Κίνα: Τι αναφέρει το ProMed που πρώτο προειδοποίησε για τον κορονοϊό
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κίνας για μια μυστηριώδη πνευμονία που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά τα παιδιά, με αποτέλεσμα να νοσοκομεία να κατακλύζονται από τις μικρές ηλικίες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν μπορούσε να γίνει διάγνωση νωρίτερα, ενώ τα παιδιά παρουσίασαν υψηλό πυρετό και εμφάνιζαν πνευμονικούς όζους, χωρίς να βήχουν ή να έχουν άλλα συμπτώματα.
Το ταϊβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων FTV News τονίζει πως τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο Πεκίνο, με τους γιατρούς να δίνουν «μάχη», επειδή δέχονται τεράστιες εισροές ασθενών.
Watching this one closely…
Link: https://t.co/gxRuLe4y50 pic.twitter.com/WSm4W2wV1q
— Isaac Bogoch (@BogochIsaac) November 22, 2023
Η The Telegraph επικαλείται το σύστημα επιτήρησης ProMed που προειδοποίησε πρώτο για τον κορονοϊό το 2019 και αναφέρει πως «υποδηλώνεται ένα εκτεταμένο ξέσπασμα μιας αδιάγνωστης αναπνευστικής νόσου… Δεν είναι καθόλου σαφές πότε ξεκίνησε αυτή η επιδημία, καθώς θα είναι ασυνήθιστο για τόσα πολλά παιδιά να προσβληθούν τόσο γρήγορα».
Νέα επιδημία ή έλλειψη ανοσίας
Οι πιο απαισιόδοξοι αναφέρουν ότι η μυστηριώδης πνευμονία που σαρώνει τα παιδιά στην Κίνα, μπορεί να εξελιχθεί σε επιδημία ή ακόμη χειρότερα σε πανδημία, όπως ο κορονοϊός, επειδή θεωρούν πως πρόκειται για άγνωστη ασθένεια.
Ωστόσο, ειδικοί τονίζουν ότι μπορεί να υπάρχει έξαρση λόγω έλλειψης ανοσίας που προκλήθηκε από την απομόνωση και τα μέτρα για τον κορονοϊό. «Είναι το πρώτο κύμα λοιμώξεων από πνευμονία από μυκόπλασμα από τότε που τα περισσότερα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού καταργήθηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους», είπε ο Zhou Huixia, διευθυντής του ιατρικού κέντρου για παιδιά στο Έβδομο Ιατρικό Κέντρο του Κινεζικού Γενικού Νοσοκομείου PLA.
Έτσι, οι γιατροί θεωρούν πως η νέα πνευμονία συνδέεται με το Mycoplasma pneumoniae, γνωστό και ως «περιπατητική πνευμονία», γιατί η Κίνα θα περάσει τον πρώτο της χειμώνα χωρίς αυστηρά μέτρα.
Επισημαίνουν λοιπόν, ότι ο πληθυσμός δεν διατρέχει κίνδυνο για νέο ιό, αφού κάτι αντίστοιχο παρατηρήθηκε και στην Ευρώπη, ειδικά σε Βρετανία και ΗΠΑ μετά την χαλάρωση των μέτρων, καθώς παρουσιάστηκαν εξάρσεις γρίπης και του ιού RSV.
Όμως προειδοποιούν το υγειονομικό σύστημα της Κίνας, ότι θα χρειαστεί να έχει σε ετοιμότητα τους γιατρούς, γιατί για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να υπάρξει κατακλυσμός από μικρούς ασθενείς, με αποτέλεσμα να φορτωθεί το σύστημα υγείας.