Νίκος Φίλης: Δήλωση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη στάση του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου σχετικά με το έγγραφο που φέρεται να διακινήθηκε στις Σχολές του ΑΠΘ με την υπογραφή του. Με το συγκεκριμένο έγγραφο ζητούνται τα ονόματα φοιτητών που συμμετέχουν σε συμβούλια φοιτητικών συλλόγων!
Νίκος Φίλης: Αναλυτικά η δήλωση του:
Ο καθ’ υποτροπήν «πρύτανης της Αστυνομίας», ο κ. Παπαϊωάννου του ΑΠΘ, ζητάει εγγράφως από κοσμήτορες και προέδρους των τμημάτων, τα ονόματα των μελών των διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων, επικαλούμενος σχετική εισαγγελική παραγγελία και έγγραφο του αστυνομικού τμήματος.
Πρόκειται για φακέλωμα φοιτητών, μια πρακτική που θυμίζει το αλήστου μνήμης Σπουδαστικό της Ασφάλειας, μόλις λίγους μήνες αφότου ιδρύθηκε η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Στην εξέλιξή του ένα τέτοιο μέτρο ισοδυναμεί με φακέλωμα μερικών χιλιάδων φοιτητών σε εκατοντάδες φοιτητικούς συλλόγους της χώρας, που το μοναδικό «αδίκημά» τους είναι ότι ασκούν το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και της εκπροσώπησης των συναδέλφων τους.
Η κίνηση αυτή, συνδυάζεται με την κυβερνητική ρητορική σύμφωνα με την οποία τα πανεπιστήμια είναι άντρα εγκληματικότητας, όπως μόλις σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης δήλωσε στην τηλεόραση. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ποινικοποιήσει τη διακίνηση ιδεών και τη συνδικαλιστική δράση στα πανεπιστήμια, να εκφοβίσει του φοιτητές, συγκροτώντας προκαταβολικά ένα index με συνήθεις υπόπτους, που ανάλογα με την ένταση της αστυνομοκρατίας θα μετατρέπονται σε κατηγορούμενους ή και ενόχους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι στη «φιλελεύθερη παράταξη» ονειρεύονται άλλες ανελεύθερες εποχές και, υπό το μανδύα της «μετα-δημοκρατίας» αξιολογούν την πανδημία, το φόβο που γέννησε και το προσωρινό περιορισμό των ελευθεριών, ως κατάλληλο για να επιβάλουν πράγματα που δεν διανοούνταν από το Μεταπολίτευση και μετά. Θα αιφνιδιαστεί όμως και πάλι ο κ. Μητσοτάκης (όπως συνέβη μετά τα βάναυσα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη), όταν αντιληφθεί ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις ερεθίζουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία και μπορεί να καταστούν θρυαλλίδα απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων.