυμνώνεται η ουσία της πολιτικής τους. Η προσπάθειά τους στο υπουργείο Παιδείας, από τον Ιούλιο 2019, από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής τους, ήταν να κάνουν πιο μικρό το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο και να περιορίσουν το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Περικόπτουν εισακτέους, στέλνουν πελάτες στα κολέγια αναβαθμίζοντας πλασματικά τα πτυχία τους, πλήττουν την αξιοπιστία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), μιας εμβληματικής δράσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν «κανονικότητα» την ανήλικη εργασία για 15χρονους μαθητές.
Όλα αυτά δεν κρύβονται πίσω από εκ των υστέρων «συγγνώμες», υπαγορευμένες από τους συμβούλους επικοινωνίας της κυβέρνησης. Συνθέτουν το γνήσιο, το αυθεντικό δεξιό νεοφιλελεύθερο πολιτικό πρόγραμμα για την Παιδεία, που στόχο έχει να διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.
Κόντρα σ’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου και θα στηρίξει το δικαίωμα των νέων να σπουδάσουν, να αποκτήσουν προσόντα, δικαιώματα, να διεκδικήσουν καλύτερες δουλειές, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερους μισθούς. Ώστε με γνώσεις και αυτοπεποίθηση, να καθορίσουν ένα καλύτερο για αυτά μέλλον, σε μια προοδευτική και δημοκρατική Ελλάδα.
Η συνέντευξη Πατέλη που έφερε αντιδράσεις
Επικεφαλής οικονομικού γραφείου Μητσοτάκη: Όποιος κάνει διδακτορικό δεν έχει όρεξη για δουλειά!
«Το διδακτορικό είναι κάτι το αρνητικό. Εγώ δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό, γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος ο οποίος δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά».
Σε αυτή την απίστευτη δήλωση προέβη ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Σε συνέντευξή του στο ImpacTalk ο κ. Πατέλης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του, όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος ο οποίος δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά. Το διδακτορικό απαιτεί μια αφοσίωση, αν θες να το κάνεις καλά, 4,5,6 χρόνια, στην πιο παραγωγική σου ηλικία, οπότε είναι κάτι το οποίο ουσιαστικά σου καθυστερεί την καριέρα σου.»
Και όλα αυτά, τη στιγμή που λόγω και της κρίσης του κορωνοϊού επανέρχεται στη δημόσια σφαίρα η συζήτηση για το περίφημο «brain drain», την «έξοδο» από την Ελλάδα νέων επιστημόνων που ενδέχεται να γνωρίσει νέα κλιμάκωση λόγω των αναταράξεων στην οικονομία.
Οι αντιδράσεις και η συγγνώμη στο Facebook
Οι δηλώσεις του Αλέξη Πατέλη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media.
https://twitter.com/Marka149133376/status/1391290545583054852?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1391290545583054852%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_
Λόγοι που δεν έχουμε δουλειά:
Κυρανάκης: Δεν έχουμε δομήσει σωστά το βιογραφικό μας.#Πατελης: Έχουμε διδακτορικό κι επομένως είμαστε τεμπέληδες.
Πούμπουρας: Αρνούμαστε να δουλέψουμε κάπου τελείως τσάμπα για την τριβή.
— Christos Roukos (@christosroukos) May 9, 2021
1η ετήσια μάζωξη τεμπεληδων#πατελης pic.twitter.com/L4a3v8PxqZ
— Μοχθηρή Σαλούφα (@eteogs) May 9, 2021
Διδακτορικό στο εξωτερικό σε πληρώνουν, σου κολλάνε ένσημα, σου πληρώνουν ασφάλεια, σου δίνουν επίδομα ανεργείας και μετράει σαν εργασιακή εμπειρία. Στην Ελλάδα, πληρώνεις, δεν πληρώνεσαι και βλέπεις να γίνονται καθηγητές χωρίς μία δημοσίευση συγγενείς καθηγητών #Πατέλης
— Pavlos Tafidis (@Pavlos_Tafidis) May 9, 2021
Λίγο αργότερα σε ανάρτησή του στο facebook, ο Αλέξης Πατέλης ζήτησε συγγνώμη για τη διατύπωση την οποία χαρακτήρισε ατυχή.
«Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν.
Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός.
Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του.
Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση.
Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν.
Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα», ανέφερε στην ανάρτησή του.