Κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κλπ στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων στην βουλή η υπουργός παιδεία κ. Ν. Κεραμέως απαντώντας στη κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης για το άρθρο 123 περί αντικατάστασης αιρετών με διορισμένους και συγκεκριμένα απευθυνόμενη στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Δελή, ο οποίος άσκησε κριτική για το σχετικό άρθρο, απάντησε ως εξής:
«Για τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το θέμα. Οι εκλογές έγιναν, έχουμε πλέον εκλεγμένους, άρα δεν καταλαβαίνω την κριτική περί διορισμών κοκ.
Αν δεν θέλουν εκλεγμένους ας παραιτηθούν, αλλά εδώ τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Έχουν γίνει εκλογές, εκφράστηκε το σώμα και απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν ρυθμίσεις που συμπληρώνουν όλο αυτό το πλαίσιο.»
Λίγο πιο πριν ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης είχε πει ότι:
«… το 95% των εκπ/κών γύρισε την πλάτη στην κ. υπουργό και δεν πήγε να ψηφίσει στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Και σήμερα στο νσχ που έρχεται έχουμε μια εκδικητική, μια αντίληψη, μια διάταξη εκδικητική, μια αντίληψη πλήρους κομματικού ελέγχου με το διορισμό από την υπουργό των αιρετών στην ουσία που τους καταργεί …».
Επίσης, η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μερόπη Τζούφη για το ίδιο θέμα χαρακτήρισε το σχετικό άρθρο πραξικοπηματική ρύθμιση που αγνοεί τη βούληση του 93% των εκπαιδευτικών για τη στελέχωση των υπηρεσιακών συμβουλίων.
Είπε χαρακτηριστικά: «Αντί να παραδεχτείτε την ήττα σας, νομοθετείτε τη στελέχωση των συμβουλίων με όποιον βρείτε, προκαλώντας τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τη δημοκρατική συνείδηση όλων μας».
Να θυμίσουμε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπ/κών στα υπηρεσιακά συμβούλια συνάντησαν την άρνηση σύσσωμου του εκπ/ού κλάδου της Αθμιας και Βθμιας εκπ/σης που απείχε σε ποσοστό περίπου 93%!
Οι λόγοι αντίδρασης της εκπ/κης κοινότητας ήταν επειδή το υπουργείο προχώρησε στην διενέργεια των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία, την οποία οι εκπαιδευτικοίκοί θεωρούν ότι υπολείπεται ακόμη σε επίπεδο αξιοπιστίας σε σχέση με τις παραδοσιακές εκλογές.
Επίσης πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να διενεργηθούν εκλογές, εφόσον λόγω της πανδημίας ήταν αδύνατο να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις του συνέρχεσθαι και του συνδιαλέγεσθαι απρόσκοπτα και δημοκρατικά.
Δηλαδή, δεν μπορούσαν να γίνουν ΓΣ ώστε να υπάρξει συζήτηση, ζύμωση, διατύπωση θέσεων, απολογισμός απερχόμενων αιρετών, επισκέψεις υποψηφίων στα σχολεία, με λίγα λόγια δεν μπορούσαν να γίνουν εκλογές χωρίς να έχουν προηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες.
Η πρόταση των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών ήταν: Η αναβολή των εκλογών, η παράταση της θητείας των εκλεγμένων αιρετών (μάλιστα αυτή η δυνατότητα παρέχεται από διάταξη που ήδη έχει ψηφιστεί στη Βουλή) και η διενέργεια εκλογών δια ζώσης μόλις εκλείψουν οι κίνδυνοι της πανδημίας, όπως ορίζει το ΠΔ 1/2003.
Τέλος οι εκπαιδευτικοί δια των συνδικαλιστικών τους οργάνων καλούν σε παραίτηση όλους τους φερόμενους ως εκλεγμένους από τις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Συγκεκριμένα η ΟΛΜΕ:
- Καλεί σε παραίτηση όλες και όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι εμφανίζονται ως «εκλεγμένοι» από τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου. Εκείνοι οι ελάχιστοι συνάδελφοι που ενδεχομένως δεν το πράξουν, δεν θα τύχουν καμίας αναγνώρισης και νομιμοποίησης από τον κλάδο. Θα εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και θα αποτελούν για τον κλάδο «ξένο σώμα».
- Ζητάει την παράταση της θητείας των εκλεγμένων από τον κλάδο αιρετών, μέχρι να εκλείψουν οι κίνδυνοι από την πανδημία, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές με όρους που να διασφαλίζουν την ταυτοπρόσωπη παρουσία των εκπαιδευτικών.