Μαζική επίθεση σε δημοφιλείς αντιπολιτευόμενες σελίδες στο Facebook τα δύο τελευταία 24ωρα. Να διερευνηθούν οι καταγγελίες ζητεί ο Στέργιος Καλπάκης
Όπου δεν πίπτει Πέτσας, πίπτει ράβδος. Αυτή φαίνεται ότι είναι η αντίληψη κάποιων κύκλων φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση, που, όπως φαίνεται, καταπιάστηκαν μέσα στις γιορτές με τη φίμωση του μόνο τρόπου μαζικής ενημέρωσης στον οποίο δεν έχει ακόμα απλωθεί -μονοπωλιακά τουλάχιστον- το κλίμα ασυγκράτητης ευφορίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διοίκησή του: τα κοινωνικά δίκτυα.
Από το μεσημέρι της Τρίτης έχει εμφανιστεί μια μαζική τάση επιθέσεων σε δημοφιλείς σελίδες του Facebook, οι οποίες, κατά διαβολική σύμπτωση, αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και οι οποίες είτε εξαφανίζονται εντελώς είτε δέχονται μηχανοποιημένο μήνυμα ότι «παραβιάζουν τους όρους» της διάσημης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και πρόκειται να πέσουν σε λίγες μέρες.
Ανάμεσα στις σελίδες που δέχτηκαν τέτοιο μήνυμα τα τελευταία 24ωρα συναντάμε τη σελίδα “Εσύ πού ήσουν” με 220.000 ακόλουθους, «ΤΖΙΖ» με 97.000 ακόλουθους, «Συνωμοσία της Δραχμής» με 41.000 ακόλουθους, «Παρατηρητήριο Βλακείας» με 20.000 ακόλουθους, «Το Καφενείο», «Άνεμος Ελευθερίας» κ.ά.
Δεδομένου ότι το σύστημα αναφορών για παραβίαση λειτουργίας του Facebook είναι σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένο, δηλαδή απλώς μετρά αριθμό «αναφορών» σε σχέση με το μέγεθος μιας σελίδας, χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία των «καταγγελιών», γίνεται προφανές ότι τις τελευταίες ημέρες έχει στηθεί ένας μηχανισμός, ο οποίος στέλνει πανομοιότυπες καταγγελίες ενάντια σε αντιπολιτευόμενες σελίδες -άλλες πιο πολιτικές και άλλες πιο χιουμοριστικές- με σκοπό να κατέβουν αυτές με ρομποτικό τρόπο από το Facebook.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι, το ίδιο διάστημα, ανάλογες «προειδοποιήσεις», «ποινές» ή «κατεβάσματα» δέχτηκαν και δημοφιλείς προσωπικοί λογαριασμοί του Facebook, κάποιοι από τους οποίους ανήκουν σε διαχειριστές των ίδιων αυτών σελίδων που δέχονται επιθέσεις και κάποιες σε άλλα πρόσωπα.
Καθώς όμως οι καταγγελίες στους προσωπικούς λογαριασμούς γίνονται ορατές από τον/την καταγγελόμενο/η (σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει με τις σελίδες), μπορεί κανείς να διαπιστώσει τη στόχευση: έτσι αναρτήσεις που καταδικάζουν τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης κατηγορούνται μαζικά για «κήρυγμα μίσους», αναρτήσεις που στρέφονται εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ για τη «φιλοξενία» του Big Brother στη συχνότητα κατηγορούνται μαζικά για «ρατσιστικές διακρίσεις» κ.ο.κ.
Δείγμα ότι οι επιθέσεις είναι οργανωμένες, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων καταγγέλλει μια ανάρτηση με την ίδια ακριβώς αιτιολογία. Η αιτιολογία δεν χρειάζεται να είναι στοιχειοθετημένη, αρκεί να είναι η ίδια πολλές φορές.
Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει τη δυσθυμία της για την ελευθερία έκφρασης στον χώρο του Διαδικτύου και τα κοινωνικά δίκτυα ειδικά, από την πρώτη περίοδό της.
Έτσι, πριν από ένα χρόνο προκλήθηκε ένας μικρός διαδικτυακός σάλος με την επίσημη σελίδα του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Twitter, η οποία άρχισε να μπλοκάρει χρήστες που ασκούσαν κριτική, χωρίς να υπολογίζει ότι δεν επρόκειτο για προσωπική σελίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά για τη σελίδα της πρωθυπουργίας, την οποία διαχειρίζεται το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού.
Το ίδιο συνέβη και με τη σελίδα της Νίκης Κεραμέως, η οποία μπλόκαρε μαζικά μαθητές που έμπαιναν για να διαμαρτυρηθούν για το φιάσκο στην τηλεκπαίδευση.
Για την ώρα πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει σκεφτεί να κλείσει τελείως τα κοινωνικά δίκτυα στη χώρα, όπως έχει συμβεί σε μερικές από τις πιο διαβόητες δικτατορίες του κόσμου – ή δεν έχει ακόμα πληροφορηθεί ότι γίνεται και αυτό.
Από το «σκόιλ ελικίκου» στους εμβολιασμούς των κουμπάρων
Mε τα ΜΜΕ απόλυτα ελεγχόμενα, τα κοινωνικά δίκτυα είναι αυτά τα οποία μόνα τους συνήθως φέρνουν στο προσκήνιο τις γκάφες της κυβέρνησης.
Από εκεί ξεκίνησε η δημοσιοποίηση του περίφημου «σκόιλ ελικίκου», η δημοσιοποίηση της κατάρρευσης του συστήματος τηλεκπαίδευσης με βάση το οποίο η Κεραμέως απαιτεί να αξιολογηθούν τα παιδιά, αλλά και η διάχυση της πληροφορίας για τον γενικευμένο εμβολιασμό στελεχών της Ν.Δ. και κυβερνητικών αξιωματούχων, που έπαιρναν τη θέση γιατρών και ηλικιωμένων.
Τις περασμένες ημέρες, σοβαροί φιλοκυβερνητικοί αναλυτές εξέφραζαν την ιερή αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων δεν είχαν αντιμετωπίσει με τον «πρέποντα σεβασμό» τις εικόνες εμβολιασμού του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
Στ. Καλπάκης: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες
«Οι καταγγελίες αυτές πρέπει να διερευνηθούν και οι αρμόδιοι οφείλουν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, διότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα μας» υπογραμμίζει σε σχόλιό του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέργιος Καλπάκης.
Όπως αναφέρει, οι καταγγελίες αφορούν σελίδες του Facebook, των οποίων το περιεχόμενο τυχαίνει να είναι αντιπολιτευτικό ή σε κάθε περίπτωση να μη συμβαδίζει με το κυρίαρχο αφήγημα της «λίστας Πέτσα».
«Γεννιούνται λοιπόν ερωτηματικά, μήπως τις τελευταίες ημέρες γίνεται μια οργανωμένη επίθεση από κέντρα που ενοχλούνται από το περιεχόμενο των συγκεκριμένων σελίδων» επισημαίνει. «Κρίνοντας μάλιστα από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες σοβαρά λάθη και παραλήψεις της κυβέρνησης αναδείχθηκαν αποκλειστικά από τα social media, αφού τα περισσότερα παραδοσιακά μέσα επιχείρησαν να τα αποκρύψουν, το γεγονός δεν μας εκπλήσσει» υπογραμμίζει ο Στ. Καλπάκης.
Πηγές: avgi.gr Άρθρο του: Γιάννης Ανδρουλιδάκης