Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά στις έγκυες…
«Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων έχουμε σήμερα, έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διασπορά κρουσμάτων», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απευθύνοντας έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά στις έγκυες. Υπογράμμισε δε, πως δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο.
Ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, «σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι».
Στην 4η ΥΠΕ, «νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι».
Στην 5η ΥΠΕ, «το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι».
Τα τεστ για τα παιδιά κάτω των 12 ετών
Η Μίνα Γκάγκα ρωτήθηκε τι θα γίνει με τα παιδιά κάτω των 12 ετών και τα self test που θα πρέπει να κάνουν για να μπαίνουν σε καταστήματα. Της ζητήθηκε να εξηγήσει ποιος θα τα πληρώνει κι αν η κυβέρνηση έχει προβλέψει κάτι σχετικά μ’ αυτό, καθώς τα νέα μέτρα μπαίνουν σε ισχύ από το Σάββατο.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αν και τόνισε ότι στην κυβέρνηση ασχολούνται μ’ αυτό το ζήτημα και άμεσα θα υπάρξουν διευκρινίσεις.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην πληρότητα των νοσοκομείων και των κλινών ΜΕΘ-Covid19, όπου νοσηλεύονται κυρίως ανεμβολίαστοι ασθενείς, ενώ ξεκαθάρισε ότι ουδείας διασωληνωμένος νοσηλεύεται σε απλό θάλαμο.
«Περιμένουμε μονοκλωνικά αντισώματα και είμαστε σε συνεννόηση για να πάρουμε και τα χάπια για τον κορονοϊό. Ειμαστε σε επαφές και διμερώς αλλά και μέσω της ΕΕ, αλλά δεν υπάρχει τόση παραγωγή για να καλύψει τις ανάγκες μας, καθώς μιλάμε για πάνω από 6.000 κρούσματα την ημέρα. Επομένως, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα βασικά που είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας και ο εμβολιασμός», είπε η Μίνα Γκάγκα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.
Σε ότι αφορά τους ελέγχους στα γήπεδα για την χρήση μάσκας από τους θεατές, η Αν. Υπ. Υγείας είπε ότι είναι θέμα ατομικής ευθύνης, αλλά και πίεσης από τους υπόλοιπους θεατές, δεδομένου ότι αν υπάρξουν προβλήματα, την επόμενη φορά δεν θα υπάρχουν θεατές σε αγώνα της ομάδας.
Ακόμη, η κ. Γκάγκα είπε ότι δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης λειτουργίας νυχτερινών κέντρων, καθώς ο ιός μπορεί να μεταδοθεί εξίσου όποια ώρα της ημέρας, τονίζοντας εκ νέου ότι είναι θέμα ατομικής ευθύνης η τήρηση των μέτρων.
Δίνοντας μερικά ενδεικτικά στοιχεία για την κατάσταση στο ΕΣΥ, σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, η κ. Γκάγκα είπε ότι «ενδεικτικά στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 32 ασθενείς επίσης το 93% των οποίων είναι ανεμβολίαστοι, ενώ νοσηλεύονται και 432 ασθενείς σε κοινές κλίνες με το 97% να είναι ανεμβολίαστο.
Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% των οποίων είναι ανεμβολίαστο, 45 ασθενείς σε απλές κλίνες με υψηλή ροή οξυγόνου εκ των οποίων το 84% είναι ανεμβολίαστο και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% των οποίων δεν έχει εμβολιαστεί. Αντίστοιχα, στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλία) στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 47 ανεμβολίαστοι (78% του συνόλου) και 13 εμβολιασμένοι ασθενείς, με υψηλή ροή οξυγόνου 23 ασθενείς όλοι ανεμβολίαστοι και 320 ανεμβολίαστοι ασθενείς με κορονοϊό (69,21% του συνόλου), σε κοινές κλίνες, μαζί με 141 εμβολιασμένους ασθενείς.
Σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ-Covid, η κ. Γκάγκα αποσαφήνισε, διαψεύδοντας και σχετικά δημοσιεύματα, ότι «δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο, υπάρχουν άνθρωποι που είναι διασωληνωμένμοι εκτός κύριων μονάδων, αλλά σε θαλάμους χειρουργείων, σε κανονικά κρεβάτια που έχουν αναπτυχθεί εκεί».
Προσέθσε ότι «έχουμε πολύ περισσότερες κλίνες ΜΕθ από όσες είχαμε τον Σεπτέμβριο του 2019 και είναι ενδεικτικό ότι σήμερα μόνο για τον κορονοϊό οι κλίνες ΜΕΘ είναι περισσότερες από συνολικά όσα κρεβάτια σε ΜΕΘ υπήρχαν τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Ελλάδα».
Είπε ακόμη ότι «πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να συγκρατηθεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα. Όσο πιο πολλά τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολη η νοσηλεία», τονίζοντας ακόμη ότι «κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν είναι ανεξάντλητο».