Υπ’ ατμόν είναι χιλιάδες γιατροί στη χώρα μας υπό το φόβο ότι μπορεί να εντοπίσουν κάποιο ανήλικο με Οξεία Ηπατίτιδα. Μετά τα τρία περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σε τρία μικρά παιδιά στη χώρα μας, η επιστημονική κοινότητα είναι σε συναγερμό προκειμένου να εντοπίσει νωρίς πιθανά νέα κρούσματα.
Άλλωστε υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ έχουν ενημερώσει την ιατρική κοινότητα προκειμένου να είναι ευαισθητοποιημένη απέναντι σε συμπτώματα που πρέπει να κινήσουν υποψίες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κλινικοί γιατροί έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές ώστε να είναι σε εγρήγορση για ενδεχόμενα νέα περιστατικά Οξείας Ηπατίτιδας, με δεδομένο ότι οι ειδικοί αναμένουν τις επόμενες ημέρες να καταγραφούν κι άλλα παιδιά με αντίστοιχο πρόβλημα.
Η Οξεία Ηπατίτιδα μπορεί να εντοπισθεί σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, χωρίς σαφή αιτιολογία. Στην περίπτωση αυτή οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ με ειδικό δελτίο δήλωσης κρούσματος.
Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ θα πρέπει να γίνεται συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.
Πάντως οι αρχές είναι σε συναγερμό καθώς τα κρούσματα Οξείας Ηπατίτιδας σε παιδιά αυξάνονται κάθε μέρα αφού σήμερα έχουν καταμετρηθεί περίπου 300 περιστατικά παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 163 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα συμπτώματα
Στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχουν μελετηθεί τα περιστατικά Οξείας Ηπατίτιδας σε παιδιά στα νοσοκομεία, τα συμπτώματα που καταγράφηκαν είναι εμετός και διάρροια που ήταν και τα συνηθέστερα, ενώ ορισμένα παιδιά παρουσίαζαν επίσης συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Κατά την εισαγωγή, οι περισσότεροι μικροί ασθενείς είχαν διογκωμένο ήπαρ, μαζί με ίκτερο και κιτρίνισμα στα μάτια.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμέτους ως προεξάρχον σύμπτωμα), που προηγούνται του ικτέρου.
Υπενθυμίζεται πως η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος, ενός ζωτικού οργάνου που επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά, φιλτράρει το αίμα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όταν το ήπαρ παθαίνει φλεγμονή ή καταστρέφεται, μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία του.
Τις περισσότερες φορές, η ηπατίτιδα προκαλείται από έναν ιό και οι αδενοϊοί είναι ένας κοινός τύπος ιού που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ήπιες έως πιο σοβαρές ασθένειες. Όμως αυτοί οι ιοί μόνο σπάνια αναφέρονται ως αιτία σοβαρής ηπατίτιδας σε υγιείς ανθρώπους.
Στα τρία περιστατικά που εντοπίσθηκαν στη χώρα μας σε παιδιά, από τον εργαστηριακό έλεγχο που έγινε, σε κανένα περιστατικό δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2.
Το ένα παιδί δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Πηγή: ethnos.gr