Ανοιχτή επιστολή προς τη Νίκη Κεραμέως έστειλε η θεία ενός υποψηφίου που συγκέντρωσε 17.151 μόρια, αλλά λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έμεινε εκτός των σχολών της επιθυμίας του.
Άλλη μια επιστολή έλαβε στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο η Νίκη Κεραμέως με φόντο την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αφήνει εκτός ΑΕΙ σχεδόν 20.000 μαθητές, αλλά και χιλιάδες άλλους εκτός σχολών της επιθυμίας τους. Η τελευταία, αυτή, επιστολή γράφθηκε από τη θεία ενός υποψηφίου που συγκέντρωσε 17.151 μόρια, αλλά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις πρακτικές δοκιμασίες / αθλήματα για τα ΤΕΦΑΑ τον αφήνει εκτός των σχολών ης αρεσκείας του.
Στην επιστολή η θεία του υποψηφίου παραθέτει όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο μαθητής και η οικογένειά την περασμένη μαθητική χρονιά και ζητά έστω και τώρα ν’ αλλάξει ο νόμος, προειδοποιώντας την μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση «αργά ή γρήγορα» θα έρθει αντιμέτωπη «με νέους θυμωμένους και νέους συναισθηματικά καταρρακωμένους».
Αναλυτικά η επιστολή:
«Αξιότιμη κα Υπουργέ
Προς λύπη μου διεπίστωσα χθες τον νόμο περί Ειδικής Βάσης Εισαγωγής, όσον αφορά συγκεκριμένα στις πρακτικές δοκιμασίες / αθλήματα για τα ΤΕΦΑΑ. Προς δυσάρεστη έκπληξή τους την ίδια διαπίστωση έκαναν και δεκάδες υποψήφιοι, που είδαν τους στόχους και τα όνειρά τους να γκρεμίζονται, όταν ο σχεδιασμός του μηχανογραφικού τους τούς «πέταξε» εκτός των σχολών επιθυμίας τους.
Αυτό συνέβη στον ανιψιό μου, παιδί εξαμελούς οικογένειας, κάτοικο νήσου και επαρχίας, που παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες, έθεσε το στόχο του, έδωσε τον αγώνα του, διάβασε, κόπιασε… Ο ίδιος και οι γονείς του αφιέρωσαν χρόνο και χρήματα σε φροντιστήρια, καθώς και στη μεταφορά από και προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις για τις προπονήσεις του, διανύοντας χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα. Όταν κι εφόσον η πανδημία η καραντίνα το επέτρεπαν, με κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις για πολύ καιρό… Μετέβησαν και στην πρωτεύουσα φυσικά, προκειμένου να εξεταστεί στα αθλήματα. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του: 17, 151 μόρια. Η χαρά του μεγάλη εκείνη τη μέρα. Τη μοιραστήκαμε όλοι και νιώσαμε περηφάνια για το παιδί μας. Και ακόμα νιώθουμε. Αλλά πλέον αισθανόμαστε λύπη και θυμό, που αντικρίσαμε χθες έναν νέο θλιμμένο και απογοητευμένο. Έναν νέο που κάθε άλλο παρά χαρά και περηφάνια θα έπρεπε να αισθάνεται για τον εαυτό του.
Εξηγήστε παρακαλώ σε αυτούς τους νέους, που κόπιασαν, που προσπάθησαν, που πέτυχαν – αφού τα 16000 και τα 17000 μόρια μόνο επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί – γιατί έμειναν εκτός σχολών που μέχρι πέρσι είχαν ως βάση εισαγωγής 13000 και 14000 μόρια…
Εξηγήστε παρακαλώ γιατί τα παιδιά αυτά μόλις χθες ενημερώθηκαν για την ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα.
Εξηγήστε παρακαλώ στον ανιψιό μου, πώς από τη μια στιγμή στην άλλη η επιτυχία του θεωρήθηκε από το σύστημα μηχανογραφικών αποτυχία.
Εξηγήστε παρακαλώ στον ανιψιό μου, γιατί ο νόμος σας γκρέμισε τα όνειρά του μέσα σε λίγα λεπτά.
Εξηγήστε παρακαλώ τους λόγους που αφήνετε εκτός πανεπιστημίων νέους με υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αναλύστε τους τα κριτήρια που σας οδήγησαν στη θέσπιση των ΕΒΕ. Με επιχειρήματα που θα τους πείθουν. Κι επίσης, εξηγήστε, γιατί δεν ενημερώθηκαν όταν έπρεπε, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα, να γνωρίζουν τι πρέπει να προσέξουν περισσότερο ή έστω, και λυπάμαι που το ξεστομίζω, να … συγκρατήσουν τη χαρά τους…
Εξηγήστε, τέλος, σε αυτούς τους γονείς και σε αυτές τις οικογένειες, που τόσο καιρό στέκονται δίπλα στα παιδιά και στα όνειρά τους, ηθικά και οικονομικά, πώς να ανακουφίσουν συναισθηματικά τα παιδιά τους, που από χθες βλέπουν μαύρο και είναι απαρηγόρητα. Πώς να τα κάνουν να χαμογελάσουν πάλι και να πιστέψουν ξανά στον εαυτό τους.
Θα σας παρακαλέσω να κάνετε κάτι, έστω και τελευταία στιγμή, γιατί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ άδικη και κατά την προσωπική μου άποψη, καθόλου αξιοκρατική. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους μαθητές, και αντί να τους στηρίξετε, τους φυλάσσατε επιπλέον και μεγαλύτερα εμπόδια για το τέλος. Και αυτή σας η πράξη θα σας φέρει αργά ή γρήγορα αντιμέτωπους με νέους θυμωμένους και νέους συναισθηματικά καταρρακωμένους. Δεν ξέρω ειλικρινά τι είναι χειρότερο. Επαναξιολογήστε την κατάσταση και αλλάξτε κάποιες παραμέτρους άμεσα, τα παιδιά αυτά κρέμονται από τα χείλη σας και βασίζονται σε εσάς! Αποδείξτε τους ότι η προσπάθειά τους άξιζε τον κόπο…
Με εκτίμηση,
Τσουκαλά Ειρήνη».