Γονείς «κρούουν» τον… κώδωνα του κινδύνου. Τι απαντά ο Δήμος.
Γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ειδικό σχολείο για μαθητές με αυτισμό στην Πυλαία Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν τις συνθήκες που επικρατούν στο κτίριο, καθώς το σχολείο στεγάζεται στον ίδιο χώρο με βιοτεχνία.
Ο κ. Τσιρατονάκης, πρόεδρος γονέων – κηδεμόνων ειδικού σχολείου Πυλαίας, μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» λέγοντας: «Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το κτίριο αυτό είναι από την αρχή παράνομο. Δηλαδή, ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται στο σχολείο να εκτελείται οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα, απαγορεύεται να υπάρχουν αποθηκευμένα υλικά, απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων, εδώ τα έχουμε όλα αυτά μαζί. Στο ισόγειο και στον 1ο όροφο του κτιρίου λειτουργεί αποθήκη καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, μπαινοβγαίνουν συνέχεια φορτηγά, δεν ξέρουμε τι υλικά υπάρχουν και αυτό είναι κάτω από τα πόδια των παιδιών. Πάνω από τα κεφάλια των παιδιών λειτουργεί βιοτεχνία με εύφλεκτα υλικά. Έξοδος κινδύνου δεν υπάρχει στο σχολείο. Σε περίπτωση που γίνει σεισμός ή πιάσει φωτιά το κτίριο τα παιδιά μας κινδυνεύουν άμεσα. Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου, μία έξοδο έχει στο μπαλκόνι».
«Κρούουν» τον… κώδωνα του κινδύνου
Η Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Θωμαή Στεφανοπούλου, περιέγραψε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα «μελανότερα χρώματα», τις συνθήκες που επικρατούν «κρούοντας» παράλληλα τον… κώδωνα του κινδύνου. Περιγραφές που πραγματικά «κόβουν» την… ανάσα.
Η κ. Στεφανοπούλου τονίζει αρχικά πως το σχολείο στεγάζεται στον ίδιο χώρο με βιοτεχνία, αλλά και με αποθήκη υλικών καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την κ. Στεφανοπούλου, η «αυλή» του σχολείου είναι στην ουσία ένα μπαλκόνι, ενώ δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου και μάλιστα στο παρελθόν, εκδηλώθηκαν και κρούσματα λεπτοσπείρωσης παράλληλα με την έντονη παρουσία ποντικιών.
Δείτε την ανάρτηση της κ. Στεφανοπούλου:
«Δεν ξέρω που πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά σας, ο γιος μου πάντως που έχει Αυτισμό, πηγαίνει σε Ειδικό σχολείο που συστεγάζεται με ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ! ΝΑΙ σωστά ακούσατε! Το κτίριο αυτό που είναι βιοτεχνία, το νοικιάζει το δημόσιο από ιδιώτη εδώ και 14 χρόνια, αλλά παράλληλα ο ιδιώτης εξακολουθεί να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στο κτίριο! Το ΕΙΔΙΚΌ ΣΧΟΛΕΊΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΌ στην ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ βρίσκεται σε όροφο. Από πάνω υπάρχει βιοτεχνία ιατροτεχνολογικου ιματισμού, από κάτω μπαινοβγαίνουν από σιδερένιες μπουκαπορτες βαρέα οχήματα καί λειτουργεί ως αποθήκη υλικών καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης!!
Η αυλή του σχολείου είναι ένα μπαλκόνι που θυμίζει φυλακή τριτοκοσμικής χώρας με ολισθηρά πλακάκια, 3 λάστιχα αυτοκινήτων και μια τσουλήθρα. Το καλύτερο δεν το ακούσατε! Δεν έχει έξοδο κινδύνου! Για την ακρίβεια δεν υπάρχει διέξοδος σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού που να οδηγεί κατευθείαν έξω και μακριά από το κτίριο!
Στο παρελθόν υπήρχαν ποντίκια μέσα και έξω από το κτίριο, αιτία για να αρρωστήσουν με λεπτοσπείρωση 20 άτομα, δάσκαλοι και μαθητές τού διπλανού σχολείο με το οποίο μοιραζόμαστε το κτίριο!!!
Κάνω αυτή την δημοσίευση ως γραμματέας του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων γιατί φοβόμαστε ότι μεθοδεύεται η συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου στο ίδιο κτίριο με νέα σύμβαση!!
Τα κριτήρια καταλληλότητας των σχολικών κτιρίων είναι ξεκάθαρα: ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ ΟΠΟΙΑΔΉΠΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΉ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ κοντά σε σχολείο, η αποθήκευση υλικών, ή η στάθμευση αυτοκινήτων!! Κι όμως αυτό το ΠΡΆΓΜΑ, έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν από τους φορείς του Δήμου ως κόσμημα και μπιμπελό!!
ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΣΤΕ μήπως και ντραπούν κάποιοι!».
