Η Νίκη Κεραμέως άφησε εκτός ΑΕΙ σχεδόν 20.000 μαθητές για να μην τους… εγκλωβίσει και δείχνει το δρόμο για τα δημόσια ΙΕΚ.
Ως κυβερνητική και φυσικά δική της επιτυχία παρουσίασε την Τετάρτη η Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «νέο σχολείο», το γεγονός ότι οι περίπου 20.000 μαθητές που μένουν εκτός ΑΕΙ στην πραγματικότητα μετακινούνται στα ΙΕΚ και την τεχνική εκπαίδευση. «Σήμερα που ολοκληρώνονται οι αιτήσεις για το παράλληλο μηχανογραφικό, έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας περίπου 20.000 αιτήσεις για εγγραφή σε δημόσια ΙΕΚ. Αυτό σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στη σελίδα της εκπαίδευσης της χώρας. Η κατάρτιση μπαίνει στον χάρτη ως μια επιλογή για τους νέους μας», είπε χαρακτηριστικά.
Μόνο αυτή τη δήλωση δεν είχαν ανάγκη ν’ ακούσουν από το στόμα της αρμόδιας υπουργού όσοι έμειναν εκτός Πανεπιστημίων ακριβώς λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θεσπίστηκε για πρώτη φορά φέτος στις Πανελλήνιες. Πόσω μάλλον ότι επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι να εισάγονται λιγότεροι στα πανεπιστήμια γιατί έχουν… λιγότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν. Η Νίκη Κεραμέως, μάλιστα, μίλησε για εγκλωβισμό. «Οι πιθανότητες για παιδιά που εισάγονται με χαμηλή βαθμολογία είναι να μην αποφοιτήσουν. Άρα, έχουμε συμβάλει στο να τα εγκλωβίσουμε», υπογράμμισε.
Απαντήσεις στις «βολές» της αντιπολίτευσης με … κενά
Η Νίκη Κεραμέως βρέθηκε στο στόχαστρο όλων των πολιτικών κομμάτων, καθώς το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ η υπουργός Παιδείας είπε ότι «εδώ συγκρούονται δύο κόσμοι. Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που λέει μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα σχολεία, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, αξιολόγηση για να βελτιώνεται το εκπαιδευτικό σύστημα και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει όχι στην ελάχιστη βάση, όχι στην τράπεζα θεμάτων, όχι στην αξιολόγηση στα πανεπιστήμια».
Απαντώντας στον Θανάση Παφίλη που επίσης άσκησε σκληρή κριτική η Νίκη Κεραμέως είπε: «εμείς φέραμε νομοσχέδιο Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο αλλά τότε η κριτική του ΚΚΕ ήταν ότι έχουμε πανδημία και να μην τα φέρουμε. Άρα πότε να νομοθετήσουμε; Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο όχι γιατί έχουμε πανδημία. Καλοκαίρι όχι, γιατί λέτε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εκτός. Πότε θα νομοθετήσουμε τελικά;».
Αντίστοιχα απευθύνθηκε και στον γραμματέα του Μέρα 25 Γιάννη Βαρουφάκη: «Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η αξιολόγηση είναι σχεδιασμένη για να καταστρέψει αξίες. Δεν ξέρω σε ποιες αξίες αναφερόταν».
Τι… δεν είπε για τα ιδιωτικά κολλέγια
Η Νίκη Κεραμέως για πολλοστή φορά δεν απάντησε για την ενίσχυση των ιδιωτικών κολλεγίων.
Παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε από την αντιπολίτευση, αρκέστηκε να δηλώσει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει υπουργικές αποφάσεις για ισοτιμία των πτυχίων των κολλεγίων με τα ΑΕΙ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε ότι αυτό έγινε υπό την πίεση της τρόικας, γι’ αυτό και καταργήθηκε, η υπουργός παιδείας είπε πως «κάνατε καλά καθώς ήταν την ενωσιακή υποχρέωση, θα σας στοιχειώνει όμως για την υποκρισία σας. Θα σας στοιχειώνει για την έλλειψη πολιτικού θάρρος να βγείτε και να πείτε ναι, το έκανα γιατί ήταν ενωσιακή υποχρέωση. Γι’ αυτό θα σας στοιχειώνει».