H άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο
“Τις επόμενες ημέρες θα αναπτύξουμε ένα σχέδιο δειγματοληπτικών ελέγχων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου να δούμε ποια είναι η σχέση του ποσοστού θετικότητας στους μαθητές και στην υπόλοιπη κοινότητα.
Η εικόνα που έχουμε είναι ότι είναι πολύ χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά. Αρα είναι και αυτός ένας παράγοντας καθησυχαστικός για τους γονείς”.
Την παραπάνω δήλωση έκανε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ενώ τόνισε πως δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του γενικού lockdown την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό.
Ο κ. Πέτσας εξήγησε πως η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο.
Ειδικότερα για τα σχολεία, διευκρίνισε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, σημειώνοντας π.χ. τις περισσότερες συναθροίσεις μαθητών Λυκείου.
«Για να ανοίξουμε με ασφάλεια, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στους έξι τρόπους μετακίνησης και τυχόν περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό SMS, ο κ. Πέτσας είπε πως η εισήγηση Βατόπουλου για αυστηρότερα μέτρα έγινε στη βάση ότι τα μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Ωστόσο, σημείωσε, πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμό της διασποράς του ιού, συγκρίνοντας τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων με αυτόν που είχαμε σε ημέρες με ανάλογο αριθμό τεστ.
Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί, είπε. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τη σύγκριση του αριθμού των θυμάτων της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα με αυτόν άλλων χωρών που έχουν ίδιο πληθυσμό (π.χ. Βέλγιο), ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως μπορεί η χώρα μας να είναι σε καλύτερη θέση, αλλά αυτό δεν είναι λόγος πανηγυρισμού.