Οι δέκα περιοχές που χρειάζονται προσοχή μετά την άρση των μέτρων του lockdown – Έκκληση για τήρηση των μέτρων από τον Νίκο Χαρδαλιά.
Προσοχή ζητά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για 10 τουλάχιστον περιοχές που δείχνουν σημαντική αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού και κινδυνεύουν με νέο lockdown. Κάποιες μάλιστα από αυτές όπως η Κέρκυρα, η Νάξος, η Σκιάθος αλλά και η περιοχή του Ρεθύμνου, αποτελούν από τους βασικούς προορισμούς της χώρας, που έχει ανοίξει πλέον τον τουρισμό της από τις 14 Μαΐου.
Οι περιοχές για τις οποίες έκρουσε το καμπανάκι ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι οι εξής:
- Κέρκυρα
- Ορεστιάδα
- Κάρπαθος
- Σκιάθος
- Πάτμος
- Ικαρία
- Αγρίνιο
- Νάξος
- Μηλοποτάμος Ρεθύμνου
- Μεσολλόγι
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής έκανε λόγο για τοπική έξαρση κρουσμάτων που καταγράφουν οι ειδικοί επιστήμονες, γεγονός που αποδίδουν στις συγκεντρώσεις που έγιναν την περίοδο του Πάσχα. Μάλιστα διαπιστώνεται ότι τα νέα κρούσματα αφορούν σε νέους ανθρώπους οι οποίοι όπως φαίνεται πήγαν τις ημέρες του Πάσχα να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.
Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων ειδικά στις παραπάνω περιοχές, ωστόσο δεν υπήρξε αναφορά για εφαρμογή κάποιου σκληρού lockdown. «Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας» προειδοποίησε, λέγοντας: «Το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους κατοίκους Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολλογίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων. Στις περιοχές αυτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα. Συνέπεια όμως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράταση του καθολικού lockdown για ακόμα μια εβδομάδα στην Κάλυμνο
Παρατείνεται για ακόμα μια εβδομάδα το καθολικό lockdown στο νησί της Καλύμνου, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού παραμένει υψηλό.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «με εισήγηση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και των επιδημιολόγων της Επιτροπής Επιδημιολογικου Χαρτη, αποφασίστηκε η παράταση των ειδικών περιοριστικών μέτρων έως και τη Δευτέρα 24-05-2021 και ώρα 06:00 για λόγους Δημόσιας Υγείας».
Θεσσαλονίκη: Νέα αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα προκαλεί ανησυχία
Ανησυχητικές είναι οι νέες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στα λύματα της Θεσσαλονίκης σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία του κορονοϊού, καθώς παρατηρήθηκε νέα αύξηση στο ιικό φορτίο. Σύμφωνα λοιπόν με το ΑΠΘ οι τιμές στα δείγματα που συλλέχθηκαν την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη παρουσίασαν αύξηση κατά μέσω όρο 21%, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση που είχε γίνει Δευτέρα 10/05 και την Τρίτη 11/05. Ακόμα στο 57% ανήλθε η αύξηση σε σχέση με τις μετρήσεις που έγιναν την Τετάρτη 05/05 και Πέμπτη 06/05.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλό μέχρι στιγμής είναι ότι η αύξηση στα λύματα έχει πιο ήπια μορφή σε σύγκριση με τον τελευταίο Νοέμβρη. Παρ’ όλα αυτά όμως δεν σταματά να προκαλεί ανησυχία καθώς κάποια στιγμή θα μεταφραστεί σε αύξηση κρουσμάτων που αν δεν ελεγχθεί τότε μπορεί να οδηγήσει σε μια πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας στην πόλη.
1.957 τα νέα κρούσματα – 661 οι διασωληνωμένοι και 43 νέοι θάνατοι
Kάτω από 2. 000 τα νέα κρούσματα κορονοϊού, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 43 νέους θανάτους. Συνεχίζονται να μειώνονται οι διασωληνωμένοι καθώς πλέον βρίσκονται 661 ασθενείς στις ΜΕΘ. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.957.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.677 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.365 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 661 (62.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.272 ασθενείς.