Κορυφώνεται η ανησυχία στην κυβέρνηση και το επιστημονικό επιτελείο της καθώς τα μηνύματα από το υγειονομικό «μέτωπο» στην Αττική βαίνουν κάθε μέρα από το κακό στο χειρότερο.
Ήδη σήμερα τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος έκανε λόγο –προφανώς κάτι παραπάνω θα ξέρει…- για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα.
«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΕΟΔΥ.
Φόβοι και για 2000 κρούσματα ημερησίως
Για το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα γύρω στα μέσα Μαρτίου, έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη «να δράσουμε τώρα», προτείνοντας αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50% του ιδιωτικού τομέα.
Αλλά απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται και από τις αναλύσεις των λυμάτων της Αττικής, καθώς την τελευταία εβδομάδα η αύξηση στο ιικό φορτίο κορωνοϊού ήταν πάνω από 40%.
Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαϊδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας, αφού ανεβαίνουν συνεχώς και οι νοσηλείες.
«Από την 20η Δεκεμβρίου και μετά, σταδιακά, αυξάνεται το ιικό φορτίο, που δείχνει σταθερή επέκταση της διασποράς. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%. Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση», σημείωσε ο κ. Θωμαϊδης μιλώντας στο Mega.
«Άγνωστος Χ» οι μεταλλάξεις
Όμως κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αστάθμητο παράγοντα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, καθώς πλέον στη χώρα μας δεν έχουμε μόνο πάνω από 170 συνολικά περιπτώσεις βρετανικής μετάλλαξης αλλά ανιχνεύθηκε στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά και στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.
Ενδεικτικό των φόβων της επιστημονικής κοινότητας είναι και η ευρεία εκτίμηση που διατυπώνουν πολλά μέλη της, ότι εάν οι μεταλλάξεις δεν ελεγχθούν σύντομα η χώρα θα πρέπει να γυρίσει σε σκληρό lockdown – με κλείσιμο των σχολείων και της αγοράς, καθώς όπως λένε το σκέλος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό.
Ταραντίλης: Διάψευση σεναρίων για σκληρό lockdown
Πάντως νωρίτερα σήμερα, με δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης διέψευσε τα σενάρια για ένα νέο σκληρό lockdown το προσεχές διάστημα.
«Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown», επισήμανε.
«Είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα-μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα,εβδομάδα», διευκρίνισε παράλληλα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.