Στη σημασία που έχει για τους νέους η ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η ανάληψη πρωτοβουλίας αναφέρθηκαν οι ομιλητές, στην εκδήλωση “Νεανικές Δεξιότητες μέσα από τα προγράμματα Erasmus+ /Youth και European Solidarity Corps”, που διοργάνωσε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).
Την ανάγκη το εκπαιδευτικό σύστημα να δώσει ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στην παροχή γνώσεων, αλλά και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, επισήμανε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Αναφέρθηκε στα καινοτόμα, όπως τα χαρακτήρισε, εργαστήρια δεξιοτήτων, που θα εισαχθούν από τη νέα σχολική χρονιά σε όλα τα σχολεία της χώρας, με θεματικές ενότητες όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον, στον άλλον, η οδική ασφάλεια, ο εθελοντισμός και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Στόχος, όπως είπε, να βγουν στην κοινωνία νέοι, που θα είναι ακόμα περισσότερο εξοπλισμένοι με εφόδια ζωής.
Σημείωσε ότι από το 2014 και μετά έχουν δοθεί πάνω από 25 εκατ. ευρώ σε προγράμματα Erasmus+. Έχουν επωφεληθεί περισσότεροι από 34.000 νέοι από τα πάνω από 700 προγράμματα, που στόχευαν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η κριτική σκέψη, η ενσυναίσθηση, η επίλυση προβλημάτων.
Αναφερόμενη στη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Παιδείας επενδύει στο να διαβλέπει τα επαγγέλματα που θα είναι σε ζήτηση στην αγορά και να διαμορφώνει ανάλογα τα προγράμματα σπουδών.
Στον συντονισμό μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Παιδείας για την παραγωγή αποφοίτων με υψηλού επιπέδου δεξιότητες αναφέρθηκε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας.
Σχετικά με την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι απασχολούνται 200 εργαζόμενοι με υψηλού επιπέδου δεξιότητες και η εταιρεία θα προχωρήσει σε ισάριθμες προσλήψεις το προσεχές διάστημα.
Υπογράμμισε ότι ενισχύθηκαν τα φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς οι υπερεκπτώσεις δαπανών αυξήθηκαν από το 130 στο 200%. Οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, πρόσθεσε, δημιουργούν νέες, καλά αμειβόμενες, ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Ο κ. Δήμας τόνισε ότι το προσεχές διάστημα θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς.
Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος υπογράμμισε η κυβέρνηση δημιούργησε τα δομικά και οργανωτικά εργαλεία για να υλοποιήσει την πολιτική της, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και την απλούστευση των διαδικασιών. Όπως είπε, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συγκέντρωσε τις διάσπαρτες δομές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία όλων των υπουργείων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Κωνσταντίνος Δέρβος τόνισε ότι ο φορέας έχει εγκρίνει μέσα στο 2021 36 προτάσεις Erasmus+ στον τομέα της Νεολαίας και του Αθλητισμού και 35 προτάσεις για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps), συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 2 εκατ. ευρώ.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Καταναλωτικής Οργάνωσης Φλώρινας και αντιπρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Κωνσταντίνος Στεργίου, ο υπεύθυνος προγραμμάτων του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, Γιάννης Παππάς και η συνιδρύτρια της Youthmakers Hub, Μαριλένα Μαραγκού. Όλοι οι φορείς υλοποίησαν δράσεις μέσα από τα προγράμματα Erasmus+ /Youth και European Solidarity Corps.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