Ως τις 28 Φεβρουαρίου θα έχουμε αποτελέσματα – Γιατί είμαστε ξανά σε lockdown; Τι λάθη έχουν γίνει στην διαχείριση της πανδημίας;
Lockdown – Εξαδάκτυλος: Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με φόντο το lockdown στο οποίο εισέρχεται η Αττική από αύριο Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του κορωναϊού.
Μιλώντας για την προσωπική του περιπέτεια με τον κορωνοϊό ο κ. Εξαδάκτυλος μεταξύ άλλων είπε:
«Το πέρασα ελαφρά, έχω επιστρέψει στα καθήκοντά μου. Πρέπει ωστόσο να πω πως τηρώντας κανείς σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας βοηθά όταν εκτεθεί σε ιικό φορτίο να νοσήσει ελαφρά, αν δώσει σημασία σε συμπτώματα που σε άλλη περίπτωση δεν θα έδινε σημασία και έχει μια έγκαιρη διάγνωση και την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή βοηθά στο να μην διασπείρει τον ιό και ο ίδιος να μην ξανασυναντήσει τη νόσο μετά από 7-10 μέρες που είναι το κρίσιμο χρονικό διάστημα, με βαριά μορφή».
Γιατί νέο lockdown
Μιλώντας για τα νέα σκληρότερα μέτρα τα οποία τίθενται σε ισχύ στην Αττική από την Πέμπτη (11/2) με κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε:
«Για να έχουμε αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, μικρότερη χρονική διάρκεια και να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα δύο πλεονεκτήματα που έχουμε μπροστά μας δηλαδή τον καιρό που θα βελτιωθεί ο καιρός και τον Μάρτιο που υπάρχει η προοπτική παραλαβής πολλών εμβολίων, έτσι ώστε να εμβολιαστεί ένα ικανοποιητικό μέρος του πληθυσμού.
Εάν αναγκαζόμασταν να πάμε στο lockdown μετά από λίγο καιρό θα είχαμε πάλι μια βασανιστική διαδικασία με πολύ αργό αποτέλεσμα, όπως είχαμε το φθινόπωρο».
Ο ίδιος επίσης υποστήριξε ότι έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και ότι δεν θα έχουμε την επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας που είχαμε το φθινόπωρο.
Τα λάθη της διαχείρισης της πανδημίας
Απαντώντας τώρα στο αν ήταν λάθος το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε:
«Έχουμε δει πως όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες, συμμετέχουν στην διάδοση του ιού.
Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό ο οποίος αλλάζει ταχύτατα και απαιτείται μία πιο γρήγορη απάντηση, ενώ έχουμε και μια κοινωνία η οποία είναι εξουθενωμένη.
Τα παιδιά νοσούν ελαφρά, κινδυνεύουν λίγο αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν μεταδίδουν τον ιό, καθώς τα στοιχεία αλλάζουν συνεχώς.
Όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι που κλυδωνίζεται από μια πρωτόγνωρη καταιγίδα. Ας δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να συντομεύσουμε όσο το δυνατόν αυτή την περιπέτεια.
Και ως κοινωνία και ως πολιτεία φερόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αναζητώντας πάντα μια ισορροπία που είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν θα υπήρχε τρόπος να εξαιρεθούμε από αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο».
Δείτε το video εδώ: