Τη συζήτηση για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια «άνοιξε» χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη και ο «δρόμος» που θα ακολουθήσει.
Με τον αέρα της πολιτικής κυριαρχίας, την πεποίθηση ότι οι αλλαγές που προοιωνίζονται συγκρούσεις περνούν με νωπή τη λαϊκή εντολή αλλά και την εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας διάκειται θετικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε χθες τα πρώτα «φύλλα της τράπουλας» για την αναγνώριση των ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, παρακάμπτοντας τον «σκόπελο» της αναθεώρησης του Συντάγματος που εκτείνεται πέραν της τετραετίας.
Στην πραγματικότητα, με την αναφορά του στο άρθρο 28 του Συντάγματος, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε με το «καλημέρα» των προγραμματικών δηλώσεων το πρώτο πεδίο σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα ένα πιθανό χώρο αναζήτησης συναινέσεων με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Ν. Ανδρουλάκη.
«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε. Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγονται στον κόσμο. Οι διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων. Θα προετοίμαζε το δρόμο για την μεγάλη αλλαγή του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις για το πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ και ο νέος υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης έχει εντρυφήσει στο θέμα, επιχειρώντας καταρχήν να διασφαλίσει ότι ο εν λόγω σχεδιασμός δεν θα κινδυνεύσει να κριθεί αντισυνταγματικός.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κάνει πράξη την διακηρυγμένη βούλησή της για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, μέσω διακρατικών συμφωνιών, ενώ εποπτικό ρόλο στην όλη διαδικασία θα έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
«Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και ενδεχομένως και άλλα κόμματα να ανέβουν στα κεραμίδια, αλλά σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων, η πλειονότητα των πολιτών δεν είναι καθόλου αρνητική σε μία τέτοια εξέλιξη, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους που δεν πέτυχαν την πρόσβασή τους στα δημόσια πανεπιστήμια, να φοιτήσουν στη χώρα τους, αντί να μετακομίσουν σε άλλες χώρες για τις σπουδές τους» σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στην προώθηση της σχετικής πρωτοβουλίας.
Κατά την ίδια πηγή, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της μετωπικής αντιπαράθεσης που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επί της αρχής, τουλάχιστον, δεν είναι αρνητικό σε μία τέτοια πρωτοβουλία, ενώ δεν θα θελήσει, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, να ταυτιστεί με την Κουμουνδούρου.
Εκεί στόχευε, άλλωστε, και η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Ν. Ανδρουλάκη, μνημόνευσε την υπαναχώρηση του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και πρόσθεσε :
«Εύχομαι κ.Ανδρουλάκη να μην κάνετε το ίδιο λάθος αυτή τη φορά, να βρούμε τους βουλευτές για να σταματήσει αυτό το κρατικό μονοπώλιο».
Η καταρχήν αντίδραση Ανδρουλάκη ήταν ήπια και συγκρατημένη για το θέμα. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι όταν η συζήτηση θα φουντώσει στον δημόσιο διάλογο, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα προτάξει την ανάγκη να στηριχθούν κατά προτεραιότητα τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ θα ταχθεί υπέρ ενός ξεκάθαρου πλαισίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, όπως και για τον ρόλο και το θεσμικό «οπλοστάσιο» της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα έχει τον ρόλο του συντονιστή για την είσοδο των ιδιωτών στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.