Η απάντηση του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη
Στην απάντηση, την οποία έστειλε και στο Infonews24, ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη αναφέρει τα εξής:
«Η διεκδίκηση αυτονόητων δικαιωμάτων είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και απαραίτητη, ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά μας.
Σχετικά με πρόσφατες καταγγελίες και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «άθλιες συνθήκες λειτουργίας» του 2ου ΕΕΕΕΚ που λειτουργεί σε μισθωμένο κτίριο στην Πυλαία είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα παρακάτω:
1. Το συγκεκριμένο κτίριο μισθώθηκε από την πρώην Νομαρχία το 2008 με το 14960/2008 μισθωτήριο για να καλύψει τις ανάγκες του ΕΕΕΕΚ των τότε δήμων Πυλαίας και Καλαμαριάς. Για τη μίσθωση και την καταλληλότητα του χώρου ουδέποτε ζητήθηκε η σύμφωνη ή μη γνώμη του τότε δήμου Πυλαίας. Η μίσθωση συνεχίζεται έκτοτε μέχρι σήμερα και ακριβώς επειδή πρόκειται για μίσθωση της πρώην Νομαρχίας το μίσθωμα καταβάλλεται με χρήματα του Υπουργείου Παιδείας και όχι του δήμου μας.
2. Αρμόδια να αποφανθεί για την καταλληλότητα του χώρου είναι Επιτροπή με προεδρεύοντα τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και μέλη μηχανικούς του ΟΣΚ, εκπροσώπους της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής κλπ. Ο δήμος μας συμμετέχει στην εν λόγω Επιτροπή με ένα μόνο μέλος, την αντιδήμαρχο Παιδείας, η οποία και θα επαναλάβει στη συνεδρίασή της την άποψη του δήμου μας πως είναι «προβληματική» η χρήση του συγκεκριμένου χώρου για τη συγκεκριμένη λειτουργία, λόγω της συστέγασής του με λειτουργούσα βιοτεχνία, καθώς και εργοτάξιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
3. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κτίριο μισθώθηκε από τη Νομαρχία, ουδέποτε διαχωρίσαμε το σχολείο αυτό από τα υπόλοιπα τυπικά σχολεία της διοικητικής μας αρμοδιότητας και πάντοτε ανταποκρινόμαστε με προθυμία και αμεσότητα στα αιτήματα των εκάστοτε διευθυντών. Άλλωστε, οι μαθητές που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία με τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν για να ενταχθούν στην κοινωνία μας αγγίζουν τις ψυχές μας, μας συγκινούν και μας εγείρουν. Στηρίζουμε αυτά τα παιδιά, γιατί είναι δύο φορές δικά μας παιδιά!
4. Η καταγγελία περί συνύπαρξης τρωκτικών στους χώρους εκπαίδευσης είναι τουλάχιστον ατυχής και ατεκμηρίωτη και σίγουρα δεν αναφέρεται σε παρόντα χρόνο.
Αντίθετα προσκομίζουμε:
α) Επιστολή της διευθύντριας του συστεγαζόμενου 6/θεσιου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό που το διαψεύδει απόλυτα
β)Πρακτικό της Συντονιστικής Συνάντησης Φορέων του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης (Συνεδρίαση της 30.01.2018 )
Σε κάθε περίπτωση ο δήμος μας έχει κάθε χρόνο ενεργές ετήσιες συμβάσεις με εξειδικευμένα συνεργεία απολύμανσης, μυοκτονίας και απεντόμωσης για όλες τις σχολικές του μονάδες οι οποίες καλύπτονται τόσο με τακτικές επαναλαμβανόμενες εργασίες, όσο και με έκτακτες όταν προκύπτει ανάγκη. Συνεπώς η επίκληση προ 3ετίας ανεπιβεβαίωτου και αναπόδεικτου «περιστατικού» για τη δημιουργία «γκρίζων» εντυπώσεων, σαφώς δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα.
5. Σε κάθε περίπτωση η ευαισθησία και η μέριμνα όλων μας στον δήμο, αιρετών και εργαζομένων, για κάθε Σχολική Μονάδα και ιδιαίτερα για τα Ειδικά Σχολεία μας είναι δεδομένη. Για τον λόγο αυτό καλέσαμε στο παρελθόν, καλούμε και σήμερα την Πολιτεία και τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων να αναθεωρήσουν τις προδιαγραφές λειτουργίας παρόμοιων σχολικών μονάδων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις υγιεινής, ασφάλειας και ποιοτικών συνθηκών για την όσο γίνεται πιο εύκολη και πιο ανθρώπινη παραμονή και φοίτηση αυτών των μαθητών που χρειάζονται την πρόνοια, την φροντίδα και τη μέριμνά μας, που μας έχουν ανάγκη περισσότερο από τον καθένα μας.
Είναι καιρός να ενώσουμε τις αγωνίες, τις δυνάμεις και την προσπάθειά μας για να βρούμε σημεία σύγκλισης που θα μας βοηθήσουν να λύσουμε τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των παιδιών μας, πέρα από αντιπαραθέσεις και εφήμερα πυροτεχνήματα».