Η μυωπία, η οποία πλήττει σήμερα περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, πιστεύεται ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η μακροχρόνια παραμονή σε σκοτεινούς κλειστούς χώρους και η εστίαση των ματιών σε μικρές αποστάσεις.
H τηλεκπαίδευση και η παραμονή σε κλειστούς χώρους δείχνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο μυωπίας…
Η συχνότητα της μυωπίας στους μαθητές αυξήθηκε στην Κίνα στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, και οι οφθαλμίατροι υποψιάζονται ότι το ίδιο μπορεί να συνέβη και σε άλλες χώρες.
Η τηλεκπαίδευση και ο περιορισμός των μετακινήσεων φαίνεται έτσι ότι επηρέασαν και την όραση των παιδιών, αναφέρει η κινεζική ερευνητική ομάδα στο JAMA Ophthalmology.
Συνοδευτικό εντιτόριαλ στο ίδιο τεύχος της επιθεώρησης σχολιάζει ότι τα τελευταία ευρήματα, σε συνδυασμό με προηγούμενες μελέτες, «θα πρέπει να παρακινήσουν τους γονείς, τα σχολεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες να αναγνωρίσουν το δυνητικό όφελος της διάθεσης χρόνου για εξωτερικές δραστηριότητες των παιδιών και της παρακολούθησης του χρόνου που δαπανάται σε εργασίες από μικρή απόσταση».
Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Γκουανγκτσού εξέτασε 1.000 παιδιά πριν και μετά την πανδημία, ξεκινώντας από τη δευτέρα τάξη δημοτικού. Από τα τέλη του 2019 έως τα τέλη του 2020, το ποσοστό των μαθητών με μυωπία αυξήθηκε δραματικά από το 7 στο 20 τοις εκατό.
Ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκε ισάριθμη ομάδα μαθητών της ίδιας ηλικίας που είχαν εξεταστεί το 2018 και το 2019. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό των παιδιών με μυωπία αυξήθηκε λιγότερο από τη δεύτερη στην τρίτη τάξη του δημοτικού, από το 7 στο 13 τοις εκατό.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ως αδυναμία της μελέτης την έλλειψη δεδομένων για τους χρόνους παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ή για δραστηριότητες που επιβαρύνουν τα μάτια.
Παρόλα αυτά, τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με δύο προηγούμενες κινεζικές μελέτες για το θέμα.
Τα ευρήματα χαρακτηρίστηκαν πειστικά από τη Νορίν Σάικ, οφθαλμίατρο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Λιούρι» στο Σικάγο, η οποία δήλωσε ότι το ίδιο φαινόμενο δεν αποκλείεται να συμβαίνει και στις ΗΠΑ.
«Υπάρχουν ανεκδοτολογικές αναφορές που σίγουρα δείχνουν αύξηση, ειδικά στα μικρότερα παιδιά» είπε στο Associated Press.
Η συνάδελφός της στο νοσοκομείο Μαγκνταλένα Στεκ προσέφερε μια απλή συμβουλή για την ξεκούραση των ματιών: μείνετε σε εξωτερικούς χώρους όσο μπορείτε και εφαρμόστε τον κανόνα «20/20/20»: έπειτα από 20 λεπτά εργασίας σε κοντινές αποστάσεις, κοιτάξτε για 20 δευτερόλεπτα προς κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά.