Στο 0,23% ανέρχεται ο δείκτης θετικότητας στα σχολεία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η κατάσταση και παρακολουθείται πάρα πολύ στενά».
«Υπάρχουν περιοχές στις οποίες η εξέλιξη της πανδημίας είναι κρίσιμη και γι’ αυτό πάμε βήμα- βήμα, ώρα- ώρα, συνομιλούμε συστηματικά με ειδικούς να μας δώσουν εισηγήσεις να αναλύσουν επιδημιολογικά δεδομένα», επεσήμανε η υπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Αναφερόμενη εξάλλου στις αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των εισηγήσεων της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, η υπουργός, υπογράμμισε ότι «ο πρώτος σκοπός που υπηρετούμε είναι η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και ο δεύτερος να συνεχίζεται όσο πιο απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία», καθώς «το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε κλείνουμε τα σχολεία και τα ανοίγουμε μετά το τέλος της πανδημίας, όμως δε θα ήταν σωστό», διότι «έχουμε ένα χρέος απέναντι στα παιδιά και ο φυσικός τους χώρος είναι το σχολείο».
Η υπουργός υπενθύμισε ότι μέσω της ειδικής πλατφόρμας edu.testing.gov.gr εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών, έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε έλεγχο covid-19, πρωτοβουλία την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για την παρακολούθηση της διασποράς του κοροναϊού στη σχολική κοινότητα και την εκτίμηση του δείκτη θετικότητας.
«Τα τεστ αυτά γίνονται σε 386 σημεία σε όλη τη χώρα. Εγγράφεται κανείς, του έρχεται sms με το ραντεβού στο πλησιέστερο σημείο ώστε να κάνει τον έλεγχο, όσες φορές θελήσει.
Όσα περισσότερα τεστ γίνουν, τόσο πληρέστερη εικόνα θα έχουμε για την επιδημιολογική κατάσταση στα σχολεία. Θα ήθελα να παρακινήσω τους εκπαιδευτικούς να κάνουν ακόμη περισσότερα, να συμμετέχουν ενεργά και συστηματικά οι εκπαιδευτικοί, να υπάρχει συχνότητα στη διαδικασία».
Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
“Είναι άκρατος λαϊκισμός να λες “δίνω θέσεις, ελεύθερα όλοι” και να μη σε νοιάζει αν αυτός που θα εισαχθεί στο πανεπιστήμιο, θα μπορέσει να πάρει πτυχίο και αν αυτό το πτυχίο θα έχει αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας”, δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας για τα ακαδημαϊκές προϋποθέσεις και την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που τίθενται μέσα από τις σχετικές διατάξεις του υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί την ερχόμενη Πέμπτη.
“Πρέπει επιτέλους να πούμε τα πράγματα όπως είναι και να δώσουμε διεξόδους στους νέους μας», τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας πως “το μόνο εύκολο είναι να πεις δίνω θέσεις παντού”, όμως «όταν εισάγεται κάποιος σε ένα Τμήμα με βαθμό 0,6 στα 20, με 1 στα 20, με 2 στα 20, τον έχουμε παραπλανήσει όλοι μαζί αυτόν τον υποψήφιο, γιατί οι πιθανότητες να φοιτήσει και να αποφοιτήσει από το τμήμα είναι πάρα πολύ χαμηλές”.
“Πρώτον κοροϊδεύουμε τον υποψήφιο, δεύτερον κοροϊδεύουμε τον συμφοιτητή του που έχει πασχίσει για να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο με υψηλότερη επίδοση και τρίτον κοροϊδεύουμε και τον Έλληνα φορολογούμενο που πληρώνει για ανθρώπους που καταλαμβάνουν θέσεις, ενώ δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις”, εξήγησε η κ. Κεραμέως για την κατάσταση που θέτει ως στόχο να ρυθμίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου, “ένα νομοσχέδιο κοινής λογικής, γιατί είναι κοινή λογική το να υπάρχουν ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο”.
“Περί συνταγματικότητας των διατάξεων για ΟΠΠΙ“
Στο ίδιο πλαίσιο η υπουργός επισήμανε πως “είναι κοινή λογική ότι στο πανεπιστήμιο δεν μπορούν να λαμβάνουν χώρα φαινόμενα βίας και ανομίας, είναι κοινή λογική ότι είναι αδιανόητο να χτίζουν καθηγητές στα γραφεία τους, να κρεμάνε ταμπέλες από τον λαιμό σε πρυτάνεις, να υπάρχει παρεμπόριο, κατασκευή μολότοφ, διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα πανεπιστήμια” και η πρόβλεψη Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων(ΟΠΠΙ) “έχει στόχο την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος”, καθώς “η ασφάλεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να μπορέσουν τα πανεπιστήμια να προάγουν απερίσπαστα τη διδασκαλία, την έρευνα, τη μάθηση στα παιδιά μας”.
Η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι τα μέλη της ΟΠΠΙ δε θα φέρουν πυροβόλα όπλα και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους θα ήταν, κατά τη γνώμη της, αντισυνταγματική η ανάθεση του έργου της πρόληψης και καταστολής αξιόποινων πράξεων σε οποιονδήποτε άλλο φορέα πλην της αστυνομίας.
“Μιλάμε για αξιόποινες εγκληματικές πράξεις. Είναι δυνατόν η γενική αστυνόμευση της χώρας ,η οποία έχει ανατεθεί και βάσει του Συντάγματος στην Ελληνική Αστυνομία να διατεθεί σε κάποιον άλλον; Αυτό θα ήταν κατάφωρα αντισυνταγματικό […]
Δε μιλάμε για την απλή φύλαξη, γιατί η απλή φύλαξη του πανεπιστημίου φυσικά και ανατίθεται στα όργανα του πανεπιστημίου. Μιλάμε για αξιόποινες πράξεις , για τη γενική αστυνόμευση της χώρας. Θα ήταν αντισυνταγματικό το να ανατεθεί η αντιμετώπιση αξιόποινων και εγκληματικών πράξεων σε ένα σώμα που δεν είναι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει αρμοδιότητα σε όλη την Επικράτεια”, διευκρίνισε η υπουργός.
Παρέπεμψε δε στη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία “οτιδήποτε εγγράφεται στον σκληρό πυρήνα του κράτους δεν μπορεί να εκχωρηθεί ,για παράδειγμα, σε ιδιώτες , σε ιδιωτική φύλαξη” και «δε θα είχαν άλλωστε τις αρμοδιότητες, δεν έχουν αστυνομικές αρμοδιότητες, ανακριτικές αρμοδιότητες, δεν έχουν αρμοδιότητες να ασκήσουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα».
Ερωτηθείσα, γιατί κρίθηκε αναγκαία η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση σε σχέση και με το θεσμικό πλαίσιο που έθεσε ο νόμος 4623/2019 για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος η κ. Κεραμέως απάντησε:
“Το πλαίσιο του Αυγούστου 2019 αξιοποιήθηκε σε ορισμένα πανεπιστήμια, σε άλλα όμως υπάρχουν ακόμη δυσκολίες […] έχουμε δει εστίες παραβατικότητας κυρίως σε πανεπιστήμια στην Αθήνα» και «στα σχέδια μας είναι τα μέλη της ομάδας ΟΠΠΙ να διατεθούν σε 4 ή 5 πανεπιστήμια, όπου ακόμη παρατηρούνται κάποιες συστημικές εστίες παραβατικότητας”.
Κληθείσα να σχολιάσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι τα φαινόμενα βίας και ανομίας δε συνιστούν τον κανόνα, καθώς και ότι σε πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν προβλέπεται παρουσία ομάδων αστυνόμευσης, η υπουργός Παιδείας απάντησε:
“Δεν αποτελούν τα φαινόμενα αυτά τον κανόνα […] Πού αλλού συμβαίνουν αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα; Πού αλλού κρεμάνε ταμπέλες από τον λαιμό πρυτάνεων, πού αλλού χτίζουν καθηγητές στα γραφεία τους;
Δε γνωρίζω άλλη χώρα […] δεν μπορούν αυτά τα πράγματα να θεωρούνται φυσιολογικά, δεν μπορούμε να διδάσκουμε στη νέα γενιά ότι είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα στο πανεπιστήμιο.
Δεν είναι θέμα στατιστικό και πόσες φορές συμβαίνει, η αξιοπρέπεια των καθηγητών, των φοιτητών, του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων μας δεν μετριέται με αυτόν τον τρόπο”.
Σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων της ομάδας ΟΠΠΙ η κ. Κεραμέως επισήμανε πως “θα είναι είναι ένα σώμα ειδικά εκπαιδευμένο στις ιδιαιτερότητες του πανεπιστημιακού χώρου, θα έχει έναν αποτρεπτικό ρόλο, καθώς μόνο και μόνο η ύπαρξη των μελών της ομάδας θα αποτρέπει φαινόμενα παραβατικότητας, βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια και θα είναι πιο άμεση η επικοινωνία των μελών της ομάδας αυτής με άλλα σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αναβαθμιστεί το ακαδημαϊκό περιβάλλον”.